Jaki Linux - wybór dystrybucji

ultimate boot cd, system rescue cd

Czesc skierowano mnie tutaj :slight_smile:

Otoz mam pendrive kingstona DT110 4GB no i pomyslalem dlaczego by nie miec jakiegos linuxa na nim? :slight_smile: z wielkim wysilkiem udalo mi sie zrobic bootowalnego pendrive a dokladnie DSL (wlasnie na nim siedze :slight_smile: ) no ale do rzeczy. DSL jest dla mnie… poprostu za prosty potrzebowal bym czegos bardziej funkcjonalnego a dokladnie chcialbym zeby byl na nim jakis komunikator (cieszyl bym sie z pidgina) do tego firefox (z flashem) cos do sluchania mp3 do ogladania zdjec. Cos do pisania. Aha i dobrze by bylo zeby net dalo sie latwo skonfigurowac (w DSL na prawde jest latwo :o ). Co do srodowiska graficznego to mysle ze najlepiej Fluxbox bo to co jest na DSL mi nie odpowiada. Ocziwiscie mam nadzieje ze ustawienia systemu beda sie zapisywaly?

No i teraz moje chyba najwazniejsze pytanie. Czy da sie skonfigurowac to tak zeby linux byl w katalogu a nie luzem na pendrive? poniewaz tego pedrive takze bede uzywal w celach szkolnych, a moj szanowny nauczyciel informatyk ( :x ) moze sie pozniej przyczepic ze nic nie mogl znalezc O_o Aha i oczywscie mozna miec na pendrive takze jakies dane tak?

Dzieki wszelkie za odpowiedzi :smiley:

P.S. Sory ze bez polskich znakow ale jeszcze nie przestawilem.

SLAX

ja używan ubuntu

Jak na pendraka i ma być szybki, to również podpisuję się pod SLAXem.

Aby mieć także dane, trzeba będzie utworzyć conajmniej 2 partycje na pendrivie.

Polecam CDlinux (mały) ma prawie wszystko czego szukasz. Stabilny, szybki i z dużą pomocą w języku polskim.

kuba144 , proszę na przyszłość tego typu pytania, zadawać w odpowiednim temacie. Łączę wątki.

Chciałbym wprawić się w świat linuxa i zobaczyc coś nowego. Szukam jakiejś ‘‘wypaśionej’’ wersji Linuxa. Czyli jakieś specjalne efekty graficzne itd. Co polecacie?

PCLinuxOS

ubuntu ultimate

Poszukuje małego linuxa, który zmieści się w całości na dysku 2GB (tylko taki dysk mam do dyspozycji). W komputerze oprócz tego mam jeszcze Durona 800MHz i 64 mega ramu. Na lunixie tym zainstalowany ma być program do wystawiania faktur. Linux musi być też prosty w konfiguracji (kompa musze oddać jutro, a w linuxie nie jestem na tyle biegły co w windzie i cała konfiguracja trwa wiekami).

Fluxbuntu? tylko nie wiem ile miejsca wymaga…

Najlepoiej by było jakiegoś Debiana, Arch, Slacka, Gentoo od podstaw - minimalne wymagania, ale piszesz że nie jesteś zbyt biegły w linuksach a te niestety trochę obycia wymagają…

O teraz mi się przypomniało… Zenwalk może? Tylko zorientuj się jaką przestrzeń zajmie po instalacji…

Na stronie oficjalnej powinno pisać…

Szukaj czegokolwiek z fluxboksem/xfce itp…

Ten cały fluxbuntu po polsku ma interfejs graficzny?? Jaki program do faktur mogę na nim zainstalować?

A właśnie… co do programu do faktur: Sprawdź w ogóle czy jest taki…

viewtopic.php?f=14&t=256203 :slight_smile:

Tylko, wstyd się przyznać, nie wiem czy podołam zainstalować jeden z tych programów :confused: Jak z tym polskim Interfejsem graficznym?

Ten wfaktura chyba bedzie ok.

Jak sobie spolszczysz to wszędzie będzie PL…

Fluxbuntu powinno być po pl…

Arch też, ale archa nie opanujesz w 1 dzień :confused:

Kłopot w tym, że wfaktura okazuje się, że odpada. Nie ma połączenia z internetem w miejscu pracy :confused: Jakieś inne pomysły?

Ja mam na to jeden wieczór :stuck_out_tongue:

Witam wczoraj widziałem po raz 3 linuxa na oczy, sam go zainstalowałem na szkolnym kompie i generalnie bardzo mi się spodobał. :slight_smile:

No ale szkoła to szkoła jakbym zmazał coś na dysku to wszystko w imię nauki. Teraz chcę zainstalować linuxa w domu nie wiem tylko jakiego i jak to zrobić, żeby był on na partycji, która Windows Vista zrobił.

A no i jeszcze najważniejsze będę głównie programował w c++ pod linuksem.

W testach wyszedł mi ubuntu.

Bardzo wasz proszę o pomoc.

jak chcesz to instaluj *buntu. Wybierz sobie środowisko graficzne jakie ci się podoba. A może debian zamiast ubuntu.