Obecny dysk ogranicza szybkość pracy na komputerze i posłuży jako magazyn danych. Planuję kupić szybki dysk twardy optyczny 3,5’’ Głośność, temperatura nie ma znaczenia. Grunt żeby był bardzo szybki jak na HDD, dobrej firmy czyli stawiamy na żywotność. Pojemność najlepiej 500GB żeby nie był drogi, ale jak dany model tylko 1T będzie to też ok.
WD Velociraptor to jednak przegięcie, bo mam tylko Sata 3.
Takim produktem idealnym wydają się dyski z serii WD Black, jednak nieraz w testach wypadają dziwnym trafem gorzej np. od Green. Sęk pewnie w tym, że było sporo wersji Black i nie wiem, którą (a pewnie najnowszą) brać.
Drugie pytanie proste tak na szybko, jakie kości DDR3 2x4GB 1333MHz polecacie. Nie za wolne, ale też nie wyjątkowo szybkie (czyli nie wyjątkowo drogie) myślę ok. 300 - 400zł.
Nie, nawet jeżeli mobo nie obsługuje 1866 MHz, to przy mniejszych taktowaniach będą mniejsze opóźnienia niż tańsze kości z fabrycznie mniejszym taktowaniem (Goodram przy 1600 MHz ma chyba CL8, a przy 1333 MHz CL7).
Jeśli chodzi o RAM to niestety płyta główna narzuca ograniczenia:
“Wsparcie dla modułów pamięci DDR3 1666(O.C.)/1333/1066 MHz”
Co do HDD to system (Linux) i programy takie jak serwer aplikacji do testów (bo ostatecznie na serwerze ląduje rozwiązanie, ale podczas pracy pracuję lokalnie), serwer WWW, programy do pisania aplikacji a Java z Eclipsem EE i webową aplikacją postawioną na lokalnym serwerze aplikacyjnym podczas testów przy wolnym dysku + parę innych programów obecnie mocno obciąża dysk, który słychać i czuć, że ma ograniczenia przepustowości.
W sumie to mam obecnie
Dysk WD RE4 WD5003ABYX
Sata II, ale tak poza tym chyba nie najgorszy? Może SSD jednak kupię? Co w ogóle o tym dysku sądzicie moim?