Jaki linux... Davinci

Obrabiam materiały video i szukam setny raz linuxa…

• ma być prosty
  • wygląd nie musi być a’la windows 10
  • nie może rozsypać wyboru systemu przy starcie (obencie mam Win10)
  • ma działać płynnie Davinci
  • potrzebuję też prostego programu do konwertowania wideo z X do Y formatu
  • zasobożerność za wydajność -> nie widzę problemu (Ryzen 5 2600 i 32GB RAM z GTX 1650 Super)

A tak to przeglądarka Chrome (mile widziana synchronizacja), Rufus, HiSuite (program do łączenia smartfona Huawei i kompem), FastStone Photo Resizer (do zmiany jakości masowo fot), działanie HDTune itp, drukarka HP 4535, LibreOffice… lub inny dobry pakiet office.

Po co Ci distro linuksowe, skoro chcesz używać programów napisanych pod Windows?

1 polubienie

Ten wpis został oflagowany przez społeczność i został tymczasowo ukryty.

to ściągnij z torrentów :smiley:

• Manjaro z KDE lub Mint (ale nie z KDE)
  • Wybór systemu rozsypuje jeżeli już to Windows 10 - nie lubi szczególnie po większych aktualizacjach za bardzo GRUB
  • Davinci działa płynnie na własnościowych sterownikach Nvidii (tylko nie instaluj ze strony nvidii, ale z repozytorium dystrybucji - głupie przyzwyczajenie użytkowników Windows)
  • Transcoder, Handbrake, Internet Friendly Media Encoder (jeżeli x265), jak często do jendego formatu/jakości konwertujesz to ffmpeg (jakiś skrypt Bash)
    Zamiast HiSuite - KDEConnect + scrcpy
    Zamiast Rufus - dd (albo nie bo zrobisz sobie krzywdę :wink: - WoeUSB dla obrazów Windows, balenaEtcher dla dystrybucji Linux
    Zamiast FastStone Photo Resizer - digiKam / do Dolphina menu ReImage
    HDTune - gnome-disk-utility - opcja Benchmark - podobnie działa
    Drukarka - drukować raczej będzie, ale ze skanerem różnie to bywa - na pewno własnościowe HP stery - licz się, że od czasu do czasu po aktualizacjach systemu trzeba będzie dociągnąć nowy binarny blob od HP - hp-plugin, do skanera - sane
    Pakiet Office - LibreOffice
1 polubienie

Dla KDE (qt)

i menu serwisowe do Dolphina w celu ułatwienia życia :wink:

1 polubienie

Czy tylko ja czegoś tu nie rozumiem?

3 polubienia

@Juche nie uczyli Cię, że jak nie masz nic do powiedzenia to nie należy się udzielać?

Mam Win i chcę przejść na sensowny linux. Tyle, że wcześniejsze próby z linuxem skończyły się kiepsko.

W każdym bądź razie linux to nie W10 i wierze że i tak w pełni nie osiągniesz celu.

@Niejakimaks, to jak się nazywa ten koleś, któremu nie chcesz płacić?

Zapewne jego ksywa to torrent ;-D

1 polubienie

openSUSE jest dosyć zasobożerny (KDE Neon u mnie na wirtualce zżerał 400 MiB na starcie, a openSIUSE z plasmą5 na kompie gdzieś 2 GiB), ale niekoniecznie wydajny. Uruchamia się dosyć długo, więc warto byłoby mieć dysk SSD. Dlaczego go polecam? Po powinno go się nim łatwo administrować/zarządzać. Jeżeli masz kartę NVidii, to ściągaj Leap, a jeżeli inną, to zaopatrz się w Tumbleweed, bo on mnie nie zawiódł.
Z Davinci nie korzystam, a z oprogramowania do konwertowania wideo dawno nie korzystałem, jednak są.

Eee no co ty XD
Torrent nic nie wspominał o żadnych szczepionkach…

EDIT: Dajcie spokój, koleś chce mieć Linuxa i korzystać na nim z windowsowego softu do obróbki video, to się po prostu nie ma prawa udać. Na WINE to sobie można co najwyżej pasjansa postawić, a on by chciał Davinci.
https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=17141 - tutaj masz swoje Davinci XD

DaVinci Resolve jest w wersji na linuksa, więc nie rozumiem tej całej rzeźby z wine (nie wnikałem czego wymaga instalka).
No chyba że chodzi o jakieś inne DaVinci.

LOL, czemu ja wcześniej tego nie sprawdziłem?