Jaki Linux - wybór dystrybucji

debian w wersji netinstall + gnome lite lub kde lite

A ja potrzebuję jakiejś minidystrybucji ze środowiskiem graficznym, króra zajmowałaby nie więcej miejsca, jak 300MB i możnabyłoby ją zainstalować na dysku.

Slax’a polecam…

1. Nie można zainstalować z płyty

2. Podczas wypakowywania całej paczki dla pendrive’a i odpalenia odpowiedniego pliku, po restarcie komputera system nie bootował się z removable (oczywiście ustawiłem jako pierwsze removable), a z hard drive.

Może Puppy Linux ?

Nic innego mi do głowy nie przychodzi…

Waśnie… będę nmusiał tylko kupić płytę CD, bo chciałem przez VirtualBox’a zainstalować (o ile w ogóle jest taka opcja w tej dystrybucji), ale nie chciał przechwytywać myszy. Ale podajcie jeszcze jakieś tytuły :slight_smile:

Szukam dystrybucji LiveCD z grą Warsow 0.42 i klientem sieci IRC. Chciałem zbudować Slaxa, ale tam jest tylko Warsow 0.0.72a :confused:

Możesz trochę naokoło - zainstaluj Ubuntu i zrób LiveCD z powyższymi składnikami…

Jakieś narzędzie zewnętrzne, czy jest już taka opcja w “Łubudubu” ?

Najpierw musisz zainstalować Ubuntu, po czym pobierasz jego obraz ISO, odpowiedni program do jego modyfikacji i paczkę z Warsow 0.42. Po tym odpalasz program, modyfikujesz składniki systemu, zapisujesz, wypalasz i używasz :slight_smile:

Właśnie tak… Narzędziami, których możesz użyć są Reconstructor i Ubuntu Customisation Kit… Artykuł o tym pierwszym znajdziesz tu.

Witam. Chciałbym przejść na Linuksa :wink:

Około 2 lat temu korzystałem z Linuksa, ale z racji tego, że mam młodszego brata, zmuszony byłem kupić Windowsa. Wiadomo, gry nie działały. Korzystałem około roku z Ubuntu 6.06, 6.10 oraz Mandrivy 2007.

Sprawa wygląda następująco: na jednej partycji Windows do gier, bez dostępu do internetu i żadnych programów zainstalowanych. Druga partycja; Linux. Komputer jest jako tako multimedialny. Zadania: przeglądanie WWW, oglądanie filmów, słuchanie muzyki, Open Office, zgrywanie zdjęć z aparatu, GG, Skype itd… Ogólnie; domowe zastosowanie :wink: Jaką dystrybucję wybrać? Jako tako “zielony” w tym nie jestem, ale pewnie dużo się zmieniło przez te 2 lata. Zastanawiam się nad:

Ubuntu

Mandriva

Co byście polecili?

Pozdro :smiley:

Aha.

Konfig kompa:

Intel Pentium Dual Core 2,5 GHz x2

4GB ram

GeForce 9600 GT

250GB dysk

Ubuntu lub OpenSuse

openSUSE byłby bardzo dobry, gdyby tylko ta jego niestabilność :expressionless: (kilka razy dziennie resetuję komputer, bo system się wiesza).

To może Pardus ?

Używałem wesrsji 11.1 jakiś czas i nie zanotowałem podobnychproblemów.

Mój wybór padł na Mandrivę 2009.1 Free Spring. Zobaczymy co z tego wyjdzie =)

Niestabilność openSUSE ???

Coś musisz mieć namieszane w systemie, akurat susełek jednym z najbardziej stabilnych dystrybucji Linuksa.

Używam openSUSE od 3 lat na kilku kompach i nigdy mi się nie zawiesiła.

Usuń sobie przez Yasta, Beagle i wszystko co z nim związane.

To taki mały zamulacz :smiley:

Ja polecam Fedorę. Jeśli chodzi o stabilność to z KDE4 (nie z gnome) sprawuje się bez zarzutu. Inne dystrybucje niestety nie są tak stabilne i dopracowane jak Fedora. [-X

Mam za zadanie doprowadzić pewien PC (antyk) do stanu używalności. Jego konfiguracja to:

• Intel Pentium (chyba III) 2,4 GHz

• 256MB RAM (133 MHz)

• nVidia GeForce 4 MX440 64MB

• jakiś dysk twardy sprzed kilku/kilkunastu lat ;/ (czyli prędkość też nie jakaś zabójcza)

Czy jest jakaś lekka dystrybucja, którą mógłbym na tym zainstalować i żeby to działało sprawnie?

Chodzi mi głównie o to, żeby można na tym odpalić Office 2003 (przez wine) lub OpenOffice, firefoxa/operę i np Exaile/Banshee do odtwarzania muzyki.