Jaki Linux - wybór dystrybucji

xubuntu lub debian z xfce

No nie wiem. Jak na moje oko, to xfce z czasem się rozrosło. A może gOS? korzysta z LXDE. Może to będzie lepszy wybór?

ten komputer by sobie z gnome poradził, lxde jest bardziej słabsze komputery.

Mepis czy Sidux ? Co ma więcej konfiguratorów graficznych ?

Zapewe Mepis.

Witam, dziś nastąpił dla mnie wielki dzień-żegnam sie z windowsem. Postanowiłem przejśc na Linuksa, tylko niewiem, którą dystrybucje wybrać ?

Wymagania jakie mógłby spełniać system:

• aby był po polsku (główne rzeczy, dlatego że z komputera korzysta jeszcze moja mama i siostra),

• jakiś ładny interfejs graficzny (chciałbym jak najmniej używać linii komend),

• mała awaryjnośc , czas boot’owania jest mało ważny,

• i aby były programy na tą dystrybucje.

WAŻNE!!

Nie wymagam od systemu aby był Windowsem.

Będzie to moje pierwsze doświadczenie z Linuxem.

Edit:

Dystrybucja nie musi być “lekka” - mam dużo miejsca(50 GB na system),

CPU - Q6600

Mobo - Asus P5B

3 GB Ram

Gainward 8800 Gts

Rozglądałem się troche i znalazłem. Co myślicie o Madriva Linux Free 2009.1 ?

Za pomoc z góry dziękuje i pozdrawiam.

Instaluj i próbuj nie spodoba się wybierzesz inną dystrybucję.

Sprawdź sobie oprócz Mandrivy, OpenSuse, Mint, Ubuntu/Kubuntu itp.

A jeśli chcesz coś ładnego graficznie to zainstaluj środowisko KDE.

Tiny Core 2.0 . Wszystko inne do zainstalowania … :wink:

tutaj sie nie zgodze. Nie jestem zwolennikiem Gnome ale ma zbliżone możliwości do Kde, a jednemu będzie sie podobać Gnome innemu Kde trzeciemu Xfce. Najprościej zainstalować np. Ubuntu i ewentualnie potem zmienić środowisko czy ponownie zainstalować system tylko że Kubuntu. Niech sam przetestuje i zobaczy co mu najbardziej odpowiada…

Do ubuntu można doinstalować KDE czy xfce

Albo zainstalować od razu kubuntu albo xubuntu.

ale po co? napisaliśmy żeby dalsze kroki podejmował dopiero kiedy stwierdzi że Gnome mu nie pasuje.

Witam!

To mój pierwszy post na tym forum :D. Chciałbym się spytać Was , jaki linuks będzie dla mnie najlepszy.Zależy mi na tym że ma się zmieścić w 4,28 GB.Na wszystkie większe pliki mam miejsce tylko że na samego linuksa zostaje tylko tyle.Mam już na płycie Ubuntu 9.04 …lecz nie wiem czy się zmieści i czy Neo(z)strada będzie na nim hulać.Linuksa instaluje obok windy XP.Jestem KOMPLETNYM laikiem .

Pozdrawiam,MrGrappe

MrGrappe , http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=34 … ja+systemu, do neostrady program o nazwie UbuDSL. Do wielkości, po instalacji zawsze usuwam ok. 500 MB zbędnych programów z ubuntu.

Wiem że jest Ubudsl ale on nie działa ;/

to w takim razie: alternatywny-sposob-instalacji-neostrady-ubuntu-t323887.html

a co polecacie na taką maszyne:

1 GB RAM

PROCESOR 1 RDZEŃ 3.00Ghz

grafika 128 ddr1

Na tak dobrym sprzęcie pójdzie praktycznie wszystko.

Zainstalowałem Mandriva i jest całkiem fajna, ale mam pytanie czy jest coś bardziej “kolorowego” . Chodzi mi o różne gadzety, które poprawiają wygląd pulpitu. Wygląd i funkcje mają dla mnie spore wrażenie.

jakie środowisko? gnome czy KDE?