Witam
Mam pyt. Jakie macie propozycje dobrze spolonizowanego distro Linuksa dla początkujących, zastosowanie
-
przeznaczenie Desktop wersja stabilna live CD (z możliwością zainstalowania) ale wciąż aktywnie rozwijana, z jakąś polską stroną, opis itd.
-
przeznaczenie jako system ratunkowy dla Windows XP.
Jeśli chodzi o desktop to na stronach linux.pl, jakilinux.org, DistroWatch, distro.com http://www.livecdlist.com/ znalazłem tylko: Ubuntu z odmianami, Fedora, OpenSUSE, Mint, PClinuxOS, Mandriva, Cdlinux.pl, Linux EduCD.
Jeśli chodzi o system ratunkowy to polsku i dla początkujących nic nie znalazłem (mam tylko stary Knoopix z gazety)
Spędziłem wiele czasu, ale takie serwisy jak DistroWatch i distro.com mają moim zdaniem jedną wadę nie pokazują listy języków w jakich dostępne jest distro. Można wybrać tylko kraj pochodzenia.
Chciałbym, żeby płynnie chodziło na konfiguracji procesor Athlon 64 1,8 GHz, 1 GB RAM i obsługiwało rozdzielczość ekranu 1440x900
Z wyżej wymienionych myślę nad wyborem Ubuntu ponieważ
>>Fedora, LinuxEduCD nie testowałem, przed pobraniem chciałem wiedzieć czy warto
>>OpenSUSE 10.3 DVD podczas Firmware Test wyskoczył komunikat “Błąd podczas instalacji”
>>Mint polska strona źle działa przy powiększaniu
>>PClinuOS polska strona -społeczność potrzebuje wsparcia finansowego, więc dalszy los spolszczenia niepewny
>>Mandriva (odpada bo płatna)
>>CDlinux.pl miałem jakieś problemy przy zakończeniu
Macie jakieś propozycje? podawajcie jeśli możecie przybliżony rozmiar
bo mam słabe łącze, a wolałbym bez torrenta