Jaki Linux - wybór dystrybucji

Oki :slight_smile: Dzięki :slight_smile: ale rozumiem, że kiedy KDE 4 będzie już … bo ja wiem … stabilniejsze(?)… to będzie możliwość dogrania go ?

Oczywiście, że tak.

Ostatnio testowałem wersje Live CD OpenSuse 11RC1 z KDE4 i niestety jak dla mnie to niewypał.Oczywiście to co od razu rzuciło się w oczy to super przeglądarka plików czyli Dolphin.Natomiast nie udało mi się odnaleźć moich partycji windowsowych.Również testowałem Live Cd Ubuntu 8.04 i mam mieszane uczucia.Właściwie nie wiem co znajduje się na płycie ponieważ nawet nie udało się odtworzyć zadnego pliku mp3,avi itp.Natomiast jeśli chodzi o Mandrive 2008.1 One Live cd to muszę przyznać,że jestem pod wielkim wrażeniem.To tylko 700MB ale znajduję się chyba wszystko co posłuży do sprawdzenia systemu bez instalacji.Jeśli w końcu zdecyduje się na linuxa to będzie chyba Mandriva.

Zainstalaluj ubuntu posiada wszystko co potrzebujesz

@mati75 - Czytałem wcześniej na forum, że Ubuntu ma problemy z bezprzewodowym Internetem i kartą Wi-Fi. Czy to zostało poprawione w najnowszej wersji ? Podobno Mandriva ich nie posiada i od razu “wychwytuje o co chodzi”?

rzeczywiście ma problem z wi-fi, ale zależy to od karty

Co polecicie na laptopa z P233mmx, 64mb ram, hd 2.5gb ?

zastanawiałem sie nad fluxbuntu ale szkoda że nie ma nowszej wersji niż 7.10.

Wolał bym też coś poważniejszego od DSL - z nim zresztą miałem problem z grafiką.

Xubuntu i Slax nie idą - nie instalowałem ale sprawdzałem z livecd.

Zastanawiałem się nad ubuntu 8.04 mini ale nie bardzo wiem co ta wersja zawiera, wiem tylko że jakieś podstawowe elementy i działa w trybie tekstowym, a że z linuxem wiele nie miałem doczynienia to perspektywa rozbudowy i konfiguracji tej wersji troche mnie przeraża.

Było by świetnie gdyby istnała jakaś lekka dystrybucja oparta na ubuntu 8.04 coś na wzór starego fluxbuntu, albo jakaś lekka w miarę świeża dystrybucja oparta na debianie idealna na takiego kompa.

Czy możecie coś polecić?

A próbowałeś Zenwalk Linux 5.2 http://www.zenwalk.org/?

Zobacz przyklejony temat.

Patzyłem na ten temat ale nie znalazłem w nim konkretenej odpowiedzi na moje pytanie.

Zenwalka pobrałem i dopiero co sprawdzałem. Chyba nie ma możliwości uruchomienia livecd bo mi wyskoczyło menu z opcjami partycjonowania i instalacji, a przy instalacji pokazuje że zalecane minimum to 2gb.

Ja moge przeznaczyć tylko kilkaset mb -max 1gb na tego linuxa bo mam jeszcze windowsa na tym komputerze.

To zadaj pytanie w tym temacie. Ode mnie: Arch +xfce albo fluxbox.

Za mało ramu dla live cd. Na taki sprzęt to: debian = fluxbox albo E17

api , proszę zadawać tego typu pytania w odpowiednim temacie przyklejonym (tematy łączę).

no dobra, niech wam będzie.

Ale jak mówiłem, w linuxie jestem kompletnie zielony więc prosił bym krok po kroku albo jakąś konkretną dystrybucje.

Ja miałem ochote sie tym ubuntu mini pobawić ale jak napisałem instalacja w trybie tekstowym a dodatkowo nie mam teraz dostepu do internetu na tym laptopie a więc instalacja dodatkowych pakietów jest teraz utrudniona. Docelowo będzie jednaklan i dostęp przez adapter usb - wi-fi.

Jako użytkownik Windowsa postanowiłem spróbować po raz kolejny z linuxem.Po długim namyśle zainstalowałem Mandrive.Wszystko było ok do momentu sciągniecia aktualizacji.Po restarcie zobaczyłem tylko biały ekran.Miała miejsce kolejna próba,która zakończyła się podobnie.Długo się nie zastanawiałem i zainstalowałem Ubuntu 8.04.Muszę przyznać,że jestem pod wrażeniem.Poradziłem sobie z instalacja podstawowych programów a nawet udało mi się zainstalować kamerkę do Skype.Dzięki forum początkujący użytkownik linuksa nie ma problemów z uzyskaniem pomocy.Polecam

Poszukuje takiej dystrybucji która jest:bezpieczna, darmowa, ktora ma wszystkie sterowniki i wszystko poinstalowane, dobre wyposażenie, oprocz Ubuntu.

Przychodzi mi do głowy Mandriva albo Mint. (chociaż i tak nie wiem jak będzie z tymi sterownikami^^)

Jeżeli miałeś dotąd jakieś problemy z czymś to zawsze mogłeś się spytać :wink:

bez przesady :wink:

Chciałbyś ściągać ~kilkaset obrazów płyt?

potrzebuję jakiejś wersji linuxa żebym mógł sobie testować z płyty nie instalując nowego systemu.nadmieniam że nie znam w ogóle linuxa wię prosze o linki to jakiejś podstawowej wersji i żebym później nie miał problemów z działaniem mojego głównego systemu.Zaznaczam że chce się przerzucić na linuxa ale jeszcze nie wiem na jaką dystrybucję

Ubuntu 8.04 możesz sobie za darmo zamówić na płytce https://shipit.ubuntu.com/

Tak samo Kubuntu 8.04 https://shipit.kubuntu.org/

Szybciej będzie normalnie zassać. http://www.ubuntu.com/GetUbuntu/download.