Witam,
od jakiegoś czasu zbieram sobie na laptop do gier i nauki ale typowo do gier, szukam takiego by nie przekraczał 4000zł, z dedykowaną kartą graficzną no i by był w miarę wytrzymały. Słyszałam że laptopy firmy Lenovo są dobre do gier, więc moim pierwszym upatrzonym modelem był Lenovo IdeaPad Gaming 3 R5 6600H 16gb 512 Win11 RTX3050 165Hz ale po obejrzeniu tej recenzji (https://www.youtube.com/watch?v=hde5v3wh-TA) gdzie Pan mówi o jego wadach w tym np. że klawiatura się ugina, to nie jestem pewna czy jest dla mnie. Wiem że od laptopa który kosztuje ponad 3000zł nie można oczekiwać wszystkiego ale po prostu chcę by można było na nim w chociaż 60 klatkach płynnie zagrać w fortnite lub w csgo.
Także jeżeli ktoś ma większą wiedzę na temat takich laptopów to proszę o poradę.
No niestety ale ten Pan co mówi o wadach tego laptopa ma rację - ogólnie laptopy nie nadają się do gier. Grafika laptopowa jest słabsza od odpowiedników dla desktopów, delikatniejsza klawiatura, mały ekran i wysoka cena. W grach taki laptop nie popracuje długo na baterii i będzie głośny. Czy naprawdę potrzebujesz sprzętu przenośnego? Może przemyśl inny wariant: normalny desktop do pracy i gier a do tego jakiś mały laptop - może być Chromebook albo coś innego (używanego) z Linuksem (Internet, YT, Filmy, Poczta, OpenOffice) w cenie 1 - 1,5 tys zł. Jeśli jednak koniecznie musisz mieć laptopa gamingowego to mam 1 propozycję ale niestety trochę przekracza zakładany budżet początkowy. W tym samym sklepie bez problemu można znaleźć podobny sprzęt w niższej cenie ale ja, z różnych względów, polecam właśnie ten. Zrobisz jak uważasz.
Jak to do LOLa albo starsze i mniej wymagające gry, to ujdzie, jak chcesz nowe gry, to ledwie wystarczy na stacjonarny. Laptop za 4000 to do Internetu, biura.
A gdzie tam, a nigdy w życiu! Debian / Suse / Ubuntu ale nigdy Chrome OS.
Dlaczego, jak ludzie szukają komputera do gier, to nigdy nie sprawdzają wymagań?
Albo gramy w starsze / mniej wymagające tytuły (wiemy jakie) albo nowe gry. Jak nowe to tylko całkowicie nowy i najlepiej topowy sprzęt. Jak w starsze to dlaczego nikt wymagań nie sprawdza? XD
Ustawienia raczej średnie i bez zbędnych fajerwerków, może dadzą radę. Żadnych RTXów, GTXów i innych cudawianek w laptopach od nvidii.
PS. Takie coś znalazłem ale nie wiem na ile wiarygodne:
Gry w jakie gram to głównie fortnite (często), csgo (rzadko), the sims 4 i małe steamowe gry
Zaryzykowałbym MSI z tego co podałem wyżej. Na Dellu prawdopodobnie nie powinno być problemów z wydajnością, ale ręki nie dałbym sobie uciąć.
PS. Kiedyś kupiłem Toshibę z i3 2gen i radeonem hd7670m. Integra była tam całkowicie wyłączona. Na gry z tamtych lat całkiem spoko.
Przeglądałam sobie jeden z modeli które Pan polecił czyli MSI Bravo 15 i zauważyłam podobną ofertę na allegro tyle że z rtx3050 https://allegro.pl/oferta/laptop-msi-bravo-15-c7udx-15-6-amd-ryzen-7-16gb-512-ssd-rtx-3050-14669299159 i jeszcze jedną na x-kom https://www.x-kom.pl/p/1203464-notebook-laptop-156-msi-thin-gf63-i5-11400h-16gb-512-win11-rtx3050-144hz.html?ceneo_cid=43d4bade-554c-85f5-9c9e-597c8b27d3c3 tylko że tutaj nazwa się różni. Mają one rtx3050 czyli jedną z lepszych kart graficznych, lecz nie wiem na której karcie będzie się lepiej grało - na rtx3050 czy na rx6550m i czy rtx będzie lepszy do gier w które chcę grać.
To jest bardzo słaba karta graficzna. Różnicę między kartami bardzo łatwo sprawdzić. link.
Jak widać obie w zasadzie już nie nadają się do grania w wymagające gry, a te mniej wymagające też kiepsko działają, często znacznie poniżej 60FPS.
Trzeba byłoby sprawdzić po rankingach i benchmarkach ale jak to bywa w przypadku wersji mobilnych - nie wiadomo kiedy gra włączy się na nvidii a kiedy na integrze.
Kiedyś gdzieś czytałem (albo słyszałem od kogoś) że nvidie ogólnie działały kompletnie losowo - więc po prostu ich nie polecam. Zresztą. Leży u mnie jeden lapek od asusa (starszej generacji) i trochę się nakombinowałem żeby z automatu działało na nvidii co miało działać. Że nie jest to mój sprzęt to nie moje zmartwienie na później.
Kiepsko to pojęcie względne bo dla jednego kiepsko to będzie „znacznie poniżej 60 fps” czyli równie dobrze może osiągać stabilne 40 fps a dla drugiego kiepsko będzie znaczyło kompletnie losowe spadki wydajności i skakanie z 200 fps na 80 fps. Z dwóch przypadków wolałbym stabilne 40 fps. O dobrym graczu świadczy nie tylko dobre oko ale między innymi czas reakcji.
Masz spadki w wielu grach poniżej 25FPS, więc potrafi rwać na przeciętnych, starszych grach. Do Minecraft czy lol jak znalazł, nowsze będzie słabo.
Jeżeli rzeczywiście ta nvidia różnie działa no to myślę, że wybiorę laptopa MSI Bravo 15 z ryzenem 5 i rx6550m, patrzyłam sobie na YT na testy fps w grach i myślę że to będzie dobry wybór, fps w fortnite powinny być stabilne na filmikach wynosiły ok. 60-70 fps (przy ustawieniu direct 11 i lepszych ustawień graficznych) nie skakały co chwila i gra była płynna. Lecz nie wiem czy wydajność w grach się nie zmieni, gdy pobiorę np. csgo, the sims 4 i do tego jakieś małe steamowe gierki + programy do nauki (Teams, Word, Office itp.), pytam dlatego że gram teraz na laptopie z integrą no i jak na razie to o grze w fortnite nie ma mowy, albo 15-25 fps przy czym bardzo ścina albo wywala na pulpit i pokazuje się error, na początku gdy dostałam laptopa i pobrałam fortnite było stabilne 30fps w grze ale po pobraniu innych gier, zaczęły spadać i gra się zacinała.
Też sugerowałem się testami wideo. CS chyba też znośnie działał (stabilnie).
No akurat ilość danych na dysku nie powinna mieć wpływu (tam w końcu ssd siedzi) jeśli nie zapchasz go załóżmy w 90% (niektóre dyski tego nie lubią).
Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.