Jaki Linux - wybór dystrybucji

Ja sądzę, że bardziej userfriendly a przy tym bardzo lekkie będzie Manjaro Openbox

Bodhi Linux przestał być rozwijany, zatem lepiej zacząć go pomijać - zdarza się.

dystrybucja z jak najmniejszą ilością oprogramowania oraz na lekki środowisku jak Xfce lub LXDE może też być KDE netbook 4,6 ale w każdym bym przeprowadził odpowiednia konfiguracje i wyłączył niepotrzebne funkcje (np.indeksowanie)

dla mnie osobiście Debian na Xfce

Mam Kubuntu 14.04 i tak zastanawiam się, czy da się jakoś obniżyć temperatury. Sprzęt to hp nx7300. Gdy jest procesor trochę obciążony, tak na ok. 40-50% to już temperatura skacze i wiatrak pracuje na njawyższych obrotach. W spoczynku Kubuntu ma niższe temperatury niż Vista, ale już podczas pracy Kubuntu grzeje się mocniej.

Wyłącz efekty, przezroczystość, itp ewentualnie zmień motyw, wejdź w ustawieniach systemu wygląd programów / styl / dostrajanie i zmień na opcję z niskim użyciem procesora.

Jeśli procesor jest obciążony to temperatury pójdą w górę to naturalne.

A widzisz, o Manjaro miałem wspomnieć i zapomniałem :wink:

Witam… szukam Linuxa, łatwego w obsłudze… za bardzo nieobciążającego komputera…Jeżeli się przyda specyfikacja kompa:

Xubuntu lub Lubuntu, jest to Ubuntu ale różnica jest w środowisku graficznym, wsparcie masz na polskim forum Ubuntu oraz multum tutków z necie

radzę zainstalować wersje 14.04 LTS o przedłużonym wsparciu

Dzięki za szybką odpowiedź :wink: spróbuję zainstalować Lubuntu w najbliższym czasie :wink:

Daj znać jak ci działają filmiki na youtube np na 720p

Prawdopobnie dopiero jutro będę go instalował, ale dam znać :wink:

podejrzewam, że w przeglądarce będzie ciężko z tym hd :slight_smile:

Dzień dobry! :slight_smile:

Od razu z beczki: Fedora czy może Ubuntu dla laptopa?

Pamięć: 3 GB RAM

Procesor: Intel Core i3 CPU M 350 @ 2.27GHz x 4

Grafika: Intel Ironlake Mobile

Głównie zależy mi na bezpieczeństwie oraz szybkości działania :slight_smile:

Fedora.

Na stronie Fedory pisze, że za kilkanaście dni ma wyjść nowa stabilna wersja Fedory (oznaczona numerkiem 21). Warto teraz zainstalować, czy może później, gdy już wyjdzie?

fedora

Jeśli Ci się nie śpieszy to zdecydowanie warto poczekać, chociaż nie zdziwiłbym się gdyby data wydania się przesunęła.

Te kilkanaście dni mogę przeczekać :slight_smile: Słyszałam dodatkowo o tzw. FedUp, który pozwala na zaktualizowanie Fedory do nowszej wersji (nie przeczytałam dokładnie). Czy dałoby się zaktualizować Fedorę za pomocą FedUp’a bez ponownej instalacji systemu? (dokładnie nie przeczytałam, jeżeli źle zrozumiałam, to proszę o wytłumaczenie :mrgreen:)

Tak, za pomocą FedUp-a można zaktualizować wyżej, bez konieczności instalacji systemu na nowo.

Niemniej warto odczekać zawsze z miesiąc na aktualizację do nowszego wydania - pierwsze zgrzyty po premierze będą połatane.

Witam! 

Kiedyś tutaj byłem, Przymierzam się do zainstalowania manjaro na laptopa mam kilka pytań.

1. Jaka jest różnica między wersją xfce a openbox?

2. Czy da się zmienić ikonki paska na jednolite jak w windzie bo mnie to drażni?, jeżeli tak to poproszę o link bo tego nie znalazłem.

3. Oprócz manjaro co polecilibyście mi na chwilę obecną, dla początkującego linuxiaża :smiley: , stawiam na szybkość, wygodę (ale lubię pogrzebać czasami nawet z dzień :smiley: ), małą zasobożerność, exel, word, net no może z jedna gra pod wine lekka jak pójdzie :smiley: a wiem że tak!

4.Myślę jeszcze o Fedorze i tak nie wiem co wybrać bo manjaro wyglądem trochę mnie drażni, fedorę na xfce widziałem, widziałem mody. Może po prostu mi powiedzcie w którym systemie znajdę większą dokumentacje, bo pewnie arch też ma swoją :slight_smile:

Specyfikacja laptopa:

Dell e4300

procesor: Intel CORE 2 DUO 2x2,4 GHz SP9400

pamięć:4 gb ram ddr3

dysk: 160 gb (nie sdd)

grafika: Intel® GM45 Graphics Mobile Intel 4 Series