Dbam o SSD i chce mieć te katalogi na HDD. Więc ile miejsca najlepiej będzie przeznaczyć na /tmp oraz /var?
2x tyle ile masz
Tak już jest z wami, że zamiast pomocy są kpiny. Na Windowsie ludzie są bardziej chętni do pomocy, W każdym bądź razie sam sobie poradzę. Zaraz będzie netinstal Debiana i walę po 2GB na tmp i var, a na swapa 512mb, reszta na home. Dzięki za “pomoc”.
Szukasz pomcy ale nie słuchasz tego co do ciebie się mówi. Nie ma sensu wydzielać tych folderów bo wtedy praktycznie wszystkie operacje I\O spadają na wolny hdd a ssd leży i nic nie robi. A ożywotność się nie martw bo 5 lat albo więcej ssd spokojnie wytrzyma. No ale ty przecież wiesz lepiej więc po co szukasz pomocy i w dodatku ją krytykujesz?
Tylko, że mój SSD 32GB ma już ze 4 lata, a nie chcę niebawem kupować nowego tylko dlatego, że nie przeniosłem sobie dwóch katalogów na HDD. Na Win 7 wykonałem cały szereg operacji, które miały na celu odciążenie SSD. Między innymi przeniosłem TEMP, TMP, swap, profil i cache przeglądarki na HDD. System chodzi wyraźnie szybciej niż na samym HDD, a ja mogę spać spokojnie, że SSD mi się nie zajeżdża .
No to mogłeś tak napisać od razu. Nie wiem jaki powinien być rozmiar katalogów ale 2GB to za mało
Proponuję 2 macierze dyskowe w raid0, SSD są dobre do notebooków, a nie do PCtów dla graczy, czy wymagających programistów.
U mnie /var, po czyszczeniu cache pacmana (zostawiam 3 ostatnie paczki dal każdego pakietu), zajmuje mi ~7,6 GiB, z czego sam pacman pochłania ~6,7 GiB. Przed czyszczeniem całość zajmowała ~11 GiB, a i to wcale nie było tak dużo.
/tmp mam na tmpfs i mogę powiedzieć, że 2GiB to zdecydowanie za mało.
4 lata dużo nie mówi. zalezy jak używasz i jaki to dysk. Zobacz sobie np w programie CristalDiskInfo pozycje “b1 wear leveling count” tam będziesz miał pokazane ile razy “zapełniłeś” dysk, a potem poszukaj w internecie informacji ile twój model średnio wytrzymuje.
Z tymi wersjami, to nie jestem pewien, do czego nawiązujesz.
Ja mam kilkuletniego kompa dlatego zdecydowałem się na Debiana, daje dużo większe możliwości konfiguracji już przy instalacji przez co można zainstalować tylko to co się chce mieć i cieszyć się szybkością działania. Z Mintem i Ubuntu tak nie zrobisz. Na 2 GB RAM spokojnie możesz instalować x64 jeśli tylko procesor obsługuje.
Jeśli się zdecydujesz na Debiana to tu masz poradnik, a tu obraz,który sb wypalisz np. na płycie.
Pamiętam, że nigdy nie dawałem więcej na te katalogi niż 4gb i starczało
chyba poczekam jeszcze na kilka opinii, bo juz miałem sie decydowac na minta, ale mi namieszales.
Jeśli jesteś świeży w Linuxie, to polecam Minta ponad wszystko.
Z drugiej strony Debian ma najlepszą dokumentację, po instalacji Linuksa nie licz że ktoś ci pomoże:)
Normalna instalacja Debiana przebiega podobnie do tej Minta czy Ubuntu i masz gotowy do pracy system.
Owszem, lecz mint automatycznie instaluje paczki, bez zabawy w konfigurację, i wszystko działa.
Powiedz mi gdzie ta dokumentacja? Wiki to… Trudno nazwać to czymkolwiek. Widziales dokumentacje (wiki) archa?
Mam pytanie - co sądzicie o środowisku KDE? Chciałabym zmienić z MATE, ale zastanawiam się nad stabilnością - żeby nie było tak, że korzystam, a tu nagle się komputer samoistnie wyłącza. Poza tym, 3 GB wystarczy na samo środowisko? Nie chcę instalować wszystkiego, po prostu sama sobie dobiorę programy. Ktoś z Was korzysta, mając zintegrowaną grafikę od Intela? Jak się to sprawuje? Chciałabym jeszcze sparować mój telefon z KDE Connect ze względu na to, iż po prostu zwykle mam wyciszony telefon, dodatkowo więcej siedzę na laptopie. Dziękuję za pomoc :).
@Amaterasu, to chyba nie jest dobry moment na przejście do KDE… 5 (Plasma Desktop, czy jak się to tam nazywa…) o ile wiem, jest póki co średnio używalna, a 4.x nie jest już rozwijane chyba. Osobiście nie polecam “wielkich” (dosłownie i w przenośni) środowisk graficznych, już lepiej zainteresować się np. Openboksem i samemu sobie wyrzeźbić środowisko w oparciu o niego. Za pierwszym razem będziesz mieć zabawy na parę dni z konfiguracją wszystkiego pod siebie, ale jak już dopieścisz swój pulpit, to odechce Ci się KDE i reszty Przy tym całkiem sporo się nauczysz, polecam szczerze, zwłaszcza jak się ma słabszy/starszy PC.
KDE 5 z Intelem działa bez problemów.
Ot różnica między Archem, a Debianem. Z drugiej strony, widzę, że Debian swoje paczki też wrzuca do /var/cache więc zgaduję, że mam bardziej rozbudowaną instalację.
Zależy z jak starym Intelem – w przypadku świeżych sterowników, muszę korzystać z UXA zamiast SNA (zabytkowy GM965).