Jaki Linux - wybór dystrybucji

No właśnie są otwarte. Co distro to przypadek, ale są bodajże z jądrem, więc nowsze Ubuntu da ci nowsze stery. Na LTSie byś musiał przy okazji nauczyć się dogrywać nowsze. Może gadam głupoty, bo debian i tym samym Ubuntu robi to inaczej, ale ogólnie tak to chyba wygląda. Catalysty są do starszych GPU, a jak mówisz o graniu na Linuxie, to strzelam, że takiego nie masz.

Planowałem coś w stylu 19.04 a potem zaktualizować do wersji 19.10 jak będzie stabilna. Lubie mieć nowsze pakiety w systemie.

Jak z jakiegoś powodu chcesz mieć nowe pakiety, to w sumie rozważ propozycję goma. Manjaro może akurat ci przypasować. Pakiety masz tam nowe i żadnego dzielenia na wydania jak w Ubuntu. Jak nic po drodze się nie posypie, to wgrywasz i dalej już tylko aktualizujesz.

Problem z Manjaro jest taki, że ma mało binarnych pakietów i trzeba te z AUR kompilować.

Zastanów się, czy na pewno potrzebujesz wiele tych pakietów. AUR też nie gryzie, chociaż warto zachować umiar. Jak chcesz system do wszystkiego, to będziesz miał system do niczego.

Ubuntu też ma wersję instalacyjną w wersji minimalnej. Więc mogę mieć system skrojony na miarę i potem dodawać stopniowo potrzebne mi repozytoria i pakiety. Oczywiście Canonical i Amazon dodaje swoją telemetrię do Gnome/Ubuntu, dlatego napisałem o POP!_OS lub Kubuntu w których jest mniej takowej telemetrii korporacyjnej.

Amazon wyleciał dawno temu, a żadnej złej telemetrii Ubuntu nie ma. Że Canonical śmiał zapytać o przesyłanie podstawowych danych, to od razu mu się dostało od najgorszych, bo linuksiarze nie chcą mieć dobrych rzeczy.

1 polubienie

Nie wiem jak wspiera *,deb. Za to wiem jak działa pod Manjaro.

Ubuntu nie ma żadnej telemetrii. Jedynie dobrowolny raport poinstalacyjny.

Instalujesz Manjaro w wersji netinstall? Jak dla mnie standardowe iso jest przeładowane pakietami których nigdy nie będę używał.

To sobie odinstalujesz. Moje Manjaro w pełni przygotowane do codziennej pracy ma tych pakietów jakieś 1300. Zobacz ile pakietów instaluje Ubuntu w wersji minimalnej.

Debian inaczej paczkuje, kulawy. Manjaro ma mniej pakietów, a na starcie ma takie super rzeczy jak MS Office Online, bo każdy potrzebuje, żeby mu się dublowało.

Wydawało mi się, że Manjaro bazuje na Archu i te pakiety nie są tak rozdrobnione jak w Debianie i Ubuntu. Z tego co czytałem to Slackware ma największe paczki przez co jego pakiety nie są tak rozdrobnione.

No nie są, stąd mniejsza liczba pakietów, mimo że tego nie widać. Nie powinieneś się tym w sumie przejmować. Manjaro chce za bardzo ludziom dogodzić i dać wszystko. Sam go nie używam, ale widzę gdzieś tam jego sens.

Witam
Kolega podrzucił mi lapka
ACER Travelmate 4720 model M52204.
Lapek jest bez dysku twardego.
Chciałby używać go jedynie do przeglądania internetu.
Pomyślałem, że może będzie odpalał sobie jakiegoś Linuxa z pendriva w trybie live.
Jest jakaś dystrybucja, która odpali się na takim lapku (mam w zapasie pamięć 1 GB, więc lapek miałby 2 GB pamięci).
Ktoś poradzi (link) skąd pobrać obraz takiego Linuxa, fajnie jakby był po polsku.

Spróbuj PuppyLinux

1 polubienie

Podpowiedz mi jeszcze, którą wersję z tej tabeli wybrać?
Tę pierwszą?
BionicPup32 UbuntuLTS18.04 compatible Official Pup (32bit)

I jaką wybrać przy tworzeniu pendriva w
Linux Live USB Creator

BionicPup jest najnowsza. Nie znam Linux Live USB Creator to nie podpowiem, ale na pewno nie masz tam wybierać żadnej wersji tylko obraz ISO :wink:

Plik ma nazwę na końcu UEFi więc “zatrybi” ze zwykłym biosem?

Próbuj, to tylko 300 MB pobierania, szybciej sprawdzisz sam niż ja wyszukam odpowiedź w internecie :wink:

OK, LLUSB creator dał info, że ta dystrybucja jest niekompatybilna z tą wersją narzędzia i zastosowane zostaną ogólne ustawienia…zobaczę, czy się odpali w ogóle.