No właśnie jest tak, że nie jestem w jednym miejscu w domu, podróżować mało podróżuję, ale niestety bym musiał się zamykać na klucz w domu przed dzieciakami, dlatego celuję w laptopa. Jak podrosną będę składał stacjonarkę.
Musisz pamiętać, procesor w laptopie ma ok 1/3 mniejszą wydajność niż w PC. Podobnie karta GFX.
Do tego laptopy z mocnymi kartami przy częstym graniu bardzo szybko wymagają czyszczenia i wymiany past. Procesory intela 13 i 14 generacji, zwłaszcza i7 i i9 są bardzo gorące, ich żywotność szacuje na 2-4 lata.
Jeśli to musi być laptop, kup raczej coś z chłodniejszą kartą i AMD. Jakiś Ryzen z RTX4070. Nie wywalaj za dużo kasy. Zanim kupisz, sprawdź na allegro czy jest do tego nowy wentylator do kupienia.
Racja, nigdy laptop z adekwatnie takimi samymi podzespołami jak „baza” będzie w jakimś stopniu mniej wydajna na wzgląd na upakowanie tych układów do „małej, przenośnej obudowy”.
To jeśli autor posta się zgodzi że to i pod AMD można coś poszukać.
Choć to będzie trudniejsze ze względu na to że niestety w ofertach z „laptokami” dominuje Intel
To prawda, że laptop nigdy nie będzie wydajny jak PC i jestem tego w pełni świadom, w planach jest złożenie, ale jeszcze to nie ten czas. Co do AMD z ręką na sercu to jeszcze ani jednego komputera z tą firmą nie miałem, a więc nie mam pojęcia jak obecnie się wszystko sprawuje tam, bo wiem tylko, że dużo AMD poszło do przodu
W sumie to nie jest kwestia tego ile AMD poszło do przodu, tylko ile Intel poszedł do tyłu. Procesory 13 i 14 generacji są problematyczne. Przegrzewają się przy normalnej pracy, jak powyżej napisał Wasabi. Nie wiem jak nowsze generacje. Można mieć szczęście i nic się nie stanie a można mieć pecha i taki procesor stanie się niestabilny niedługo po gwarancji.
Rozumiem, czyli Intel się popsuł pod tym względem, szkoda że przegrzewa się. Dzięki za porady i pomoc, na coś się zdecyduję, ale przynajmniej wiem na co tym bardziej zwracać uwagę
Skumulowało im się Kilka problemów. Błędy w sofcie BIOSu, błędy projektowe, problemy w trakcie procesu produkcji, chęć wyprzedzenia konkurencjiyza wszelką cenę. To razem doprowadziło do tak dużych problemów, że Intel dostał bardzo mocno, a jego procesory z tych lat są trochę loterią. Core Ultra też wnlaotopach optymizmem nie napawa. Jest ciepło, temperatury w okolicy 90C to w wielu konstrukcjach normalka. Dławienie czasami nawet o 25%.
Myślę, że Intel jeszcze się musi ogarnąć, zresztą AMD powoli też. Czas aby coś zrobić z temperaturami, nawet kosztem braku zwiększania wydajności.
Nie wiem czy Nitro zawsze było tak gorące, ale i5 12 generacji to standard 92 stopni był… Jak zrobiłem se podstawkę na zasilacz to ogarniał około 86stopni
A widzisz tego nie wiedziałem, gdzieś pominąłem tą lekcję z wiedzy o laptopach, będę pamiętał o tym na przyszłość,bo to ważna informacja Dziękuję bardzo