Przymierzam się do zamiany mojego leciwego Lenovo G30-50 na coś nowszego z szybszym procesorem i dyskiem SSD.
Ma być tylko do domowego użytku żadnych gier, tylko przeglądanie internetu i słuchanie muzyki budżet do 2 tyś.
Coś możecie polecić ?
Dowolny z:
8 GB RAM
min 240 SSD
15 (jak domowy typowo, to może 17?) cali
Procesor:
I3-8130U 2/4
lub
2200U/3200U (lpszy) 2rdzenie i 4 watki
Jaka różnica? Intel trochę mocniejszy procek, Ryzen ma zaś mocniejsza integrę, tzn. jakby co to nie padnie przy 3D i cos tam ewentualnie porobisz;P
Marka, co do zasady, to kwestia preferencji i ceny Najtańsze Lenovo i Acery.
Ewentualnie możesz polować na 2500U, to by był “o najdłuższym przewidywanym okresie życia”.
Super dziękuję za szybką i konkretną odpowiedź.
A co z procesorami AMD nadają się ?
może być i AMD, będzie żył. Kolega wyżej podał też jako alternatywę Intela.
Nadają, jeżeli jesteś skłonna zapłacić około 2200, to masz szansę na spokojnie dostać Ryzena 2500U, on ma już 4 fizyczne rdzenie, a to zawsze lepiej od 2 fizycznych i 4 logicznych. Dodatkowo 2500U ma “dobrą” grafikę pod “lekkie granie”, ale ta druga rzecz Ciebie nie interesuje
Sugeruję Intela ze względu na mniej problemów ze zintegrowaną grafiką.
Chrumbuk
…. tylko nie słuchaj Pana doradcy w sklepie i omijaj takiecuda, im wiecej elementów z tego laptopa znajdziesz w polecanym, tym bardziej uciekaj https://www.mediaexpert.pl/laptopy/laptop-kiano-elegance-14-2-pro,id-1190130?gclid=CjwKCAjw8e7mBRBsEiwAPVxxiCFKqilaWnYFEVC3rgIyAM7yJ0t-S1PPB1hRRNcSZtzpRz3dzm0UkRoCt7oQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds
Obecnie w promocji x-kom za 1849zł.
Cena może i niska, ale kurcze - 3497 vs 5067 w 8130u robi różnicę, nawet gdyby przyszło dopłacić 50-100 zł, to 7xxx już dzisiaj ma bliżej do starych Quadoów i netbookowych Atomów niż najsłabszych desktopów (5-6000p dla G, starych i5, Ryzena 1200 i Athlona). Procka się nie wymieni, a jak szanuje lapka, to może jej latami chodzić.
Robi różnicę pod warunkiem, że 7020 do czegoś nie wystarczy, a do takich zastosowań to jest dużo za mocny.
A może takie cudo: https://www.komputronik.pl/product/600563/asus-vivobook-15-r564ua-ej119t-srebrny.html
Przecież w tej cenie dostanie sporo wydajniejszy i lepiej wykonany model
Huawei MateBook D 15.6" i3-8130U/8GB/256SSD/Win10 FHD
W domowych warunkach i tak nie odczujesz różnicy między procesorami choć to 8 generacji więc najnowsza. Matryca FULL HD IPS z dobrymi kąta widzenia (wszystkie modele wymienione w temacie posiadają gorszą jakościowo matrycę TN), solidne aluminiowe wykonanie przy tym ciekawy design, procesor 8 generacji, lekka i smukła obudowa waga 1,76 kg na laptopie 15 cali to bardzo dobry wynik, wygodna klawiatura, przyzwoite głośniki.
No i jeżeli ma być Intel, to w sumie dobry kandydat.
Zauważ, że Gajwer dla nich pracuje, czyli to marny kandytat bo się nie sprzedaje i Gajwer za każdym razem próbuje go tu upchnąć na forum.
Jest taka możliwość, czy i gdzie Autorka kupi jest mi obojętne - ważniejsze żeby dostała cos “przynajmniej przyzwoitego” - vide to nieszczęsne KIano, które wkleiłem
A co powiecie o tym modelu ?
HP 250 G6 15,6" Intel® Core™ i3-7020U - 8GB RAM - 256GB
lub ten Dell Inspiron 3567 15,6" Intel® Core™ i7-7500U - 8GB RAM - 256GB Dysk - R5M430 Grafika
Przede wszystkim są to starsze modele, nie jest to tragedia, ale musiałyby być naprawdę dużo taniej (obecnie od roku standardem jest seria 8XXX u Intela, która jest sporo lepsza od 7XXX).
W tym drugim ogłoszeniu, na 100% sklep poinformował Cię w opisie o “bardzo wydajnej karcie graficznej” masz też Radeona m430. To konstrukcja sprzed 3 lub 4 lat i ustepuje współczesnym kartom wbudowanym w procesory (taka w 2500u jest 2 razy bardziej wydajna).
Żeby nie być gołosłownym, zapisz sobie link bo łatwo a tej stronie porównywać ;-), od lewej i7 - najlepszy z 7xxx, i3 najsłabszy, i najsłabszy procek 2018/2019 od AMD 2200u ( intelowski i3-8XXX będzie nawet wyżej w okolicach 5000). https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-i7-7500U-vs-Intel-i3-7020U-vs-AMD-Ryzen-3-2200U/2863vs3255vs3152
Rzuć okiem na te 3 zestawy, nie mówię, ze te sklep, ale tu masz 3 standardowe konstrukcje nowej generacji w zakresie do 2000 zł (no 2100),
Wydajnościowo jest tak:
2500u > 8130u > 2200u
Możesz wybrać i inne marki, sklepy. Co do cen, to Lenovo jest zwykle najtańsze, i według niektórych “najbardziej awaryjne”. To ostatnie może być i kwestią budżetowych konstrukcji i… niższej marży sprzedającego sklepu. Ciężko zarobić dużo na tanim laptopie, a “dobry” sprzeda się drożej, z większa prowizją. Ja osobiście mam od pół roku i nadal nie wyzionął ducha
Pierwszy Lenovo posiada matrycę HD na 2019 r, to raczej nie jest optymalny wybór. Oczywiście da się, sam posiadam laptop z matrycą HD lecz kupiłem go kilka lat temu.
Tak jak już pisałem wcześniej Huawei wypuścił laptopy które aktualnie są jedne z lepszych stosunków ceny do wydajności, już nie mówiąc o aluminiowej obudowie czy matrycy IPS tylko również posiada wydajniejszy procesorem względem HP.
https://www.notebookcheck.net/8130U-vs-7020U_9518_10921.247596.0.html
Jeżeli tanim kosztem to znajdzie się budżetowy Lenovo
Lecz jest to budżetowy model, moim zdaniem gorszy wybór od Huawei.
A jaka jest Wasza opinia na ten model ?