… chcę sterowniki w10 wykorzystać w w10. W przypadku wgrania Linuksa na emmc, nie na livecd, przepada w10 i te sterowniki. Dlatego uprzdziłem, bo niewiadomo którą drogę testowania emmc/livecd Autorka by wybrała.
A jak sądzisz ?
Problemy z dźwiękiem to były sto lat temu na kernelach około 4.x.x i poniżej.
Sądzę ,że w razie problemów również podzielisz się doświadczeniem z instalacji linuxów na baytrailach z 32bit UEFI
Wybaczcie, nie chce mi sie bawić w instalację systemow, zwłaszcza ze kiedys poleglam z instalacją linuxa na typowym.sprzecie (HP Stream 13). Dlatego szukam gotowego rozwiązania.
Myślę że Chrome OS jest najbardziej bliski.mojemu sercu by pomagać przy nim tej osobie bo sama jestem Androidowa.
O ile ta osoba nic nie instaluje w systemie tak nieświadomie może w internecie kliknąć w zawirusowany link czy cosik
A dwa zalezy mi na stabilności.systemu.
Laptopa Kiano Slimnote 14.1 kupowalam ponad 3 lata temu bo nie miałam żadnego laptopa a potrzebowalam czegokolwiek. W chwili obecnej używa go wspominana przez mnie osoba a ja przesiadłam się na tablet.
Dobrze wiedzieć, bo jak na pewnym forum ktoś pytał o Linuxa na lapkach Kiano, to mi się chęć do pomagania wyłączała - takie to było miejscami upierdliwe.
Ja to wam powiem panowie, że jak dla osoby nieobytej w świecie IT, która potrzebuję wyłącznie komputera do netu to i tak w dzisiejszych czasach proponowałbym minimalną konfigurację:
- 4 rdzeniowy procesor
- 8 GB RAM
Dlaczego? Osoba doświadczona może kupić o 50% gorszą konfigurację (czyli 4 GB i dwa rdzenie) bo ona sobie będzie potrafiła zoptymalizować każdy system tak by na takiej konfiguracji śmigał jak rakieta. Osoba niedoświadczona, która nic nie wie o działaniu systemu, jego konfiguracji i wszystko co wie o kompie to jak go włączyć, uruchomić przeglądarkę i go wyłączyć może bardzo się rozczarować. Taka osoba po prostu chce włączyć komputer i by działało i niczym się nie przejmować.
Zawsze dlatego z dystansem patrzę na wasze rady jak doradzacie niedoświadczonym Linuxy i inne wynalazki a pewnie te osoby którym to doradzacie nigdy nawet nie instalowały samodzielnie sterownika do karty graficznej.
Pomysł z ogarnięciem tego lapka, co już jest, nie jest głupi, bo jak kupisz Chromebooka w podanej kwocie, to będzie bardzo podobny sprzęt do tego, co już masz.
No ale jak chcesz kupić tej osobie Chromebooka, to taki jeden @anon17641694 pewnie ci pomoże, bo może mało wie, ale przynajmniej na Chromebookach też się nie zna (żartuję, coś ci pewnie podpowie)
Linuks nie jest tak straszny, trzeba tylko dobrać lekką i przyjazną wygladem dystrybucję. I też jestem zdania, ze te 500+ lepiej odłożyć na zakup lepszeni / kolejnego niż 2gi taki sam.
PS. A na nauke nigdy nie jest za późno, zobacz ile w serwisie skasują Ciebie za “wgranie systemu i konfigurację”.
Mam pechowych znajomych, co dali lapki do serwisu, żebym im postawić system i żadnemu z nich nie zrobiono tego dobrze. Podwójnie warto się nauczyć samemu.
Nawet potrójnie.
Bonus : Nie dasz sobie wsadzić kitu przez rozmaitych ‘forumowych teoretyków’
Ja ogólnie nakłaniam ludzi do samodzielnego myślenia
Bo potem mamy takich speców w urzędach co zainstalujesz im program i zamienisz kolejność 2 funkcji wytnij i wklej to po mimo polskiego opisu na guziku taka osoba nie wie co ma ze sobą zrobić i jak tu żyć jak tu pracować
Często też można takich spotkać na ulicy co jaraą sie motorami, ale przepisów nie znają i mkną na samobójczy wypadek bo nie spodziewali sie że na skrzyżowaniu ktoś może skręcać bo co innego auto może robić mając włączony kierunkowskaz
Mam pytanie: co sądzicie o tym Macbooku? https://allegro.pl/oferta/apple-macbook-white-a1342-c2d-2-4-4gb-250gb-8964105035 Ma te minimum 4 GB RAM, dysk też jest dość spory i co najważniejsze ma w miarę duży ekran i nie jest jeszcze jakiś przestarzały.
Myślę że też bardzo wezmę pod uwagę tego Chromka o którym wspomina gom1
i myślę że będę się kierować albo ku temu Acerowi lub jakiemuś innemu godnemu
uwagi modelowi. Tylko pytanie: czy 4 GB RAM przy 12-15 calowym
Chromebooku w zupełności wystarczy?
Jest dostatecznie przestarzały, żeby pod koniec listopada system stracił wsparcie. Nie mam doświadczenia z MacOS, ale wydaje mi się, że też nie będzie działać to zbyt dobrze na takim starszym laptopie. Dodatkowo stan tego lapka wygląda na taki sobie i to trochę zakup zdechlaka do zabawy, a nie czegoś, co ma kilka lat komfortowo działać.
4GB RAM w Chromebooku powinno wystarczyć przy tym, do czego ma być ten laptop. Chrome OS jest łaskawy dla zasobów.
Też bym się nie pchał w tego “maka” - cienki procek, słaba rozdzielczość.
Potwierdzam, że dla ChromeOS 4GB RAM w zupełności wystarczy do bezstresowego ogarniania internetu.
Nie jest przestarzały? No to chyba Pani na informatyce w podstawówce koleżanki za włosy ciągnąła, a nie grała na kompie.
Core duo to gdzies okolice 2009-2010 roku.
Taki sprzęt jest nietylko przestarzały, ale wręcz chodący trup.
Bateria i dysk, jeżeli oryginalne, to tylko wymienić na start, a co kolejne padnie zobaczysz.
Jeżeli nie planujesz sprzetu “na chwilę” no. senatorium, lub “wyświetlacza pulpitu do theradripera za 50 zł”, to odpuść wszystko starsze na starcie niż 4/5 lat. Wydajność niska i awaryjnośc większa…