Jaki laptop do 5000 zł kupić

Dzień dobry do końca miesiąca muszę kupić laptopa, mam do dyspozycji 5000 zł. Myślę o jakimś Dellu ale nie naciskam.
Laptop musi być lekki, mobilny bo będzie go używać osoba niepełnosprawna.
Laptop nie będzie używany do gier. Na laptopie będą głównie pisane dokumenty, przeglądanie Internetu, multimedia, może streaming i programowanie w Visual Studio Community czy Visual Studio Code.

Jak duży ekran? 14-15-16" ?

15 starczy

Np. ASUS UM3406HA-WS74T

Jest odrobinę mniejszy, ale ma cieniutkie ramki, bardzo jasny ekran, jest lekki, metalowy i całkiem wydajny.

Ale cacko

Pisze specyfikacje na tym laptopie ASUS UM3406HA-WS74T:
Maksymalna obsługiwana ilość pamięci RAM: 16 GB
Liczba gniazd pamięci (ogółem / wolne): 0/0 (pamięć wlutowana)
Gniazda rozszerzeń: 1x M.2 2280 PCIe 4.0x4

To jakaś tragedia.

Bo to już się robi pomału standard.

Z Asusów brałbym:
Vivobook S16 M3607HA
Z opisu wynika, że RAM jest wymienny (jak dobrze patrzę):
https://www.x-kom.pl/p/1332167-laptop-15-16-asus-vivobook-s16-m3607ha-ryzen-7-260-32gb-1tb-win11-144hz.html#Specyfikacja

Bo co, nie masz gniazda na więcej pamięci?
Na diabła ci więcej niż 16 w laptopie? Masz cienki, wydajny, chłodny sprzęt, z matrycą OLED, jasnością ponad 500, działający ze 12 godzin na baterii, z metalową obudową, która się nie wygina, z głośnikami, które naprawdę jak na tak cienkiego laptopa grają świetnie. Jeszcze wygodny, szeroki gładzik, mikrofon kierunkowy tłumiący szumy, kamerkę rozpoznającą kształt ryja, można się logować. Wygodne, szerokie klawisze, i jeszcze dotykowy ekran, z 1200 pikseli w pionie, więc strony czyta się o wiele wygodniej.

Możesz pisać normalnie?

Rozpoznaje głębie, czyli nie oszukasz fotografią.
Napisałem ryjek, bo pomyślałem o psie, czy innym zwierzęciu. Ich pyski są bardziej wypukłe od ludzkich.