po piersze zalezy co kto lubi jedni wolą KDe jedni XFCE a inni jeszcze inne, kwestia gustu, trzeba wypróbować samemu
Lubię prostotę.
Miałem wrażenie że to ciężko wszystko chodziło po dzisiejszej instalacji mimo że wyłączyłem animację, 3d, itd.
Stąd powrót że może jednak xfce.
Nie powinno.
Odczytywana i podawana pojemność jest identyczna (w bajtach).
Windows używa starego sposobu przeliczania jednostek (MB, GB, TB)
Dzięki.
Ten kubuntu jest jakiś taki za bardzo rozbudowany.
Jutro sprawdzę sparky linux oraz solydxk.
GParted powinno Ci pomóc w tym Pobierz obraz z oficjalnej strony autora i nagraj na płytę.
A jest jakaś inna możliwość?
Nawet nie dało się laptopa wyłączyć poprzez system tylko musiałem wcisnąć i przytrzymać przycisk uruchamiania.
Nie wiem co próbujesz zrobić, ale nie ma tu ani żadnego sensu, ani żadnej konkretnej treści.
Pisz i działaj z głową bo teraz to przypomina rozmowy ślepego z głuchym.
Nie użylem gparted tylko wsadziłem płytę z kubuntu i pociągnęło instalację więc na laptopie znowu jest kubuntu a laptop działa.
Pytanie jak mam teraz zainstalować solyda?
Wcześniej trzeba zdeinstalować kubuntu?
Linux to nie program, żeby by ot tak sobie zdeinstalować. Możesz podczas instalowania nowego systemu możesz zaorać partycję z niechcianym systemem.
skoro solyd przy instlacji ma błędy to go nie instaluj, z czegoś na podstawie debiana polecam Tanglu
Dlaczego? Format partycji skutecznie deinstaluje Linuksa i nie pozostawia żadnych śmieci
@Up, no chyba, że bootloader GRUBa.
Miałem na myśli brak deinstalatora - o formacie wyraźnie wspominałem
Najprawdopodobniej nie była to moja wina ale iso solyda zawiera błędy.
A ten tanglu to przyjemny jest?
Jak nie zainstalujesz, to nie będziesz wiedział. Bardzo przyjemny na początek jest Manjaro, masz na dzień dobry całkiem dobrze prekonfigurowany system. Nie musisz się też martwić o stabilność, bo Manjaro opiera się o repo stable a tam rzadko kiedy zdarzają się podbramkowe sytuacje.
nie wiem co znaczy przyjemny? dziłam na nim na maszynie wirtualnej od dłuższego czasu i mi odpowiada, sprawdź
A co polecicie jeszcze oprócz solyda, sparky i tanglu bazującego na debianie?
Manjaro nie ma języka polskiego?
Oczywiście, że ma język polski.
To miło.
Najlepiej wziąłbym debiana ale nie poradzę sobie z konfiguracją więc pytam tak jak wyżej.
Manjaro jest prekonfigurowane, instalator bardzo prosty. W zasadzie nie znam osoby, która by na tym poległa.