Tak samo jak w każdej jednej dystrybucji z KDE - Alt + Shitf + F12.
Tak samo jak w każdej jednej dystrybucji z KDE - Alt + Shitf + F12.
A czy w Kubuntu idzie zainstalować przeglądarkę Slimjet?
Z tego co tu widać to chyba jest taka możliwość.
Tak jak w każdej dystrybucji korzystającej z repozytoriów Ubuntu - można.
Dzięki.
A ile miejsca mam przeznaczyć na partycję systemową?
Wiem że minimum to około 10 GB.
Dysk laptopa ma 256 GB [sSD].
10 GB spokojnie wystarczy na / i nie jest to minimum. Minimum to coś około 5 GB, mi Debian zajmuje 4.9.
Dzięki za wszelką pomoc.
Mam jeszcze taką sprawę do wyjaśnienia.
Czy kubuntu sformatuje mi ssd przy instalacji?
Bo jest tam taka opcja ale kiedy nie są wykonywane partycje a ja chcę zrobić partycje / oraz /home ale uprzednio formatując cały dysk.
Możesz w instalatorze Kubuntu wybrać tryb ręczny, usunąć stare partycje i założyć nowe. Ewentualnie możesz użyć live cd z gparted i zrobić co chcesz z dyskiem przed instalacją Kubuntu - ale nie widzę za bardzo sensu w tym przypadku. Opcje w instalatorze powinny Ci wystarczyć.
Na dysku bodajże żadnych partycji nie ma ale był na nim windows i pewnie jakieś dane.
Chciałbym go sformatować i wtedy utworzyć dwie partycje.
Instalator kubuntu mi to umożliwi?
Oczywiście.
Witam. Jaki linux na stary komputer? Używam dotychczas XFCE i gdy odpalę obojętnie jaką przeglądarkę internetową każda zacina się, obraz skaczę nie idzie płynnie przewinąć strony.
Intel Celeron 2.8GHZ
2GB RAM
NVIDIA FX 5200
XFCE to nie dystrybucja. Używać możesz czego chcesz, tylko zamień xfce na coś lżejszego, np. LXDE.
chciałbym trochę pokosztować LXQT tylko niestety niema go na debianie :(
Przegladarkę też radzę zmienić na jakąś qpzille midori. Na firefoksie czy chrome możesz zapomnieć o płynności przy takim sprzęcie i środowisko nie ma nic do tego
Zawsze można skompilować ze źródeł, choć osobiście tego nie próbowałem.
Ewentualnie możesz sobie zainstalować ubuntu minimal i dociągnąć lxqt prosto z ppa.
Z repozytorium Siduction można:
http://linuxg.net/how-to-install-lxqt-0-8-on-debian-8-jessie/ .
Jak chesz rozwalić system to instaluj pakiety z Ubuntu / PPA w Debianie. Brawo!
Jeśli to do mnie to przecież napisałem, że zamiast kompilacji ręcznej może postawić ubuntu minimal i zainstalować z ppa. Ale Twoje rozwiązanie jest zdecydowanie lepsze (choć obwaiam się, że w przypadku ubuntu byłyby nowsze wersje np. dodając ppa lubuntu dayily).
Na podobnym sprzęcie w pracy (tylko grafika intelowska - chyba zintegrowana) mam odpalone jednocześnie! KDE, wirtualizacje Windows7 (dla programu którego nie ruszy wine), Firefoksa, Thunderbirda, TaskCoach i często LibreOffice poza tym na tym dysku samba udostępnia zasoby sieciowe dla innych komputerów i wszystko chodzi przyzwoicie (Przycinki się pojawiają jak Firefox się rozszaleje i zacznie zapychać swapa). Dlatego uważam że w twoim przypadku potrzebna jest porządna konfiguracja systemu a nie zmiana środowiska graficznego
Znaczy się wszystko załącza się szybko tylko, że brak tej płynności
Ta karta graficzna bardzo ogranicza swobodę korzystania z przeglądarek itp.
Obstawiam, że to jest stary Celeron z czasów procesorów DUal Core i to on może być powodem przycinek przeglądarki. Przeglądarki potrzebują dziś trochę mocy, żeby wyśwwietlić stronę, a Celerony nie były dużo mniej wydajne od “zwykłych” DC…
Zostaw ten XFCE, wg mnie jest adekwatny do sprzętu.
Jedyce co mogę doradzić, to zainstalować starą Operę 12, chociaż nie przepadam za przestarzałymi przeglądarkami…
Możesz zobaczyć jescze jedno - uruchomić “top” z wiersza poleceń i sprawdzić co tak naprawdę kosi zasoby?
Wszystko jest prawidłowo skonfigurowane. Karta graficzna jest tandetna.Nie ma co porównywać do twojej. Intelowskie dobrze chodzą na linuksie,NVIDIA też ale, ta moja akurat nie daje rady