jak zależy ci na stabilności to o KDE5 na chwile obecną zapomnij jak już to KDE4
Moja zintegrowana karta graficzna to Intel Graphics 3000, więc to jest dosyć słaby model, jeżeli chodzi o gry. Gdyby nie powiedzieć, że bardzo słaby.
Wczoraj zainstalowałam Openbox. Na początku strasznie dziwnie się z niego korzystało, gdyż brak panelu u góry powodował, iż nie mogłam obsłużyć okien. Potem zainstalowałam parę programów - Clementine, playerctl, obmenu, obconf, ob-autostart, Thunar, Terminal MATE, tint2 (mam zamiar usunąć) oraz Docky (to też do kosza leci) itd. Jakie jeszcze inne programy polecacie, które obsługuje się nie za pomocą myszki, lecz za pomocą klawiatury? Jakoś mi się spodobał taki sposób nawigacji w systemie :). Jeszcze skonfigurowałam sobie podgłaśnianie ALSA i ściszanie. No i znacie jakiś motyw, żeby wszystko ładnie wyglądało (najlepiej ciemny)?
Bardzo dziękuję :). O ile można poprosić w tym temacie o coś takiego :).
Pozdrawiam, Amaterasu.
Oooo , widzę, że się koleżanka moim wpisem zainteresowała
Proszę bardzo, taki niezbędnik na szybko:
mc (menedżer plików pod konsolę)
ncmpcpp (odtwarzacz audio, klient MPD)
htop (monitor systemu)
vim
mplayer
lynx, elinks, w3m (tekstowe przeglądarki WWW)
finch (komunikator, konsolowy odpowiednik Pidgina)
irssi (klient IRC)
rtorrent
No to Ci trochę podałem, głównie programy konsolowe, a takie według mnie lepiej obsługuje się z klawiatury
Jak będziesz jeszcze potrzebować czegoś konkretnego - pytaj.
Absolutnie się z tym nie zgodzę. Używam KDE5(właściwie to Plasma5) od wersji jakoś tak 5.3 i nie zauważyłem dużych problemów ze stabilnością. Parę bugów owszem, ale do stabilności nie mam co się czepiać, bo ani razu mi się jeszcze nie wysypało bez powodu. Wcześniej czasem lubiło się coś sypnąć, ale szybko się resetowało, więc nie było problemów, a od jakiegoś czasu nie pamiętam żadnego crasha. Instalacja porzuconego i niewspieranego KDE4 to bezsensowny pomysł, jak Plasma5 nadaje się do użytku.
nie porównuj archa do dist typu mint bo to zupełnie inne wydania
Nie wyobrażam sobie swojego środowiska bez krunnera lub jakiegoś bliskiego odpowiednika.
- mc - krusader (niekonsolowy; używam obu)
- mplayer - mpv
- ncmpcpp - moc
Ja zamieniłbym do tego twojego Thunara na PCManFM lub Dolphina, bo Thunar mi wybitnie nie leżał. Jest też kwestia zależności, ale przynajmniej Qt powinnaś już mieć.
Jeśli mnie pamięć nie myli, to Amaterasu kombinowała coś z Manjaro, więc Archowa wrzutka może być na miejscu. Podzielam przy tym zdanie, że na Archu działa to całkiem fajnie.
KDE jest takie samo na każdej dystrybucji. Wcześniej przez krótki okres czasu siedziałem na Debianie też z Plasma5 i również działało dość stabilnie. A to było kilka wersji temu.
Nie takie samo. Arch to RR i masz tam cały czas najnowsze pakiety a żeby na debianie dostać plasme 5 trzeba się bawić w repo testowe i mieszać zależności.
“Wcześniej przez krótki okres czasu siedziałem na Debianie też z Plasma5 i również działało dość stabilnie. A to było kilka wersji temu.”
No właśnie miałem na myśli stable. Większość osób instalujących debiana używa tej wersji gdzie plasma 5 nawet nie ma.
@flecht, ja bym się 10x zastanowił przed wrzuceniem czegokolwiek ze środowiska KDE pod Openbox.
Jeśli komuś nie przeszkadza cokolwiek odstający od współczesnych standardów GUI, to niezłe możliwości przy minimalnych wymaganiach oferuje worker. Za to trochę współcześniejszy z wyglądu będzie doublecmd - ten też ma niezbyt wygórowane zależności. Instalowanie Krusadera (czy czegokolwiek innego spod KDE) pod Openboksem uważam za raczej średni pomysł.
Wydaje mi się, że pod Openboksa bardziej od Dolphina pasuje PCManFM właśnie ze względu na zależności.
No to stable to inna bajka. Ale raczej użytkownicy desktopowi wybierają testing.
Dlatego właśnie dodałem fragment o zależnościach. Clementine na pewno zaciągnie Qt4, a nie wiemy co tam jeszcze jest w planach.
w debianie pakiety trafiają później i często jest do tyłu ze względu na poprawę stabilności i jest plasma 5 w debianie 8 stabilnym, pamiętam że jeszcze w wersji 5.4 było to mało stabilne środowisko i jakoś XFCE mi bardziej podchodzi
Mi tam działało w porządku. Ma swoje bugi, bo ma, ale nie przeszkadzają one w pracy, a sypać mi się nie sypie. Ja nie umiem używać innego środowiska, a próbowałem. Tak sie zżyłem z KDE, że tylko na nim czuje się komfortowo. Na każdym innym czegoś mi zawsze brakuje, co było w KDE.
elementary OS i Deepin będą cięższe od Windowsa 8.1? I czy w ogóle są polecane, czy nie bałdzo?
elemantary się traktuje jako ciekawostkę, zbudowane jest na ubuntu i jeszcze do niedawna niedopracowane i chyba nic się tu nie zmieniło a depin jest lekki ale to tylko ciekawostka to spróbowania nie system na co dzień i również zbudowany na ubuntu
to już nie lepiej instalować coś lepiej doszlifowanego jak samo ubuntu lub mint?
Taka sama wydajność mniej-więcej będzie.
Oba mi sie bardzo spodobały wizualnie, a nie wiem czy na Mincie lub Ubuntu coś podobnego osiągne małym nakładem pracy.
Ciężkość bym w sumie postawił na równi z Windowsem 8.