jaką chcesz
Wiadomo, że na 64 bity to 4gb ram, ale jeśli mam 2gb to odczuje spadek wydajności, czy może na odwrót?
nie ma większej różnicy wydajności
Weź 32 bit bo 64bit mogą być problemy np z aplikacjami i w ogóle. A dla tych 0,5 GB się nie opłaca bo na Linuksie wątpię żebyś się zbliżył do granicy przeładowania pamięci RAM w przeciwieństwie do Visty xD bo tam to wiecznie na granicy się balansuje :lol: .
Miałem OpenSuse 11 i 10 ale nie zadowoliły mnie
ja polecam edubuntu. ten linux uczy wszystkiego!
Szukam dystrybucji, dzięki której będę mogła stworzyć / odtworzyć kopię dysku/partycji, coś podobnego do Acronic True Image, niestety jest on płatny,
chciałabym, żeby to było w trybie graficznym, nie tekstowym, abym mogła wszystko wyklikać,
oczywiście plik iso z dystrybucją można wypalić na płycie i zbootować
dzięki i pozdrawiam
Witam . Czy mozecie mi powiedziec jaki Linux jest najlepszy ? Tzn od jakiej wersji najlepiej zaczac przygode z tym systemem? Z gory dziekuje.Pozdrawiam.
Szukam dystrybucji, która:
-
będzie prosta w obsłudze (coś UBU/Debiano podobne)
-
możliwość wyboru pakietów podczas instalacji ( po co mi jakiś stary open office, czy firefox w ver. beta 5 )
-
prosta obsługa tj. instalacja programów
-
prosta instalacja sterowników do karty graficznej nvidia 8600GS
-
NIE MOŻE PSUĆ HDD CZY TAM BATERI
-
będzie smigać na T2390, 2GB RAM, 8600GS (notek)
-
dobra polonizacja
-
GONOME/XFCE ! [KDE ODPADA !]
Debian pasuje jak ulał, jest najbardziej podobny do Debiana, a resztę punktów też spełnia.
jak nr47 pisze debian albo opensuse
opensuse odpada - Yast mnie dobija ^^ no to poczekam do 14 na nowego Debiana i sprawdzę
Ja może wreszcie znajdę coś dla siebie. Moje wymagania to:
-
stabilność
-
prosta instalacja programów
-
Opera jako przeglądarka
-
GNOME
-
możliwość wyboru składników przy instalacji
-
optymalna praca z CPU 64bit dual core I z grafikami z serii 8xxx GeForce
-
dobra współpraca z WINE (zależy mi na CS i WC3 oraz Heroes I-IV)
-
bezpieczeństwo
Chyba DEBIAN będzie ok, ale wybór pakietów jest w ver. 1CD czy w tej 3xDVD ?
Jak mam CPU64bit to będzie różnica między Debian 32 a 64bit ? Jest soft 64bit pod Debiana ?
Pobierasz tylko pierwszą płytę reszta to pakiety. Tak ma soft dla x64
Jeśli masz szybki dostęp do Internetu to wystarczy pobrać mały obraz płyty zawierający sam instalator Debiana - netinst - a pakiety zostaną pobrane podczas instalacji.
Prosze o pomoc jaki linux wybrac na komputer AMD ATHLON XP 2500+
jaki kolwiek, ubuntu, debain, opensuse
Szukam jakiegoś distro, w którym podczas instalacji mogę wybrać jakie programy mają być zainstalowane, bo połowa rzeczy z GNOME nie jest mi potrzebna lub wolę inny “zamiennik”. Najlepiej Debiano pochodna.
Poszukuje prostego linuxa na następującego kompa:
Notebook Toshiba
32 Mb Ram
3 GB HDD
Celeron 600 Mhz
Proszę o pomoc, jak odpalić linuxa… DSL i Puppy nie chciały ruszyć…
EDIT:
Użyłem “Zbuduj SLAXA”. Czy OpenBox lub Xfce pójdzie na 32 Mb Ram ?