Jaki Linux - wybór dystrybucji

No oczywiście, że się da. Jak chcesz gołe KDE to w Debianie instalujesz pakiet kde-plasma-desktop, który zainstaluje bazowe środowisko i podstawowe aplikacje, tj. terminal. Resztę, tj. Network Manager musisz doinstalować już we własnym zakresie.

Dobry wieczór :slight_smile:

No tak, tylko że kde-plasma-desktop zależy od kde-baseapps a to już jest metapakiet…https://packages.debian.org/wheezy/kde/kde-plasma-desktop chyba, że zainstalować wszystko oprócz kde-baseapps i te pojedynczo :wink:

Ja robię to w Synapticu.

Odinstalowuje metapakiet i co mi tam jeszcze niepotrzebne.

Przechodzę > Stan > Zainstalowane (z możliwością automatycznego usunięcia) > Zaznaczam pakiety > Przechodzę w Pakiet i odznaczam zainstalowane automatycznie

@Musica, przy 512MB RAM, to ja siedziałem na Fluxboksie. Gdyby Fluxbuntu było nadal rozwijane, to śmiało mógłbym polecić. Możesz przetestować CrunchBang Linux, Manjaro OpenBox. Ewentualnie coś z LXDE jak Lubuntu, Debian itp.

@maew, możesz instalować kdebase-workspace, tu nie ma nawet terminala (Konsole). Możesz nawet jak w Slackware, zamiast APT używać tylko dpkg i wszystkie zależności uzupełniać ręcznie.

Ojjj… a  ten “Xubuntu 14.04” nie pójdzie przy 512MB? :open_mouth:

W sumie na stronie tego Lubuntu (te nazwy mnie wykończą psychicznie :cisza:  :smiley: ) niby wersja

14.04.1 jest na możliwości tego komputera…

Roobal, a orientujesz się czy to jest bezpieczny system? Po prostu najbardziej na tym bezpieczeństwie w necie mi zależy…

Jedynie trochę się obawiam, że im starszy system, tym może być gorzej z jakimiś zabezpieczeniami, ale mogę się mylić. :wink:

Z tego co widzę, to jest wersja bazująca na najnowszej wersji Ubuntu, tj. 14.10 wydanej w listopadzie 2014 (w kwietniu będzie nowe wydanie 15.04). Zaś 14.04 to wersja LTS (Long Term Support), czyli z wydłużonym wsparciem, tj. do 5 lat (zwykłe wersje mają wsparcie do 2 lat). Tak, ten system jest bezpieczny. Możesz pobrać Lubuntu albo Xubuntu, obie pójdą na 512MB RAM.

Dziękuję ślicznie!

Może będę chamski, w tym momencie, ale z 512 MB sądzę, że nie da rady przeglądać internetu w dzisiejszych czasach. Nawet z midori może po chwili braknąć tej pamięci. Do tego nie podałeś/łaś procesora i karty graficznej jakie masz w komputerze, to też ma znaczenie.

512 na dzisiejsze czasy to mało, ale przy minimalistycznym środowisku jakoś przebieduje. Od tego właśnie jest swap :wink: Przemieli z dysku twardego ale się nie wysypie :slight_smile:

W jakim sensie “nie da rady przeglądać internetu w dzisiejszych czasach” ? :wink:

Już długo ładnie chodził Internet, wszystko było ok, tydz. temu coś się sypnęło… Tylko tak się zastanawiam, że skoro te 512 MB to i tak minimum, to

czy da radę aby komputer “obsługiwał” dwa systemy właśnie któryś z rodziny Linux + żeby został też XP?

To tak:

Windows XP Professional Wersja 2002

Service Pack 2

Pentium 4 CPU

3.00 GHz

512 MB RAM

32 bity

karta: NVIDIA GeForce FX 5200

:wink:

Najlepiej by było dołożyć RAM, zwłaszcza że to nie jest jakiś wielki koszt i masz w miarę szybki procesor. Nie jestem, aż takim specem od sprzętu, ale moim zdaniem, przy tym procku powinieneś mieć minimum 2GB RAM. Jednak twierdzenie, że nie da się przeglądać internetu, to przesada. Przy tej ilości RAM najlepiej postawić właśnie Fluxbox, Openbox czy IceWM albo inny menedżer okien, aby zajmowało jak najmniej pamięci i resztę zostawić na komfortowe korzystanie z aplikacji. Jak miałem w laptopie 512MB, miałem właśnie Debiana z Fluxem i startował w 20 sekund. Jak jechałem kiedyś na jeden z HotZlotów i gadaliśmy z chłopakami o tym, to mi nie wierzyli, że tak słaby laptop startuje tak szybko. Jak im pokazałem, to dopiero uwierzyli i pytali jak to osiągnąłem. Działał sobie tam spokojnie Firefox i nic nie muliło.

Lubuntu, Debian z LXDE, Linux Mint z LXDE.

Dziękuję za odpowiedzi, póki co wybrałam Xubuntu 14.04, ściągnęłam tutaj http://se.archive.ubuntu.com/mirror/cdimage.ubuntu.com/xubuntu/releases/14.04/release/

Nie jest to wymagana czynność a pozwala jedynie mniej więcej sprawdzić czy obraz pobrał się prawidłowo - bez błędów, co w praktyce nie zdarza się często. Wypalaj i instaluj. Powodzenia :slight_smile:

Dziękuję pocologU! :wink:

Tak jest konieczne.

https://www.debian.org/CD/faq/#verify

Możesz wytłumaczyć dlaczego uważasz że sprawdzenie tych sum kontrolnych w jej wypadku jest konieczne?

Wiecie co… bo ja już nie wiem… Ściągnęłam ten plik, z linka który podałam, wypaliłam w Nero płytę DVD, ale coś nie bardzo to chce iść… Jest na płycie po prostu ten sam plik…

dobrze pobrałaś tylko źle wypaliłaś :wink: W systemie windows prawdopodobnie wystarczy kliknąć prawym na ten plik i wybrać nagraj obraz na płytę, a w nero należy wybrać opcję stwórz płytę z obrazu iso (albo jakąś analogiczną - nie pamiętam jak to w nero się nazywa) ew. kliknij na ten obraz dwa razy i powinien otworzyć się program skojarzony z tymi plikami - z dużym prawdopodobieństwem tym programem będzie nero :smiley: