Jaki lepszy procesor AMD(i zasilacz) do płyty MSI K9NU neo-V

Witam, mam już leciwy sprzęt z płytą MSI K9NU neo-V i śmiga na niej podkręcony procesor AMD Sempron 3000+ (jednordzeniowiec). Chciałbym go wymienić na coś lepszego, używanego. Co polecacie? Dołączam listę procków podchodzących do tej płyty:

http://pl.msi.com/product/mb/K9NU-Neo-V … CPUSupport

Przy okazji zapewne będzie potrzebny jakiś lepszy zasilacz. Obecnie mam Tracera 4Life/400 HF (wiem że dziadostwo, ale tyle lat służyło dobrze). Który będzie dobry, w przyzwoitej cenie? :slight_smile:

Od razu zawężamy wybór do czegoś z grupy: “Athlon X2 - Brisbane” ponieważ mają one 2 rdzenie i są wykonane w 65 nm. Wersje 5200+ (ADO5200IAA5DD) i 5400+ (ADO5400IAA5DS) najczęściej są w dobrej cenie jak na swoją wydajność, ale może trafisz coś lepszego. Te które podałem mają po 65W. Nie zapomnij wgrać biosu który będzie obsługiwał prawidłowo procesor, jest on na końcu listy oznaczony jako “Wyniki” inaczej np. będzie działał tylko jeden rdzeń, albo wydajność będzie obniżona.

Najnowszy możliwy bios wgrany już od dawna. No właśnie wiedziałem że będzie to jakiś Athlon X2, a że nie znam się zbytnio na tym, więc wziąłbym pewnie 6000+ (bo dużo “numerków”). Choć w sumie poczytałem po forach i na wielu piszą że te są najmocniejsze dla tej płyty. A odnośnie zasilacza to jeden z blogerów dobrerogramy.pl polecał w swoim wpisie AEROCOOL VP-450 OEM (http://www.ceneo.pl/10216473). Co o nim myśleć? Pociągnie? W miarę stabilny? Wiem że bardzo tani, i cudów nie można się po nim spodziewać, ale chcę tylko trochę unowocześnić ten komputer, bo mam też laptopa

Cześć,

zasilacz Aerocool jest z białej listy - markowy, stabilny, natomiast zabezpieczenia są działające. Polecany jest do tańszych zestawów, gdyż nie kosztuje krocia, ale jest dobry.

Z wyrazami szacunku,

Lewanxd

Czyli mam rozumieć że tu podejdzie bez problemów? A co do procesora to Athlon 5400 albo 5200?

Cześć,

od 5000+ na Brisbane w górę :slight_smile:

Z wyrazami szacunku,

Lewanxd

Super, dzięki :slight_smile:

5200+ * wybacz za pomyłkę :slight_smile:

Ja też miałem najnowszy bios (płyta: msi k9ngm2) i okazało się, że widzi tylko jeden rdzeń i na dodatek karta graficzna straciła na wydajności, musiałem wgrać starszy, ale w Twoim wypadku powinno wszytko być ok, ponieważ najwydajniejsze wersje Brisbane są w biosie v19 czyli chyba ostatnim dla Twojej płyty. Możesz spróbować kupić wydajniejszy procesor 6000+ (ADV6000IAA5DO) który pobiera trochę więcej, bo 89W ale ciężko o zakup w dobrej cenie, a przyrost wydajności nie będzie warty dopłacenia do jego zakupu. Pamiętaj, żeby kupić Brisbane nie Windsor bo jest różnica.