Debian netinstall ? Masz tylko jądro, jak wybierzesz instalację bez środowiska graficznego. Następnie sam instalujesz wszystko
Ja szukam distro gdzie podczas instalacji będę miał wybór jaki program pocztowy, jaka przeglądarka itp. coś jak w SUSE
Debian netinstall ? Masz tylko jądro, jak wybierzesz instalację bez środowiska graficznego. Następnie sam instalujesz wszystko
Ja szukam distro gdzie podczas instalacji będę miał wybór jaki program pocztowy, jaka przeglądarka itp. coś jak w SUSE
Błąd! Netinstall to system bazowy, to o czym Ty piszesz oferuje tylko i wyłącznie Business-card, który jest tylko i wyłącznie instalatorem nawet jądro pobierane jest z sieci
Kiedyś Mandriva takie coś oferowała jak jest teraz to nie wiem, tak poza tym to jeszcze Arch i Slackware takie coś oferuje ale nie byłem w stanie testować wszystkich dystrybucji
Pozdrawiam!
Całkowicie konfigurowalny?
Gentoo… nawet jądro musisz sam (no niekoniecznie ale tak najlepiej).
Ostatnio stawiałem na asusie eee i śmiga super.
siemka a ja już mam zleksza dosyć 7 i visty i chciałbym dowiedzieć się
Czy można mieć windows XP oraz jakąś wersje Linuxa :?:
A teraz jakiego linuxa bym chciał nie chodzi mi wogóle o rozmiar na dysku tylko jak najlepszy wygląd itp bajery a i czy rusza na linuxie chociarz jakiś komunikator np GG bo tylko go używam przynajmniej może już być web gadu tylko żeby ruszyło :?:
Oto moje sprzęcisko
Karta Grafiki : GeForce 9600GT
Procesor : Amd 64x2 6000+ 3.1Ghz
Dysk : 500GB
:lol:
Bez problemu. Osobiście mam Vistę i Ubuntu, na starym komputerze był XP i Ubuntu, przez pewien okres OpenSUSE
Co do “bajerów” to ciężko mi się wypowiadać. Jest parę takich rzeczy, które można by pod to określenie podciągnąć, ale nie mam pojęcia o co dokładnie Ci chodzi. Jest Compiz, reszty nie znam, nie grzebałem. Co do komunikatora - w niedalekiej przyszłości (bodajże pocz. 2010r.) ma wyjść GG dla Linuksa. Póki co możesz spokojnie korzystać z Kadu czy Pidgina.
Co do XP i Linuksa to tak, można mieć oba systemy na jednym dysku. Co do bajerów to możesz zainstalować Ubuntu, w którym domyślnie zintegrowano Compiza lub jakąkolwiek dystrybucję z KDE4, w którym Kwin - menedżer okien, posiada podobne lub nawet te same efekty co Compiz.
Na Linuksie chocia ż działa Kadu, który jest 200 razy lepszy od oryginalnego GG, do wyboru masz jeszcze Pidgin, Kopette - multikomunikator, GnuGadu2 (gg2), EKG i EKG2 - konsolowy klient protokołu GG.
Pozdrawiam!
Linux Mint
A co polecicie dla mnie ? Musi być szybki i mieć wszystkie najważniejsze programy I oby był pidgin i żeby było Centrum oprogramowania - jak w UBUNTU
Bo miałem Ubu. a chcę coś innego
OpenSuse, albo to co wyżej pisałem
Zapewne trzeba się zalogować. A jak dalej tworzyć swój “system” poczytaj np. tutaj:
Lub dla Ubuntu - Ubuntu Customization Kit albo Rematersys, nie tylko dla Ubuntu ale i Debiana Zawsze można też stworzyć własną dystrybucję od podstaw lub na podstawie Slackware czy Gentoo lub innej dystrybucji, tu ograniczeniem jest tylko wiedza i wyobraźnia
Pozdrawiam!
Proszę wstrzymać się w tym wątku od zadawania pytań, które nie są związane z tematem dyskusji, czyli z wyborem dystrybucji.
Witam, wkurza mnie już XP totalnie… Myślę aby pobawić się troche z linuxem.
Chciałbym aby system był stabilny i mozna bylo na niego instalować różnego rodzaju aplikacje i programy
Aby nie bylo problemu z internetem itp.
I przedewszystkim łatwego w obsłudze
CO mi polecicie?
Myślałem nad Kubuntu dobry wybór?
Każda dystrybucja spełnia te wymogi
Z internetem ogólnie problemów nie ma
Ubuntu, Kubuntu, Debian, Mandriva, OpenSUSE, Fedora
Pozdrawiam!
Coś bazującego na Ubuntu: Ubuntu PL (polska wersja ma kilka istotnych zmian - m.in polski interfejs i zainstalowane kodeki) lub Linux Mint
jeśli coś z panelem sterowania i paczkami rpm - openSuSE lub Mandriva.
OF: Jak dla mnie, to ten topic można by zamknąć i zrobić tylko ogłoszenie, że polecamy:
na słaby sprzęt Archa, Debiana lub Gentoo - najlepiej z XFCE, LXDE lub enlightenment
dla początkującego (?)Ubuntu, Minta, openSuSE i Mandrivę
Przecież tu pytania i odpowiedzi wciąż się powtarzają. Ludzie pytają, a nie czytają, co było wcześniej napisane.
Tak, Kubuntu dla początkujących to jak najbardziej dobry wybór. Sam system jest dość popularny i ze wsparciem ze strony użytkowników nie ma żadnego problemu, jak i masa poradników jest pisana z myślą o (K)Ubuntu. Z racji popularności tego systemu to i pakietów deb od zewnętrznych dostawców nie brakuje
Chciałoby Ci się czytać i analizować 49 stron? :-" Powodzenia
Ten wątek powstał i został przyklejony właśnie po to żeby pytano tutaj a nie zaśmiecano masą pytań działu głównego. Poza tym skoro tego wątku nie czytają to myślisz, że ktoś będzie czytał to co proponujesz? Choć przyznam, że twój pomysł jest akurat dobry i warto by było dodać takie ogłoszenie ale zamykanie wątku nie ma sensu, po to on powstał aby nie było śmieci na forum i tu każdy mógł pytać do woli
Pozdrawiam!
To ja może też wtrącę 2 grosze. Znowu chcę się zbliżyć z Linuxem. W poprzednich latach miałam styczność z opensuse (hmm no może być), mandrivą no i z ubuntu. Ubuntu bardziej, najbardziej przypadł mi do gustu. Laikiem nie jestem, mogę sama zainstalować, gmerać w konsoli. Tu się zaczynają schodki. Gmeranie w konsoli , aby otworzyć jakiśtam plik, który w windzie otwiera się pff “naturalnie oczywiście”, jest denerwujące. Mam swój pakiet plików, z których chcę korzystać a tu bum, tu łatkę, tu coś tam i takim sposobem powracałam do windy. Niechętnie.
Tak więc, co polecacie ? Aktualnie używam Windy XP, komputer zakupiony jakieś 1,5 - 2 lata temu. Dość mocny jak dla mnie, więc tu nie ma problemu. Szukam niezawodności, MAAAAAAAAASYYYYYYY programów i aplikacji, wszystko do wyklikania, coś prostego i intuicyjnego. Dodam, że zakochałam się w wyglądzie KDE
Po prostu, na pół serio : coś zżytego niemalże z windy, aaaale jednak Linux !
Pooooooozdrawiam
ekgie , Jak chcesz praktycznie windowsa to czemu chcesz linuksa?
Sidux