Z cmpizem na tym dałbym sobie spokój…
Distro na ten laptop może być np. Ubuntu… tylko troszkę trzebaby bylo odchudzić aby przyjemniej się pracowało.
Z cmpizem na tym dałbym sobie spokój…
Distro na ten laptop może być np. Ubuntu… tylko troszkę trzebaby bylo odchudzić aby przyjemniej się pracowało.
jak chciałbyś compiz to szukaj coś w tylu tego: http://allegro.pl/item414963984__dell_c … wifi_.html
To prawie to samo tylko ma 256 a mój 512 .
ale na tej karcie będzie problem z compiz. Jaka kwota na komputer?
Laptop już kupiony :?
A dało by się wymienić kart w tym laptopie?
nie
Ale na takim sprzęcie używanie compiza i tak mija się z celem…
odpuść sobie Compiza, nie dość że będziesz miał problemy z uruchomieniem to po uruchomieniu nie będzie to działać płynnie więc nie przyniesie zamierzonych rezultatów, sam Ubuntu będzie działał elegancko.
Dobrze że Ubuntu będzie płynnie chodził i to jest najważniejsze .
A jak jest z zawieszalnością Ubuntu ?
Miałem kiedyś LiveCD i uruchomiłem na moim kompie.
Uruchomiłem jakąś grę, coś z Frozen . Ładowało się 5 minut i nie chciało mi się czekać więc kliknąłem czerwony krzyżyk , i bardzo się zdziwiłem . Po 5 sekundach po prostu się zamknęło co nigdy mi się nie zdarzyło na Xp
Zobaczyłem , popatrzyłem ale chodził bardzo wolno , to od tego że był uruchamiany z płyty ?
system uruchomiony z płyty działa dużo wolniej od uruchomionego z dysku
A jak z zawieszalnością ?
Nie, to dlatego, że nie miałeś zainstalowanych sterowników (3D) do karty graficznej.
Fisiu , o co ci chodzi?
Działał Ci wolno ponieważ był z płyty, a gra się nie uruchomiła bo nie miałeś sterowników fo grafiki z obsługą akceleracji 3D. Zawieszanie się Ubuntu? Hmm, odkąd używam to raz się zawiesił, może dwa. Ale na ogół to się nie zdarza:)
U mnie tylko 2 razy i to przez moją winę.
raz wysypałem kernela, 0 zawieszeń
Ja dopiszę się jak zwolennik Linuxa Mint. Zwłaszcza podoba mi się wersja oparta o KDE =P~
Jako dystrybucję dla początkujących mogę także polecić Zenwalk GNU Linux. Co prawda jest on oparty na Slackware, czyli systemie raczej dla zaawansowanych, ale pierwsze moje wrażenie po jego instalacji i uruchomieniu było bardzo pozytywne. Bez instalowania czegokolwiek odpaliłem muzykę czy filmy w przeróżnych formatach. W firefoksie zainstalowana już ogromna ilość wtyczek (brak chyba tylko JAVY), której instalacja jest prosta. Zero problemów z LAN czy WIFI. W części spolszczony. Nawet niezły menadżer pakietów Netpkg. Ogólnie dystrybucja godna polecenia. Na moim laptopie działa szybciej niż Ubuntu.
Poszukuję diagnostycznej dystrybucji LiveCD - test HDD/RAM/CPU/GPU, wykaz sprzętu jaki zawiera komputer. Jakiś pomysł ?