Co masz na myśli pisząc “jakiś tam”?
KDE było wcześniej niż Aero, więc to raczej winda wzorowana jest na KDE, a nie na odwrót
Co masz na myśli pisząc “jakiś tam”?
KDE było wcześniej niż Aero, więc to raczej winda wzorowana jest na KDE, a nie na odwrót
Skoro podoba Ci się KDE to spróbuj Kubuntu albo Minta z KDE. Ten drugi jest jeszcze prostszy od ubunciaka.
Pozdrawiam
matiit : Może dlatego, że mam ambicje poznawania nowych systemów ? Jeśli chodzi o użytkowanie PCta, to chcę wiedzieć co robię, jak to działa - a to ,że program się uruchamia / zadania się wykonują to dla mnie mało, że tak to powiem. Poza tym, od strony damskiej - Linuch jest bardzo ładny
kamil_w : “Jakiśtam” plik - np. instalkę dowolnego programu. zamiast dwukliku ( przyzwyczajenia, ehh ) mamy kilka komend w konsoli o ile dobrze pamiętam.
A co do “coś jak winda ale jednak nie winda” to była hm przenośnia. Chodziło mi o coś stabilnego i praktycznego, RÓWNIE LUB BARDZIEJ niż Windows
dzikimuflon : fenks. z mintem już miałam do czynienia ( z live cd ), ale nie w wyglądzie KDE
Kubuntu też się zainteresuję
No tu akurat Cię nie rozumiem. Jak dla mnie instalacja programów jest znacznie łatwiejsza niż w windowsie. Jeśli masz dodane wszystkie repozytoria, to otwierasz tylko synaptica/adepta (ubuntu, debian, mint) lub yasta (openSuSE0 lub drakconfig (Mandriva), wpisujesz nazwę programu, który chcesz zainstalować, zaznaczasz go na liście i klikasz w OK. Reszta robi się sama.
Jeśli chcesz z jakiegoś powodu zainstalować program pod windowsa, to jeśli masz zainstalowane Wine wystarczy dwuklik na pliku instalki.
W Linuksie centrum aktualizacji aktualizuje nie tylko komponenty systemu, ale wszystkie programy.
Jeśli chcesz się czegoś nauczyć to na początek polecam Debiana , jak się już obeznasz z systemem i będziesz chciała się bardziej zagłębić w działanie Linuksa to polecam Gentoo , które ma świetne podręczniki instalacji i obsługi systemu i można się przy tym systemie wiele nauczyć i poznać jak na prawdę działa system. Możesz w przyszłości wypróbować jeszcze Slackware , Arch Linux czy polski wytwór - KateOS w celu pogłębiania wiedzy
To stare i dawno już nie prawda, w większości dystrybucji dla początkujących można instalować pakiety dwuklikiem, np. w Ubuntu za to odpowiada program GDebi, wystarczy dwukrotnie kliknąć i nie trzeba żadnych poleceń podawać Już nie przy pomocy GDebi ale tak samo w Ubuntu czy innych można uruchamiać skrypty.
Pozdrawiam!
A może zainstaluj sobie linuksa na maszynie wirtualnej? Będziesz miała wtedy linuksa w windowsie. Do poznawania nowych systemów i programów maszyna wirtualna jest w sam raz.
Tylko nie na każdym sprzęcie maszyna wirtualna działa wydajnie. Ja ze swojej strony też polecam Debiana.
Lekkie distro dla PC - 256MB RAM, X1650, CELERON 1.8 do pracy w programie Scribus oraz jakimś darmowym stuffie do grafiki wektorowej np. Inkscape.
Arch Linux, Slackware, Debian, Puppy Linux
Pozdrawiam!
Distro dla mnie - orientujący się to tu, to tam. Obecnie Ubuntu 9.10. Dystrybucja powinna być szybka, w miarę nie ogłupiająca, wygodna i stabilna.
KateOS to słaby wybór - widziałeś, kiedy wydano ostatnią wersję ?
Debian, Slackware bądź Arch z jakimś menedżerem okien ewentualnie Gentoo
Pozdrawiam!
KateOS oficjalnie jest już zawieszony.
Nie no to Debiana, potem Archa.
Szukam distro, w którym nie ma od razu kupę softu, ja sam wolę dobrać odtwarzacz, przeglądarkę etc. Ubu odpada, za dużo śmieci nie potrzebnych, mint tak samo. Debian netinstall - postawiłem (totalny golas nawet gnome-core i gnome-audio doinstalowałem z w trybie tekstowym) ale problem jest taki, że gnome-core na debian netinstall jest “dziwne” jak najadę na coś to długo trzeba czekać zanim się pojawi kolejna opcja (chodzi mi o coś takiego jak w win xp start > programy > tu szybko się wyświetla kolejna kolumna w menu, a w debianie nie :/)"
Zenwalk np.
arch ?
sidux, parsix
Jak stawiać od zera i kontrolować co się chce mieć w systemie to Slackware czeka na Ciebie
Pozdrawiam!
Witam,
poszukuję systemu Linux na swój domowy serwer :
Celeron 1GHz, 256MB RAM, dysk 120GB, karta graficzna zintegrowana
Zależy mi aby łączyć się z nim za pośrednictwem pulpitu zdalnego.
Debian? Jaki system zainstalować? (wersja itp)
Z gory dzieki!
Pozdrawiam