Panie pocologU
Dlatego że czasem zdarza się że pik ściągnie się nieprawidłowo.
Po wypaleniu płyty Linux może nie odpalić się wcale albo będzie zawieszać się podczas instalacji.
Może się tak zdarzyć chociaż korzystam z linuksów pewnie z dziesięć lat i mi się to nie przytrafiło, ba ściągałem je z torrentów i też się nic takiego nie przytrafiło, lepiej! Przez ten czas, a nawet dłuższy pobierałem mnóstwo innych rzeczy z internetu i też mi się to nie przytrafiło. Sum kontrolnych używałem jedynie aby potwierdzić autentyczność plików jeśli pobierałem z niepewnego źródła, ale może ja mam farta. Tylko że to żaden problem w takiej sytuacji pobrać i wypalić płytę jeszcze raz skoro instalacja odbywa się na domowym komputerze obok Windowsa.
Wszystko ładnie się zainstalowało… chodziło, dopóki ojciec nie chciał “dodać” sobie dysku w Windowsie…
Jest to problem z partycjami. Nie zabieraj się za naprawę lepiej od razu zreinstaluj system.
Czyli że i nowo narodzony Xubuntu i jego starszy kolega Windows XP poniosą śmierć konieczną?
Pewnie, że coś da się zrobić tyle że to nie jest odpowiednie miejsce na takie pytania, bo tu pyta się tylko o wybór dystrybucji.
Sturno, fakt masz rację
Suma kontrolna pozwala stwierdzić nie tylko czy obraz pobrał się prawidłowo, ale również czy nie został przez kogoś podmieniony.
Napisałem to w poście poniżej, że sum kontrolnych używam najczęściej w celu weryfikacji autentyczności plików. Tylko w sytuacji w której pobiera się sumę kontrolną i plik z jednej strony to trochę mija się z celem, bo jeśli ktoś podmienił plik to i sumę - chyba że są to jakieś chińskie mirrory
Nowy sprzęt więc i nowe wymagania… Szukam dystrybucji która:
-
Posiada sterowniki do karty wifi ASUS USB-N14
-
Bezproblemu ogarnie dual boot z Windows 8.1
-
KDE
Jak narazie przetestowałem Kubuntu 14.10 (nie wykrywa karty) i Antergos (kartę wykrywa ale wywala błędy przy próbie połączenia).
Napisz może na jakim chipie jest ta karta, to będzie prościej.
Problem w tym ze nie wiem, na kilku forach znalazlem ze to moze byc Ralink 2560.
[legion@Feniks ~]$ lsusb
Bus 002 Device 002: ID 8087:8000 Intel Corp.
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:8008 Intel Corp.
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 003: ID 0b05:17e8 ASUSTek Computer, Inc.
Bus 003 Device 002: ID 046d:c52b Logitech, Inc. Unifying Receiver
Chipset Ralink RT5372 https://wikidevi.com/wiki/ASUS_USB-N14
Tutaj przykładowy opis instalacji pod debianopochodnymi https://wiki.debian.org/rt2800usb
Witam Panie, witam Panów
Teoretycznie większość dystrybucji powinna sobie poradzić z twoim 1gb ram, ale osobiście wybrał bym coś ze środowiskiem xfce np mint, ubuntu w wersji z tym środowiskiem. Internet nie będzie działał ani wolniej ani szybciej niż pod winxp więc jeśli tam dawałeś radę aktualizować system to tu też wytrzymasz
hmm…to jeszcze dopytam, jak wygląda sytuacja ze sterami do tego Radeona ?
Otwarty jak i zamknięty sterownik powinien obsłużyć tą kartę, ale jak będzie z wydajnością to ciężko powiedzieć. Twój komputer raczej nie będzie wykorzystywany do skomplikowanej grafiki więc nie powinieneś odczuć dyskomfortu pracy;)
Hmmm…
Według mnie zainstaluj Xubuntu a jeśli chodzi o stery to Poszukaj w Synaptic Pozdrawiam
A poza tym Xubuntu powiem sam zainstalować stery ponieważ ściąga on z repozytorium