Jaki laptop 1500-2000 zł?

WItajcie Chciałem kupić laptop 1500-2000 zł
Warunki

• Do domu ( praca na office + przechowywanie zdjęć )
  • Szybki
  • SDD
  • Karta graficzna może być zintegrowana
  • 15 cali
  • W miarę solidna budowa

Myślałem o czymś takim

Procek na taka kasę OK, ale grafika lipna.
No i 120 GB SSD jak na magazyn zdjęć, to mało.

Sugerowałbym raczej coś w ten deseń, dysk hdd wyjmiesz, na usb podepiniesz w domu jako magazyn na zdjęcia, filmy, a w środek wrzucisz 120-240 gd ssd. Procek pewnie nieco słabszy, ale za to integra trochę mocniejsza: bardziej universalny na moje oko będzie lapek na Ryzenie 2300u zbudowany :wink:

Generalnie nie dla mnie, tylko dla teścia .
Chcę tylko żeby coś mu podesłać… nie będę miał czasu ingerować
Co do magazynu, to taki domowy zupełnie. Najwyżej się zewnętrzny podepnie
a co do lepsza grafika, jeśli nie będzie żadnego grania ?

Nie potraktuj tego personalnie, ale jeżeli teść jest osobą w starszym wieku i z komputerami tak sednio, to te 120 GB zapełni dość szybko. Nie bezie grzebał w systemie kasował punktów przywracania, ściągniętych aktualizacji etc.

W takim zastosowaniu niewiele. Ewentualnie po podpięciu do TV nie jestem pewien jak integra intela poradziłaby sobie z 4k lub pewnie nowszymi standardami, które się pojawią. Drugie zastosowanie, to uciszenie na kwadrans wnuków jakaś grą, których teść kiedyś mógłby zechcieć pozbyć się na chwilę w celu wypicia kawy :wink:

To większy dam SSD.
Wnuków jeszcze nie ma :smiley: Podpięcia pod TV też nie będzie
a coś takiego ?

Jakoś nie ufam AMD, dobry ten Ryzen ? Podobne gorszy od Intela w laptopach. i jak się ma 4 gb DDR4 do 8 GB DDR3 ?
240 GB to już pewn starczy. Teraz ma 10 letniego i 80 GB nie zapełnił

https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-i5-3320M-vs-Intel-i7-4510U-vs-AMD-Ryzen-3-2200U/817vs2248vs3152

Ten konkretny Ryzen 2200u od AMD Twoje i7 z pierwszego lapka zjada. i5 też ma a sobą. Tak, 240 GB powinno mu starczyć na długo. No i jest odrobinke lepsza grafika, niby niepotrzebna, ale jeżeli wyjdzie lepiej :wink:
Co do pamięci RAM: lepiej więcej, jasne ddr4 jest lepsze od ddr3, ale to nie ejst wielka różnica :wink:

Porównaj sobie wydajność, jak znam życie, to komputer osobie starszej moze (i pewnie starczy) na dobrych kilka (naście) lat.

ed. poparwka linku, złe procki były

1 polubienie

Ten T530 ma z 5-6 lat. Ryzen 3-2200u jest od intela i5-3320M ok 15-30% bardziej wydajny.

1 polubienie

Ten Lenovo nie jest dobrym wyborem, nie jest do końca nowy to leżak magazynowy w dodatku procesor 4 generacji gdzie mamy już 8. Gwarancja jest sprzedawcy nie producenta.

Do zwykłego użytkowania wystarczy procesor na poziomie i3U 6-8 generacji. Choć im nowsza generacja tym wydajniejszy procesor.
Acer Aspire 3 Ryzen 3/8GB/120+1000/Win10 FHD
Matryca FULL HD matowa większy obraz roboczy, matowa nie odbija otoczenia, wykonanie akceptowalne, dwa dyski wewnątrz laptopa tutaj jest miejsce aby przechowywać dany tym bardziej HDD jest bezpieczniejsze. Procesor na podobnym poziomie jak i3U 8 generacji.

Lenovo Ideapad 330-15 i3-8130U/8GB/120/Win10 Szary
Matryca matowa FULL HD, procesor i3U 8 generacji, wykonanie budżetowe, dysk SSD i system w cenie.

1 polubienie

Na chwilę obecną myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie to:

Skoro nie potrzeba wiele miejsca na dane.

Jeżeli te 100 zł to za duzo to wziąć wersję z 4 GB pamięci lub to:

ASUS nie ma zainstalowanego windowsa.
Natomiast w Acerze nie lepsza konfiguracja 128 m2 + 1000 hd ?

Fakt, Asus bez systemu. W takim razie jest 2200. Lenovo chciałem ominąć, bo oni nie umieją robić tanich laptopów.

Co do dysku to w trakcie autor napisał, że wiele nie trzeba, bo tam tez wiele przechowywane nie będzie. Lepsza wydaje się inwestycja w SSD 240/256 dla świętego spokoju. 120 nawet pod sam system łatwo jest zapełnić, choć autor pisze, że nie udało się zapełnić 80 GB. No ale W10 swoje waży.

Dzięki za wyjaśnienie i propozycje. Podoba mi się ten Aspire 3. Wszystko ma co potrzebuje

Podałem z dwoma dyskami z racji tego zdania “przechowywanie zdjęć”. Wersja z większym jednym dyskiem SSD również jest dobrym wyborem.

Zapomniałeś dodać, z systemem?

Lenovo G50-70

Unikaj, to straszna padaka i beznadzieja jakościowa.

Plus dokupienie jeszcze w tym roku kolejnej kość 4GB RAM tak by mieć 2x4GB pracujace w Dual Channel.

Vivobooki są upierdliwie w rozbudowie bo ciężko się dobrać do bebechów.

Lepiej to niż dziadowskie ideapady Lenovo :slight_smile: Zresztą mogą mu to w sklepie zrobić jak będzie dokupywać RAM.

ideapady nie są złe. ogólnie lenovo robi całkiem przyzwoite laptopy. sam używam długo, także mogę się wypowiedzieć. ten podany tu ideapad naprawdę jest ok.