debian w wersji netinstall + gnome lite lub kde lite
A ja potrzebuję jakiejś minidystrybucji ze środowiskiem graficznym, króra zajmowałaby nie więcej miejsca, jak 300MB i możnabyłoby ją zainstalować na dysku.
Slax’a polecam…
-
Nie można zainstalować z płyty
-
Podczas wypakowywania całej paczki dla pendrive’a i odpalenia odpowiedniego pliku, po restarcie komputera system nie bootował się z removable (oczywiście ustawiłem jako pierwsze removable), a z hard drive.
Może Puppy Linux ?
Nic innego mi do głowy nie przychodzi…
Waśnie… będę nmusiał tylko kupić płytę CD, bo chciałem przez VirtualBox’a zainstalować (o ile w ogóle jest taka opcja w tej dystrybucji), ale nie chciał przechwytywać myszy. Ale podajcie jeszcze jakieś tytuły
Szukam dystrybucji LiveCD z grą Warsow 0.42 i klientem sieci IRC. Chciałem zbudować Slaxa, ale tam jest tylko Warsow 0.0.72a
Możesz trochę naokoło - zainstaluj Ubuntu i zrób LiveCD z powyższymi składnikami…
Jakieś narzędzie zewnętrzne, czy jest już taka opcja w “Łubudubu” ?
Najpierw musisz zainstalować Ubuntu, po czym pobierasz jego obraz ISO, odpowiedni program do jego modyfikacji i paczkę z Warsow 0.42. Po tym odpalasz program, modyfikujesz składniki systemu, zapisujesz, wypalasz i używasz
Właśnie tak… Narzędziami, których możesz użyć są Reconstructor i Ubuntu Customisation Kit… Artykuł o tym pierwszym znajdziesz tu.
Witam. Chciałbym przejść na Linuksa
Około 2 lat temu korzystałem z Linuksa, ale z racji tego, że mam młodszego brata, zmuszony byłem kupić Windowsa. Wiadomo, gry nie działały. Korzystałem około roku z Ubuntu 6.06, 6.10 oraz Mandrivy 2007.
Sprawa wygląda następująco: na jednej partycji Windows do gier, bez dostępu do internetu i żadnych programów zainstalowanych. Druga partycja; Linux. Komputer jest jako tako multimedialny. Zadania: przeglądanie WWW, oglądanie filmów, słuchanie muzyki, Open Office, zgrywanie zdjęć z aparatu, GG, Skype itd… Ogólnie; domowe zastosowanie Jaką dystrybucję wybrać? Jako tako “zielony” w tym nie jestem, ale pewnie dużo się zmieniło przez te 2 lata. Zastanawiam się nad:
Ubuntu
Mandriva
Co byście polecili?
Pozdro
Aha.
Konfig kompa:
Intel Pentium Dual Core 2,5 GHz x2
4GB ram
GeForce 9600 GT
250GB dysk
Ubuntu lub OpenSuse
openSUSE byłby bardzo dobry, gdyby tylko ta jego niestabilność (kilka razy dziennie resetuję komputer, bo system się wiesza).
To może Pardus ?
Używałem wesrsji 11.1 jakiś czas i nie zanotowałem podobnychproblemów.
Mój wybór padł na Mandrivę 2009.1 Free Spring. Zobaczymy co z tego wyjdzie =)
Niestabilność openSUSE ???
Coś musisz mieć namieszane w systemie, akurat susełek jednym z najbardziej stabilnych dystrybucji Linuksa.
Używam openSUSE od 3 lat na kilku kompach i nigdy mi się nie zawiesiła.
Usuń sobie przez Yasta, Beagle i wszystko co z nim związane.
To taki mały zamulacz
Ja polecam Fedorę. Jeśli chodzi o stabilność to z KDE4 (nie z gnome) sprawuje się bez zarzutu. Inne dystrybucje niestety nie są tak stabilne i dopracowane jak Fedora. [-X
Mam za zadanie doprowadzić pewien PC (antyk) do stanu używalności. Jego konfiguracja to:
-
Intel Pentium (chyba III) 2,4 GHz
-
256MB RAM (133 MHz)
-
nVidia GeForce 4 MX440 64MB
-
jakiś dysk twardy sprzed kilku/kilkunastu lat ;/ (czyli prędkość też nie jakaś zabójcza)
Czy jest jakaś lekka dystrybucja, którą mógłbym na tym zainstalować i żeby to działało sprawnie?
Chodzi mi głównie o to, żeby można na tym odpalić Office 2003 (przez wine) lub OpenOffice, firefoxa/operę i np Exaile/Banshee do odtwarzania muzyki.