256 ramu to za mało na współczesne systemy operacyjne. Sam firefox tyle ciągnie czasami. Chyba, że wybierzesz jakiś lekki wm np. awesome a przeglądarkę lukait. Ale to i tak droga przez mękę jak kolega wyżej zauważył. W sumie można ale jak jesteś początkujący to ciężko będzie.
Powiedzcie mi po prostu, w prostych słowach, dlaczego mam zainstalować debiana obok Windowsa 8 a nie Linux Mint. Powiedzcie mi w czym debian jest lepszy
Jak lubisz Minta to po co masz zmieniać? Lepsza dystrybucja to ta, która Tobie bardziej pasuje. Kwestia gustu. Ja używam Debiana z dwóch powodów: przyzwyczajenie, stabilność i szybkość działania. Nie lubię zbyt wielu nowości, wolę systemy z długim wsparciem, nie gonię za numerkami. Nie lubie też dystrybucji opartych na innych.
Mnie w Mincie przeraża trochę ilość oficjalnych bugów za każdym wydaniem tzw. known issues. Debian też się popsuł trochę pod tym względem ale to jednak nadal inna liga w temacie stabilności. Jeśli miałbym wskazać jakąś dystrybucję opartą na Debianie lub Ubuntu, na której pracowało mi się równie dobrze byłoby to Kubuntu - zawsze trzymają poziom czego nie można powiedzieć o innych pochodnych -> np. Xubuntu to ostatnio jedna wielka degrengolada i wstyd.
Debian ma też trochę większe możliwości np. w samym instalatorze. Nie wiem jak jest w Mincie ale pewnie nie da się samemu zrobić grupy woluminów lvm i ich szyfrować po swojemu. Ale jeśli ktoś nie potrzebuje takich fiuczerów to większych różnic (poza ilością bugów) nie ma.
DSL lub Slitaz
Poszukuję dystrybucji opartej na Gentoo która jest praktycznie w pełni kompatybilna z Gentoo, z tą jedynie róznicą że ma skompilowane już pakiety. Musi byc Rolling Release, w miare aktualne pakiety i najlepiej wszystkie dostępne pakiety w portage. Ogólnie mówiąc “identico” Gentoo ze skompilowanymi już pakietami
Calculate Linux
Piszesz jak byś już znał Sabayon https://www.sabayon.org/ lepszej alternatywy nie widzę. Sam kiedyś od niej zaczynałem Jeśli ją wybierzesz to nie baw się w portage czy laymana dopóki naprawdę nie będziesz miał wyboru bo możesz sobie namieszać w zależnościach. Jak się trochę obeznasz w plikach konfiguracyjnych to zachęcam postawić czysty system na gentoo z portage (laymana nadal polecam odpuścić na początek i używać tylko w naprawdę koniecznych sytuacjach)
Sabayon odpada, ponieważ nie można mieć kontroli nad instalacja systemu, a chcę go postawić od zera wedle moich upodobań, tylko to co chcę i nic poza tym. Calculate właśnie testuje (wersja CLS 14.16) i tutaj też trzeba kompilować. Jakieś sugestie?
Potrzebna lekka dystrybucja Linuxa non pae na pentium M 1400MHz i 1 GB RAM.
Osoba, która będzie z niego korzystała nie miała wcześniej styczności z linuxem, więc dobrze jak byłby w miarę możliwości prosty i intuicyjny.
Co proponujecie na dzień dzisiejszy (jeśli to możliwe poproszę z linkiem)?
Dziękuję z góry.
Cześć.
Powracam do tematu wyboru dystrybucji.
Byłem zdecydowany na Solyd z KDE ale chyba łatwiejszy na start będzie Kubuntu 14.04.
I z tym się wiąże moje pytanie.
Czy w Kubuntu od razu po instalacji systemu da się ustawić rozdzielczość ekranu 1600x900 bo taka jest matryca w laptopie?
Czy trzeba coś jeszcze ściągać i instalować?
I czy Kubuntu jest dużo wolniejszy od Solyda?
Pozdrawiam.
- To zależy od karty graficznej i sterowników.
- W dzisiejszych czasach nie ma już szybszych i wolniejszych dystrybucji. Na działanie wpływa niemal wyłącznie środowisko graficzne. Kubuntu od Solyda będzie różniło się wersjami pakietów, konfiguracją i tematem graficznym.
I tak btw. nie lepiej świeże Kubuntu 15.04?
Karta zintegrowana HD 4000 z i5 3gen.
To będzie od razu ta rozdzielczość czy będzie problem?
Co do pytania to wolę sprawdzone 14.04.2, jest to wersja LTS co bardzo mi pasuje.
Będzie, intel daje od razu otwarte sterowniki. Co do wersji to na razie radzę ci 14.04. KDE 4 jednak jest stabilniejsze od nowej piątki, do tego podejrzewam, że na karcie intela róœnież będzie chodziło tochę bardziej wydajnie.
EDIT: Zobacz tylko na jakiejś stronce czy kubuntu jest wspierane tak samo długo jak zwykłe ubuntu, bo co do tego to nie jestem pewien
Dzięki za odpowiedź.
Kubuntu 14.04 na pewno ma wsparcie do 2019 roku.
http://www.kubuntu.org/news/kubuntu-14.04
Reasumując wybór dystrybucji to czy Kubuntu będzię okej?
Chcę aby było stabilnie, szybko, prosto i bezpiecznie.
Będzie, trochę jest bałagan w aplikacjach ale jakoś to ogarniesz, co do szybkości to zobaczysz jak odpalisz z pendrive. Co do wsparcia to pamiętam jak kiedyś instalowałem lubuntu to pisało że są tylko 3 lata, tak czy inaczej pewnie i tak szybciej przeskoczysz na nowsze wydanie. W każdym bądź razie miłej zabawy.
nie wiem w czym kubuntu miało być łatwiejsze od solydxk
Jaki bałagan w aplikacjach? Jak już coś takiego piszesz to pisz konkretnie bo ja żadnego bałaganu nie zauważyłem.
Kubuntu 14.04 to BARDZO DOBRA dystrybucja, moim zdaniem jedna z najlepszych. Stabilna, szybka, nie sprawia problemów. Czego chcieć więcej?
Nigdy nie miałem z nią najmniejszego problemu, nawet z wersjami nie-LTS. Wyjątkiem jest 15.04 tam zdarzają sie bugi no ale wiadomo…plasma5.
A powiedzcie mi czy szybko i bezproblemowo idzie w Kubuntu wyłączyć wszelkie animacje, efekty 3d, przezroczystości, itp?
Chcę aby było minimalistycznie ale ładnie.
Da się.