Jaki laptop do ok. 3000 zł wybrać?

Moja rada jest analogiczna, jak pocologa: HP z Ryzenem 5 4500 będzie miał najlepszy stosunek cena/wydajnosć. Zostaw sobie te 500 zł i wydaj na coś innego, szkoda karmić Intela. :slight_smile:

Czyli wybieram HPeka, nie po to pytam by nie korzystać z rad. Dzięki, wybór dokonany :beers:

Jeszcze raz muszę Was zaczepić i dopytać.
Przy wersji 16GB RAM częstotliwość wynosi 2666 MHz a jak w konfiguratorze zmniejszę ilość RAM do 8GB to jednocześnie częstotliwość wzrasta do 3200 MHz.
I zgłupiałem którą lepiej wybrać? :wink:

Wziąłbym 8GB 3,2GHz. Jeśli w przyszłości uznasz, że do twoich zastosowań pamięci masz za mało (a prędzej niż później tak będzie) to dokupisz drugą kostkę 8GB 3,2GHz.

1 polubienie

To już zależy, z jednej strony pocolog dobrze Ci mówi, bo będziesz miał szybszy RAM, ale on jest istotny głównie w grach na zintegrowanej grafice. Dodatkowo szybszy RAM jest droższy, a 2x wolniejsze kości (16GB) są zawsze wydajniejsze w grze od 1 (8GB) szybkiej. Później 2x szybszy > 2x wolniejszy. :slight_smile: W Internecie, czy Wordzie różnicy nie zobaczysz.

Masz więc rozsądne argumenty na każdą opcję, ja osobiście jestem zdania, że najpierw ilość RAM, później zegary. Szczególnie, że ten Ryzen może „na start” zabrać Ci 2 GB RAM (na kartę graficzną) i zostaniesz z 6 tylko. :slight_smile:

1 polubienie

No kurde jestem pod wrażeniem wiedzy👍
Super, gdyby nie Wy wybrałbym pewnie pierwszy lepszy i niekoniecznie pasujący do moich potrzeb a teraz przynajmniej świadomie wybiorę. W gry na pewno grał nie będę więc wybiorę wersję z 16GB, chyba, że do poniedziałku trafię na jakąś super promocje😎
Jeszcze raz dzięki.

Jak trafisz pytaj, tylko uważaj na „doradców” w sklepach, oni też miewają wiedzę, jak sprzedać towar zalegający w magazynie.

Najlepiej weryfikuj na przyszłość takie zapewnienia https://www.passmark.com, nie jest najlepszy, ale podaje wiek podzespołu i przybliżoną wydajność. :wink:

PS. Z tym 2 GB RAM dla grafiki, to nie ma gwarancji, bo producent może ustawić od 256Mb do 2 GB, ale często w BIOS nie można zmienić tego…

1 polubienie

A co byście powiedzieli o tym https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/laptopy-i-ultrabooki/laptopy/notebook-huawei-matebook-d15-53012bnj-i5-10210u-16gb-512ssd-int-15-6-w10?gclid=CjwKCAjwv_iEBhASEiwARoemvGaSedm96Ugo5cRx8nQ77GqSetdbDzBvMG-fdseMZEQEj7BGFJ4XxBoCRo8QAvD_BwE
W porównaniu do HP z postu wyżej?

A sparwdziłeś np. w passmarku?

… a tu kilka innych testów https://www.cpu-monkey.com/en/compare_cpu-intel_core_i5_10210u-941-vs-amd_ryzen_5_4500u-1144 - jaka na ich podstawie jest Twoja opinia?

Dobra dobra, ale RAM Huawei ma szybszy :wink: Już nie męczę. Przypadekiem trafiłem na Twitterze,że dobry i w tej cenie trudno o lepszy to zacząłem się zastanawiać :smirk:

… ale nawet w grach nie zyskasz na tym, bo słabsze gpu. Na tej vedze w Ryzenie zagrasz w wiedźmina, na tym Intelu w pasjansa. :wink:

Mogło tak być, tylko pamiętaj, że influencera można wynająć do pr.

Co do specyfikacji, to w laptopie, i komputerze, dwa elementy najbardziej wpływają na wydajność: procesor i karta graficzna. Szybkość Ram średnio da +/- 5% (pomijam ekstremalne różnice).

Ram jest trochę dodatkiem, jakieś poziom musi trzymać, ale nie ma co przepłacać, lepiej na cpu/gpu wydać więcej.

1 polubienie

Strasznie kombinujesz. Wybieraj tylko między 11 generacją lub nowymi Intelami są zdecydowanie wydajniejszy.

Czyli
Huawei MateBook D 15 i5-1135G7/16GB/512/Win10 srebrny
HP Pavilion 15 Ryzen 5-4500/16GB/512/Win10 Silver
Huawei jest droższy lecz posiada lepszą matrycę i wykonanie. Wydajnościowo zbliżone do siebie.
Różnicy ram 2666 MHz nie odczujesz, bywa to wydajność na poziomie 10%, nawet mniej. To mówimy o czymś to wymaga większej wydajności ram.

Jeszcze dorzuciłbym tutaj
Huawei MateBook D 16 R5-4600H/16GB/512/Win10

Wiem, że kombinuje ale to dlatego, że słabo się w tym orientuje. Po prostu chce kupić najlepszy dla mnie w tej cenie. Praktycznie dzięki Wam już wybrałem tego HP ale z racji trwających procedur cały czas się zastanawiam właśnie między HP a Huawei. Taki mój niezdecydowany charakter :wink:

HP jest najlepszy wydajnościowo, a trwałość … to stacjonarka najlepsza. :slight_smile:

Kupiony HP, i to nawet z RAM 3200MHz udało się kupić za 2999zł :slight_smile: Taniej takiej konfiguracji nie znalazłem.

No to daj jeszcze znać, czy jesteś happy. :slight_smile:
(Mozesz też potestowac darmowe gry z Epica, jak karta daje radę)

Jeszcze nie mam go w domu, na razie wkład własny opłacony, faktura wystawiona i dostarczona do PCPRu. Teraz czekam na przelew do sklepu. :smirk:

Tak przy okazji, wykonanie tego HP to przy Huaweiu syf i malaria. Jedno eleganckie, metalowe, drugie ledwo się kupy trzyma już naprawiałem to gówno, bo przychodzą już takie z wyrwanymi słupkami.

Dziwne bo w recenzji na YouTube gość mówi, że wykonanie jest bardzo dobre, na zagranicznych tak samo. Piszesz,że Huawei jest metalowy, ten HP przecież też

Ale mocowanie słupków przyklejone na kawałek plastiku i bardzo delikatne. Po prostu trzeba uważać, bo łatwo wyłamać a nie ma za bardzo części. Musiałem wiercić dziury w klapie.