Witam chcę kupić monitor do 600zł. Monitor będzie służył do gier, filmów i internetu. Jaki godny monitor polecacie?
Acer Nitro RG240YBMIIX - FullHD, 24 cale, 75 Hz.
BenQ GL2460BH - j/w
https://www.mediaexpert.pl/monitory-led/monitor-samsung-curved-lc24f396fhuxen,id-849298 Polecam sam mam.
W tym budżecie widzę dwie opcje:
pierwsza to Acer:
alternatywnie LG:
Oba z odświeżaniem do 75Hz, dobre kolory, niezła jakość wykonania. Chodzą głosy, że ponoć Acer lepszy. Dla mnie jednak są porównywalne.
Mieszcząc się w budżecie otrzymasz Samsunga na matrycy PLS 23,5" cala.
Wartą zwiększenia budżetu propozycją jest HP na matrycy 24,5" 144Hz.
Jeśli zależy ci na dobrych kontach widzenia to bierz ips, co już jeden jegomość polecił.
Więcej nie potrzebujesz, pytanie jaka grafika i złącze do monitora, byś zawczasu upewnił się czy nie trzeba przejściówki chociaż to i tak pewnie hdmi lub display port, od siebie dodam że posiadam IPS plus TN i widzę różnicę na plus ipsa ale to pewnych zastosowaniach xd, lg mam i sobie chwalę.
PLS to IPS od Samsunga. HP ma matrycę TN 24,5", która jest jedną z lepszych matryc TN jak chodzi o kolory i kąty widzenia. Wprawdzie to nie IPS, ale matryca jest troszeczkę większa od 23,8" i nawet jak PC nie ogarnia 144FPS, to można dać w panelu karty 100Hz, lub 120Hz.
Polecam Acer nitro
jedna z tańszych ale bardzo dobrych opcji teraz. Oczywiście też IPS i 75hz:
AOC 24V2Q. Myślę, że nic lepszego pod względem jakości obrazu nie znajdziesz w tej cenie. Ma odświeżanie 75 Hz i obsługuje freesync. Podłączenie HDMI lub display port.