Widziałem parę distro pod gry typu garudaOS itd. ale szczerze używałem ubuntu 21.04 z pół roku i potrzebuję równie prostego linuxa. PopOS i Arch z automatu odpada. Przede wszystkim to ma lepiej działać od windowsa11 (żeby to nie było jakieś zasyfione distro) i w miarę proste jak dla kogoś kto głównie ubuntu i linux mint używał. Kiedyś myślałem nad Q4OS ale to jest zdecydowanie pod low end pc. Też pytanie czy jakbym chciał przesiadać się na linuxa na stałe to mógłbym zwiększyć miejsce bez problemu? w sensie rozszerzyć partycję systemową po wywaleniu windows11.
Spec kompa: i7 11700K / Gigabyte Z590UD AC (płyta) / rtx 2060 8gb / 16gb ram 2133MHz
Interfejs nie musi być jakoś szczególnie ładny. I czy jest coś w stylu restore point w jakimkolwiek distro? coś jak restore point w windows pytam bo wiem jak łatwo zwalić linuxa.
Osobiście uważam, że Fedora jest znacznie lepsza od Ubuntu i pochodnych Debiana. O wiele solidniej, stabilniej i mniej problemów. Do tego, dosyć nowe wydania i obsługa nowych rzeczy.
U mnie pracuje np. na i7-11800H + 3070ti, i jestem zadowolony. Gry działają, Epic, GOG, Prime, Steam.
Interface jest bardzo ładny, raptem kilka dodatków do Gnome i jest ok.
Z tego co piszesz to sugeruje Ubuntu LTS lub Linux Mint. Ja siedzę na Archu i nie mogłem się przyzwyczaić do Fedory
Zobacz sobie wersję Atomic. Windows 10 w zasadzie.
Moja córka wychowała się od 4 roku życia na Fedora, teraz śmieje się z rówieśników jak w szkole motają się z windows.
Wiec stanowczo polecam Fedora dla dużych i małych.
Jest jeszcze Bazzite Linux bazuje na Fedora Atomic, wydając trzy komendy z terminala przejdziesz z Fedory Atomic na Bazzite.
Sposobów na „restore point” jest kilka: od Timeshifta zaczynając a na połączeniu grub-btrfs i shapshot-ów btrfs kończąc.
Kiedyś chyba Fedora była „polem testowym” Red Hata, jak jest teraz to nie wiem.
Xubuntu LTS. Ewentualnie możesz spróbować OpenSUSE który ma klikalnego Yasta (to taki odpowiednik Panelu Sterowania / Ustawień z Windowsa 11). Kiedyś miałem i działało to porównywalnie z Debianem (w sensie pod kątem szybkości działania itp),
Yast jest usuwany z openSUSE.
To open source. Nie można dobrać tego X powrotem po instalacji? Wszystko ci wywala.
A jaki będzie najlepszy obsługiwany w WSL
Zastąpił go Merilyn z Cockpitem