Jaki Linux - wybór dystrybucji

moongoose dzięki za rady ale nie jest to mój pierwszy nagrywany na płyty i instalowany system w życiu, pewnie płyty były walnięte, ale problemu już nie ma bo piszę z nowego systemu :smiley:

Jaka wersja Ubuntu 8.04 do sprzętu w podpisie, amd64 czy i386?

Jaka chcesz - obie będą chodziły. amd64 teoretycznie szybciej, ale możesz mieć problemy z niektórymi rzeczami (np. flash, kodeki) i jeżeli jesteś początkujący w GNU/Linuksie, możesz sobie z nimi nie poradzić.

Więc kolejne pytanie z cyklu “jaki Linux na mój sprzęt”.Potrzebuję systemu ‘windowsowego’ czyli takiego,w którym wyklikam wszystko co się da.Nie mam zamiaru stosować konsoli więc to dla mnie ważne.Miałem już styczność z Mandrivą i Kubuntu w wersjach Live Cd i muszę przyznać,że nie było aż tak źle.Posiadam internet w Netii i dodatkowo łącze się przez router.O dziwo,w Mandrivie nic nie musiałem ustawiać i internet działał.Zanim jeszcze łączyłem się przez router pamiętam,że w Kubuntu nie potrafiłem połączyć się z siecią,za to w Mandrivie wpisałem tylko login i hasło i net24 działał bez problemów.Robiłem test i na pierwszych trzech pozycjach wypadły:

OpenSuse,Ubuntu(Kubuntu),Mandriva.Posiadam Athlon XP2000+,1GB ram,Geforce FX5200 64MB,dysk 80GB.Ważne też aby działała kamerka do skype firmy Creative.System ma być w miarę szybki i bezpieczny no i oczywiście stabilny.Co polecacie osobie,która używa WinXP??Pod uwagę biorę dystrybucje,które wymieniłem.

Ubuntu.

Od internetu masz Ubudsl/

Ja polecam PCLinuxOS albo OpenSuse, oba systemy posiadają dużo graficznych konfiguratorów, znacznie wiecej niż ubuntu

Porównując wersje Live CD najbardziej ‘windowsowa’ jest Mandriva i muszę przyznać,że najbardziej mi odpowiada.Czym różni się od OpenSuse czy Ubuntu?Czy do każdej z tych dystrybucji mogę doinstalować KDE w wersji 4.x i zmieniać wygląd okienek?No i czy uruchomi się gra Sim City 4 Deluxe(takie małe zboczenie).

Tutaj możesz poczytaj nt. różnic pomiędzy systemami:

http://jakilinux.org/jaki-linux/porownanie/

Praktycznie tak, choć radziłby się jeszcze wstrzymać z nowym KDE jeszcze nie wszystko działa tak jak powinno.

Możesz spróbować uruchomić przez Wine, opis jak to zrobić w linku poniżej;

http://wine-review.blogspot.com/2007/11 … -wine.html

Pozdrawiam

Jeszcze jedno pytanko.Gdy testowałem jakość obrazu na Mandriva 2008.1 Live Cd to przeraziłem się.Klipy miały niewyraźny obraz a dodam,że te same na XP wyglądają znacznie lepiej.Czy to wina Live Cd czy linuxy już tak mają??Na razie zbieram informacje ponieważ nie jestem do końca przekonany co do linuxa i nie wiem nawet jaką dystrybucje zainstaluje.Może poczekam na wersje KDE4,sam nie wiem.Wszyscy zachwycają się Ubuntu ale wydaje mi się,że nie jest dobry dla początkujących w świecie linuxa,mogę się mylić.

Na LiveCD mogło mieć gorszą jakość, ogólnie odpowiednio skonfigurowany Linux doskonale nadaje się do multimediów.

KDE 4 wyszło już w miarę dawno, teraz jest chyba coś koło 4.1 To jest środowisko graficzne a nie dystrybucja.

A Ubuntu jest na pewno dobry dla początkujących. Dlaczego sądzisz inaczej? Może nie jest przerośnięty graficznymi konfiguratorami, ale i tak jest bardzo łatwy w obsłudze.

No właśnie…na początek wolałbym coś bardziej ‘graficznego’ bo nie chce bawić się w konsoli ponieważ może to mnie zniechęcić do linuxa.

Ja jakoś zaczynałem od Ubuntu i do dziś używam Linuksa (2 lata?), nie zniechęciłem się.

Rok temu miałem przez chwilę Ubuntu na dysku.Niestety podczas wielu nieudanych prób uruchomienia internetu zainstalowałem Mandrive i bez problemu sieć zaczęła działać.Może dlatego nie jestem przekonany do Ubuntu.Nie wiem jak ma się sytuacja wad i zalet Mandrivy,Ubuntu(kubuntu) a OpenSuse ponieważ opinie są różne.

Od ponad 2 lat używam linuxa, zaczynałem od mandrivy. Dobra dla początkującego użytkownika, ale wali komercją (200 zł za wersje z paroma bajerami to …). Teraz używam ubuntu, w między czasie miałem opensusa, ale jest systemem dla trochę bardziej zaawansowanych.

Poszukuję Linuxa pod lapka Acer As 5710ZG. Interesuje mnie obsługa karty sieciowej Wi-Fi, obsługa drukarki HP Deskjet F2180 no i możliwość emulacji plików Win(z tego co pamiętam to porgram Wine) i to chyba wszystko, ale najważniejsza jest obsługa WIFI.

Sprawdź po liveCD ubuntu czy działa sieciówka.

Na swoim lapku asusa miałem problem z wi-fi, ale w necie wszystko jest wystarczy poszukać.

Witam,mam 2 pytanka :

1. szukam spisu/stronki z listą minidystrybucji linuxa (aktualnej )

2.posiadam komputer na serwer w firmie -

plyta : abit an-m2 (na chipsecie nv 630a z gf7025)

hdd : 3 x 500gb sata2

procek : aaaa jakis tam amd 64bit 2 rdzenie czy coś :slight_smile:

…i potrzebuję postawić na nim : serwer plików, ad(bo wtedy nie musi być wins), serwer druku tez moze byc ( czyli ldap), w przyszłości serwer mail, mysql/postgresql, hmmm…i może coś tam jeszcze - nie musi być Xów - ale musi być w miarę nowe jądro (2.6.24) - coś polecicie ?? (jeśli nie MAJOR distro to może mini ? )

przyznam że zielony w tej materii jestem :frowning:

z góry dzięki za wszelką pomoc !!

Witam!

Poczytałem sobie trochę na temat Linuksa, zrobiłem test, lecz cały czas nie mam pewności. Z jednej strony chciałbym wyrzucić tego przeklętego Windowsa do kosza na śmieci, spalić go i nigdy więcej na niego nie patrzeć, a z drugiej strony, obawiam się wierszy poleceń. Jeśli chodzi o komputery i SO to moja wiedza jest raczej czysto teoretyczna (a w praktyce jest na prawdę niewielka).

Do czego jest mi potrzebny komputer:

1. Edycja tekstu. Program do tego wiem, że Linuks posiada. Tym się nie martwię. Poza tym, jeśli program zainstalowany podczas instalacji systemu, nie będzie mi odpowiadał, są przecież inne, które można ściągnąć / kupić i z nich korzystać, prawda? Inna sprawa: Czy narzędzie typu CAT, jak na przykład Trados, będzie chodzić po Linuksem?

2. Obróbka zdjęć. Przyzwyczajony jestem do programu Lightroom firmy Adobe i zależałoby mi, by właśnie i on się tam znalazł, jeśli to w ogóle możliwe, a jeśli nie, to co polecacie w zamian?

3. Muzyka. Bardzo lubię i nie wyobrażam sobie codziennej pracy bez niej.

4. Filmy. Tu zależy mi na jakości obrazu. Czy Linuks jest w tym względzie porównywalny do Windowsa, lepszy, czy gorszy? Jedna z osób piszących tutaj na forum “przeklinała” jakość filmów w Linuksie, co prawda chodziło chyba o Mandrivę Live CD.

5. Internet. Z jego zasobów korzystam bardzo często i chciałbym się dowiedzieć takiej rzeczy: Oki, na LInuksa “nie ma” wirusów, ale czy jeśli zainstaluję np Firefoxa pod Linuksa, to czy dalej będę tak samo bezpieczny, jak podczas używania programu Linuksowego (wybaczcie, że nie podaję nazwy, ale jej po prostu nie znam)? Inna kwestia: Korzystam z routera. Czytałem, że Ubuntu ma problemy z dopasowaniem się, zaś Mandriva radzi sobie z tym całkiem dobrze.

Doświadczenie:

Swego czasu miałem zainstalowaną dystrybucję openSuse 10.2 (bodaj). Przetrwała ona raptem 2 może 3 dni, a potem poleciała. Czy uważacie, że jest to za trudny system dla początkującego? Według wielu forumowiczów, przynajmniej tak wnioskuję po wypowiedziach, najlepszymi na początek są Ubuntu i Mandriva.

Poza tym krótkim okresem korzystania z openSuse, nie mam żadnego doświadczenia.

Wyniki testu:

1. Ubuntu Linux

2. Debian GNU/Linux

3. KateOS

4. Fedora

5. Mandriva Linux

Sugerować się nimi?

Posiadany sprzęt:

Toshiba Satellite A200,

Proc: Intel Core 2 Duo 2GH

RAM: 2048

Miejsce na dysku: 180GB (obecnie podzielone na dwie partycje)

Na co, Waszym zdaniem, mógłbym się “przesiąść” ?

Poczekaj do openSuse 11 i instaluj (wersję z GNOME), bo KDE 4 jeszcze takie super nie jest :slight_smile: