Tak jak w temacie, mam przeznaczone na Tv 1300 zł ale z racji, że telewizorów jest masa jak za taki niski budżet ciężko coś wybrać. Może Wy mi doradzicie jaki? Myślałem nad starą ale sprawdzoną technologią plazmową ale najmniejsze plazmy są 37 calowe i już w budżecie się nie mieszczę.
Podasz więcej szczegółów? Czego oczekujesz, jaki rozmiar?
Na pewno ma mieć tuner, wyjście USB i HDMI do podłączenia kompa. Co do wielkości to raczej cena jest zaporowa i nie spodziewam się cudów ale myślę, że w tej cenie to jakiś 32 calówkę się kupi, owszem chciałoby się większy ale tak jak mówiłem cena zaporowa.
Starej plazmy nie polecam. Ma ogromne pixele i trzeba nabijać jakiś gaz co 7 lat. Do tego pożera dużo więcej pradu niż LCD/LED. Oczywiście już dawno mi padła i kupiłem lcd. Jesli chcesz mieć ładny obraz polecem tv z podświetleniem LED w Full HD. Kupisz już w tej cenie Sharpa, LG 32 cale lub inną markę 37’. Mają wszystko HD, tuner mpeg4, USB, HDMI.
Poszukaj na CENEO spokojnie kupisz 32" FULL HD LCD do 1300, w tej cenie polecam LG32LK450 ma wszystko czego potrzebujesz 2xHDMI,USB,MPEG-4.
Właśnie przeglądam gazetkę promocyjną z Mix Electronics 30.08 - 12.09.2012. Jest kilka propozycji np. Samsung UE32EH5000, który posiada wszystko to co wymieniłeś. Oczywiście możesz poszukać też w Internecie. Tu masz to samo, tyle że taniej + transport gratis. Osobiście polecam sklep Neo24. Kupiłem już tam kilka rzeczy i nigdy się nie zawiodłem.
Pewnie, że bym wolał w necie kupić ale nie ja za to płacę i muszę w sklepie stacjonarnych kupić. Także na jakieś promocje nie patrzę, bo najpierw muszę znaleźć trzy oferty z których jedna będzie wybrana i sfinalizowana do miesiąca. Ten LG nawet wydaje się spoko, oglądałem wczoraj jakiegoś thomsona z taką cienką ramką za 1250, też miał dużo wyjść nawet pod wierzę tylko nie wiem jak z obrazem na nim.
Większej bzdury nie czytałem Nie pomyliło ci się z lodówką? To sprzedawcy wymyślają, którzy z LCD-ków mają chyba większe prowizje.
Plazma odpada, ale tylko dlatego, że za 1300 zł plazmy nie kupisz. Najtańsza sensowna, niskobudżetowa plazma, to wydatek 1500 zł (LG 42PA4500). I to HD-Ready.
W tej cenie to chyba tylko ten Samsung EH5000.
Nie wiem jak teraz, ale kilka lat temu to LCD znacznie lepiej się sprzedawało.
BTW. Obraz na TV plazmowych dalej niemiłosiernie szumi czy już sobie z tym poradzono, kiedyś to całkowicie dyskwalifikowało te wyświetlacze?
Nie zauważyłem tego zjawiska.
Poczytaj o starszych plazmach, autor też wspomniał o starszej plazmie. Nie wiem jak teraz jest w tych nowych ale mi też te kilka lat temu sprzedawca coś mówił o ulatnianiu się tego gazu z tv pogorszeniu żywotności plazmy co kilka lat i potrzeby napełniania. Oczywiscie po kilku latach moja plazma straciła kolory , a potem padła. Zobacz ile jest tematów w google z tamtych lat o napełnianiu plazmy. Jedni potwierdzają inni zaprzeczają i komu wierzyć? Podaję przykład jeden z wielu http://www.hdtv.com.pl/forum/plazmy/644 … serow.html
plazma-zuzywaja-sie-t177094.html
http://www.google.pl/search?q=trwa%C5%8 … ych&num=50
Jak by nie było plazma żre więcej prądu i jest mniej trwała niż LCD. A w porównaniu z LED, OLED to już szkoda gadać. Ale są fanatycy Plazmy jak i LCD, LED ja nie należę do żadnych z tych grup więc ręki sobie nie dam uciąć kto ma rację.
Jeżeli jest to w jakimś stopniu prawda to myślisz że producent takich telewizorów w tamtym okresie chwalił by sie tym na stronie głównej że trzeba coś uzupełniać , gdyż telewizor po jakimś tam czasie traci jakość kolorów. Ja sądzę że nie, ale napewno ktoś to sprawdził tylko znajdź mi taki artukuł , jakiś sprawdzony opis od producenta który to potwierdza lub zaprzecza? Dziwne jest to trochę, że w tamtych czasach nie było jeszcze LCD na rynku tylko plazma była dopiero nowością, więc wynika z tego że pisesz o nowych plazmach. Bo jak mogli by sprzedawcy mieć większe prowizje skoro były same plazmy do wyboru w danym sklepie? Wpierw pojawiły się w tych wszystkich supermarketach, avansach, neonetach same plazmy nie było żadnego LCD, może w USA, Japoni lub innych krajach tak, ale nie w Polsce. Pamiętam jak dziś że wiele osób kupiło drogie plazmy po kilka tysięcy złotych, a potem wprowadzili do tych sklepów nowsze LCD nie koniecznie z takimi wielkimi wyświetaczami, ale o mniejszych pikselach. Natomiast LCD wprowadzono trochę później w naszym kraju.
Zauważ że użyłem słowa “stare plazmy” nie miałem na myśli tych nowych. Reasumując też mogę napisać że większej bzdury z Twojej strony nie czytałem, bo ktoś Ci tam powiedział że jego kolega który pracował gdzieś tam w sklepie ze sprzętem RTV tak mu odpowiedział. Ile ludzi tyle opinni
“tendencja do nierównomiernego wypalania luminoforu”
Mam dwie plazmy samsung 42 cale mają już +/- 5 lat i wszystko jest ok. Ale wracając do tematu, dziś rozejrzałem się w lokalnych sklepach i w moim budżecie mogę kupić:
1.Thomson 32hu2253
2.LG 32cs460
3.Akai akfl3277h
4.Samsung 32e420 i który radzicie?
Skoro masz dwie plazmy i Ci odpowiadały no to sprawa jest prosta. Te 5 letnie to już nie takie stare w porównaniu do tych pierwszych plazm pojawiających się na rynku Polskim. Ta która była u mnie miała duże piksele i aż oczy bolały od oglądania. Nie pisałem też że nowe plazmy są złe. Skoro produkują je na równi jako konkurencję z LCD, LED, OLED, 3D to pewnie znacząco je ulepszają pod każdym względem. Jedne mają lepszy odcień czerni, inne w jasnym pomieszczeniu zachowują się jak lustro. Każdy rodzaj sprzętu ma jakieś wady i zalety to tyle odemnie.