Jaki komputerek kupić żeby zostawiać najmniejszy ślad węglowy?
Komputerek musi odtwarzać filmy 4K i płynnie otwierać strony WWW.
Czy te cienkie klienty ThinClient do tego będą się nadawać?
Z góry informuję, że nie mam serwera żeby się podpiąć tym cienkim klientem.
Czy moze czekać na jakąś rewolucje technologiczną.
Na laptopa ARM raczej mnie nie stać bo to sprzęt powyżej 11000PLN
I raczej powinien mieć pasywne chłodzenie ale nie wiem czy bez wentylatora uciągnie 4K.
Używany.
Na jakim ekranie (TV. monitor) będziesz to oglądał?
NA monitorze chyba np: takim Cienkoramkowy Monitor EIZO FlexScan EV2450 24" IPS 1920x1080 LED HDMI Biały | AMSO
Hmm, po co chcesz 4K skoro monitor ma być FHD? Ten monitor nie ma głośników. Jak planujesz odtwarzać dźwięk?
Szukaj: Smart Box TV. Do tych zastosowań wystarczy jakiś bardziej zaawansowany TV.
filmy 4k na monitorze full hd?
A jaki w ogóle masz budżet?
Pasywne chłodzenie zazwyczaj miały kiedyś atomy, teraz celerony i być może pentiumy. Ale nie szedł bym tą drogą.
Tutaj pewnie myślisz o jak najmniejszym poborze energii. Ja myślę inaczej - jaki kupić sprzęt, by wystarczył mi na co najmniej 10 lat. Do niedawna korzystałem z kompa z prockiem z chyba 2007 i z gpu z bodaj 2012.
Terminale sobie odpuść. Ja mam asus mini pb62 z i5-11400. Filmy 4K uciągnie ale lepszym wyborem będzie wersja z i7-11700. Dorzuciłem do tego 64G ramu, dwa dyski nvme (jeden na partycję systemową linuksa, drugą na dane użytkowników) i jeden satowy na magazyn danych. Mało prądu bierze, 4K od biedy uciągnie (na YT po 25% obciążenia na każdym wątku jak dobrze pamiętam). Zainstalowany system to debian stable więc sam system nie zarżnie sprzętu jak windows (szczególnie widać po zużyciu dysków windows vs linuks). Ale asus chyba wypuścił (albo ma w planach) jakieś mini z 13 generacją inteli a tam już masz wbudowane wsparcie w procku dla av1 co zmniejsza obciążenie przy oglądaniu filmów. Ewentualnie rozejrzyj się za czymś od msi lub gigabytem o ile jeszcze produkują coś swojego.
AppleTV, ale nie wiem jak będzie to działać odnośnie stron www. Jeżeli nie to na youtube zobacz kanał servethehome, tam są testy mikro PC, większość z nich zużywa kilkanaście do kilkadziesiąt watów.