Stabilna edycja wychodzi już 23 kwietnia…
Jakiego linxua polecacie, dla osoby która ma nikłe pojęcie o linuxie. Miałem ubuntu, openssuse, mandrive, ale niestety na niej nie miałem neta. Myślałem na gentoo.
Tak, gentoo jest super dla osoby co ma nikłe pojęcie o linuksie…
Może LFS?
A tak na poważnie…na ubuntu miałeś net? na opensuse miałeś?
Tak, na ubuntu miałem odrazu pierwszym razem coś się sknociło i nic nie mogłem zainstalować, ale naprawiłem szybko. Potem to jedynie zrąbałem compiza i lipton. Na opensuse mimo instalacji sterowników od grafy a komp ogólnie nowy, troche mulił, grub sam się uszkodził, a nadodaterk nie mogłem skasować ustawień kde (skasowany panel)
Dziś myślałem, że zainstaluje sobie ubuntu i spróbuje nic nie zepsuć ;D
A problem miałem na kde w ubuntu bo nie miałem internetu.
Może Debian?
Dla Ciebie polecam wersję stabilną lub ewentualnie testing.
To może teraz ja.
Obecnie mam Fedorę 10, która tylko dyszy. Ma problemy z DNS, których nie da się naprawić. Szukam dystrybucji na taki PC:
1.4GHz procesor
21GB na linuksowe partycje
512RAM
karta ATI 9250 Pro.
Używałem Ubuntu, Mandriva, OpenSuSE. Co teraz?
Właśnie nad nim najbardziej się zastanawiam. Pobiorę Lenny’ego. Tylko czy sobie poradzę?
Ogólnie znam się na Linuksie. Zainstalować program? To mi problemu nie sprawia. Sterowniki? Jestem zwolniony! Wszystko działa bez konfiguracji.
Niestety, Lenny się wysypuje przy aktualizacji oprogramowania przy instalacji. GRUB się nie zainstalował…
Jeżeli tak dalej będzie, będę musiał zrezygnować z pingwina.
Z jakiej płyty instalujesz? Netinstall?
Standardowa, CD1. Ale chyba dlatego, że wyłączyłem repozytoria. Spróbuję je włączyć. Ale wtedy pobiera z internetu, a ja nie chcę tego.
ściągnij net install i niej instaluj
Witam. Potrzebuje porady przy wyborze dystrybucji linuxa… Na początek chciałem opensuse 11.1 ale nie można zainstalować neostrady. Potem ubuntu 8.10 nie można używać modemu neostrady na usb i myszki na usb na raz - odpada. Nie mam zamiaru trzeci raz na chybił trafił instalować wersji która od początku skazana jest na banicję.
Sprzęt:
AMD Semptron 2800+ 1.6GHz.
512 DDR
GeForce FX 5500
Gigabyte k8ns.
Mam modem fast 800 pod usb i mysz pod usb.
Mam 2 dyski twarde jeden pod IDE 37gb - na tym będzie stał system. Drugi to 160 Gb pod SATA.
Dystrybucja musi być całkowicie po polsku.
Musi na niej ruszyć neostrada TP(nie może być problemów z myszką pod usb)
Musi na niej działać WINE.
Dobrze by było gdyby była to popularna dystrybucja żeby nie było problemów z supportem.
Dobrze by było gdyby instalacja mieściła się na płytce CD.
Znajdzie się coś?
debian lenny
Coś na takiego rupiecia:
Intel Pentium III 1000 MHz
384 RAM
NVIDIA Riva TNT2 32 MB
Zenwalk?
Nieskomplikowany, małe wymagania.
Cośkolwiek z Fluxboxem lub OpenBoxem…
Arch Linux
Witam!! Poszukuje linuxa solidnego i szybkiego. Miły dla oka i na podstawie debiana. Próbowałem pare dystrybucji:
-OpenSuse, ogólnie to kombajn, a nie lubie takiego czegoś…
-Ubuntu, co sie zmienilo w nowej 9.04? Miałem pięknego ubuntu ale samo sie wszystko {ciach}
-Knoppix nie loto dlaczego? Stoi przy wczytywaniu z liveCD…Dlaczego?
-Kanottix czy coś takiego…nie loto dlaczego? Stoi przy wczytywaniu…
-ArchLinux, nie poradzilem sobie z instalacją…pomoże ktoś?
-Kate OS, też nie loto bo stoi przy wczytywaniu…
kompik…2,4GHz x2 64bit, 1GB ram,160GB,grafa 256MB GeForce, więc można odpalić co nie co no i siedze teraz na Windows 7
Szukasz na podstawie Debiana, a może spróbujesz samego Debiana?
Zapomnialem dopisac…debiana też testowalem. Od razu mialem problemy z grafiką.