W kwestii tego, co napisał przedmówca
W kwestii tego, co napisał przedmówca
Wracam znowu z tematem.
Myślałem jeszcze o fedorze ale chyba na początek byłaby za trudna.
Czy sparky linux może być dla początkującego?
Oczywiście z KDE.
Tak, dzięki, wiem.
Na początku brałem go pod uwagę.
W tej chwili liderem rankingu na system w laptopie jest kubuntu ale jednak chcę maksymalnie wykorzystać możliwość wyboru i dlatego pytam o tego sparky linux.
Jak z obsługą, jak z aktualizacjami?
Czytałem już to.
Bardziej mnie interesują opinie tych którzy używali/używają ten system.
A jeśli chodzi o KDE to jest nowe wydanie, świeżynka.
Polecam Ubuntu - system dla leniwych.
Szukam dystrybucji w miarę stabilnej na KDE 5 w której dość szybko pojawiają się nowości. Arch odpada, myślałem nad PCLinuxOS. Co o myślicie i co proponujecie?
Jeśli nie korzystasz z aplikacji 32 bitowych jak np. Skype to możesz spróbować KaOS.
dzięki wypróbuje, może ktoś coś doda w temacie jeszcze
Jeszcze openSUSE można polecić, tam jest zawsze w miarę porządne KDE.
ja bardziej chciałem distro do śledzenia nowości w KaOS i PCLOS mam nowe pakiety KDE5, jądro 4.0.4 itp
http://distrowatch.com/table.php?distribution=opensuse
W openSUSE Tumbleweed też są dostępne w miarę nowe pakiety.
może spróbuje ale najpierw tamte dwa, jakoś opensuse średnio mi podchodzi, kiedyś próbowałem
KaOS korzysta z pacmana (to jedyna wspólna cecha z Arch Linux, repozytoria ma całkowicie niezależne i w odróżnieniu od Manjaro, w ogóle nie korzysta z paczek z Arch Linux) i jest dystrybucją pure KDE. Innych środowisk tutaj nie znajdziesz, KDE jest więc priorytetem.
Znowu mam pytanie.
Na próbę zainstalowałem na HP 6570b z dyskiem 256 GB Samsung 840 Pro kubuntu 14.04.
I mam kłopot z wielkością dysku bo normalnie to jest 238 GB a linux pokazuje 256 GB czyli tak jak podają producenci.
Dlaczego?
Nie powinno być w linuxie też 238 GB?
widocznie pokazuje to co jest z firmawere dysku, czyli dane techniczne wgrane przez producenta
No ale to pokazuje zatem właściwie czy jednak dziwnie?
I mam kolejną sprawę.
W kde menedżerem plików jest dolphin a w xfce thunar który dużo ustępuje dolphinowi?
I co tracę jeśli wybiorę distro z xfce a nie z kde np. xubuntu zamiast kubuntu?
Nic nie stracisz, nic nie zyskasz. To pytanie czysto retoryczne. Nie znamy Twoich upodobań, Twoich potrzeb, więc ciężko powiedzieć. Te systemy poza środowiskiem są niemal takie same. Próbuj i szukaj, co jest dla Ciebie najlepsze i używaj tego, na czym pracuje Ci się najlepiej. Ja osobiście lubię zarówno KDE jak i Xfce.