Jaki Linux - wybór dystrybucji

Na serwer, moim zdaniem najlepszy będzie właśnie Debian albo Slackware, choć dla początkujących ten pierwszy jest łatwiejszy do ogarnięcia :slight_smile:

Na serwer to najlepiej Debian stabilny tak samo Slackware. Wszelkie wersje testowe czy current to na komputer domowy jedynie :slight_smile:

Pozdrawiam!

Witam wszystkich jestem nowy. Poszukuje pełnego systemu operacyjnego na PC Teraz mam Win XP, ale przeszedłbym na linuxsa, ale nie wiem, który się nadaje jako podstawowy system operacyjny.

Czy istnieje wersja Linux jak najbardziej zbliżony do windowsa?

Polecam Ubuntu lub Linux Mint. Ubuntu w wersji polskiej masz tutaj: http://www.ubuntu.pl/pobierz.php. W zależności od tego jaki masz komputer możesz wybrać wersję 32 lub 64-bitową. A tak generalnie to takich tematów było pełno. Wystarczy poszukać.

Przede wszystkim Linux to nie darmowy Windows , jeśli szukasz darmowego Windowsa to zainstaluj sobie ReactOS ale to od wielu lat jeszcze wersja testowa, nie wydano jeszcze wersji stabilnej i raczej szybko to nie nastąpi. W sumie to jeszcze jest Linspire ale i tak nie jest w żaden sposób podobny do Windowsa, jedyna wspólna cecha Windows i Linspire - ignorancja kwestii bezpieczeństwa systemu.

Dlaczego o tym piszę? Jeśli oczekujesz od Linuksa, że będzie taki sam jak Windows to się zdziwisz. Używając Linuksa musisz zmienić nie tylko myślenie ale i przyzwyczajenia. Musisz nauczyć się korzystać z repozytoriów, nauczyć się że Linux ma pełno zabezpieczeń i co chwilę pyta o hasło, co zapewne dla Ciebie jako użytkownika Windowsa XP, nie przyzwyczajonego o pytania o hasło będzie na 99% denerwujące i będziesz chciał to wyłączyć :slight_smile:

Ale skoro pytasz jaka dystrybucja będzie najłatwiejsza i najbardziej zbliżona do Windowsa, to myślę że w tym wypadku najlepszym wyborem będzie Ubuntu ewentualnie OpenSUSE. Ale pamiętaj, nawet najłatwiejszy w obsłudze Linux nie będzie na dzień dzisiejszy taki jak Windows - na szczęście :slight_smile:

Pozdrawiam!

Którego linuxa polecilibyście mi?

Potrzebuje takiego który poradzi sobie z multimediami (muzyka, filmy), będzie nietrudny w obsłudze oraz ładnie wyglądający.

(jestem początkujący w temacie linuxa)

Pozdrawiam

Witam nie chodzi o to, aby był łudząco podobny windowsa.

Mam jeszcze kilka pytań:

Jak się ma kwestia Internetu bezpieczeństwa antywirusowego?

Instalacji gier np. FIFA

Instalacja drukarki

pozd

Na myśl przychodzi mi tylko Linux Mint :slight_smile:

Linux posiada tyle zabezpieczeń, jest na bieżąco łatany, że o wirusy nie musisz się martwić - w tej kwestii najsłabszym ogniwem jest już tylko użytkownik systemu. Owszem istnieje kilka, dosłownie kilka wirusów dedykowanych Linuksowi, przy czym dla Windows istnieje kilkaset tysięcy i codziennie powstają nowe. Ogółem antywirus jest zbędny w Linuksie, możesz go używać do skanowania pendrajwów itp. rzeczy jeśli dbasz o dobro kolegów/koleżanek używających Windowsa.

Jak pisałem, Linux to nie Windows jak chcesz grać w gry to zostań na Windowsie albo kup sobie konsolę do gier. Co prawda istnieje dość sporo gier dedykowanych Linuksowi, wersje Windowsowe można uruchamiać przy pomocy Wine/Cedega ale to nie jest platforma dla gier, przynajmniej na razie.

Nie powinno być problemu, jeśli masz jakiś popularny model od HP to praktycznie nie musisz instalować żadnych dodatkowych sterowników. W przypadku Lexmarków nie jest już tak pięknie, niektóre modele działają niektóre nie - brak sterowników. Jak wygląda sytuacja z drukarkami innych producentów to nie mam pojęcia.

Tak poza tym, takie pytania to nie w tym temacie chyba, że szukasz dystrybucji, które spełnią wymagania zawarte w pytaniach to jak pisałem wcześniej, bierz Ubuntu bądź OpenSUSE.

Pozdrawiam!

Witam wszystkich.

Zwracam się do was o pomoc bo szukam dystrybucji linux’a która bez problemu będzie działała na moim komputerze:

Typ procesora Intel Celeron, 1717 MHz (17 x 101)

Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-8SR533P (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio)

Pamięć fizyczna [TRIAL VERSION]

Karta wideo NVIDIA GeForce FX 5200 (128 MB)

Karta dźwiękowa Realtek ALC650 @ SiS 7012 Audio Device

Dysk fizyczny ST3120213A (120 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100)

Karta sieciowa Ralink RT2500 802.11g Wireless Network Adapter

Dodane 27.01.2010 (Śr) 14:19

Pamięć fizyczna 896 MB RAM

dane uzyskałam za pomocą programu EVEREST

Każda dystrybucja obsłuży ten sprzęt bez problemu. Dla początkujących, standardowo, Ubuntu, Mandriva badź OpenSUSE.

Pozdrawiam!

Ściągnij karmelkowego koliberka (Polska odmiana ubuntu) nagrarj na płytkę i uruchom z płytki.

Będziesz miał możliwość wypróbowania Koliberka bez potrzeby instalowania czego kolwiek na dysku.

Odpal neta (a raczej FF bo tylko tyle trzeba zrobić) (jeżeli masz neo(netie, dialog etc.) i adsl to niestety neta nie odpalisz bo trzeba uruchomić po instalacji program do konfiguracji - dołączony do płytki), pobaw się filmikami i muzyką z dysku (Koliberek sam wykryje partycje windowsowe).

Jak będziesz zadowolony to instaluj! Nie to po prostu uruchom ponownie komputer (Koliberek sam wysunie tackę z płytą) i korzystaj z OS’a którego aktualnie masz na dysku.

Proste, prawda ?

Tutaj link do Karmelkowego Koliberka:

http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/20 … untu-9-10/

internet to ja mam radiowy i właśnie z internetem jest największy problem instalowałem debian 5.0 niby powinien wspierać moją kartę ale okazało się że tak nie jest albo to ja nie potrafię go odpowiednio skonfigurować, a troch się z tym męczyłem przeszukałem google przeczytałem masę poradników i instalowałem wiele sterowników no i nic.

Witam!

Interesuje się informatyką od kilu lat sporo wiem i poszukuje Linuxa dla zaawansowanego, a nie tylko dla początkujących, nie miałem kontaktu z Linux, ale szybko się przyswoję. System ma być bogaty graficznie, a zarazem poważny, muszą być fajne efekty. Ale same efekty to nie wszystko chce by był niezawodny i szybko nie psujący się. Posiadam: AMD 2,6GHz x2, 4GB ram DDr2 800MHz, GeForce 9800GT TOP ASUS, dysk 330GB WD SATA. Raczej ścinanie mi nie grozi.

Osobiście myślałem nad Mandrivą, a Mint, albo Ubuntu.

Dam przykład Apple ma fajne efekty graficzne, a za razem wygląda profesjonalnie/poważnie.

Jedyne co mi przychodzi na myśl i spełnia twoje największe oczekiwanie to Gentoo Linux , masz idealny procesor do kompilacji, przy okazji sporo się nauczysz, ponieważ Gentoo ma moim zdaniem wyśmienitą i jasno opisaną dokumentację :slight_smile: Ewenatualnie Slackware. Co do efektów graficznych to na każdej dystrybucji wystarczy doinstalować Compiz. Jeśli Ciebie interesuje jednak Compiz już zintegrowany z systemem to Ubuntu , Mandriva itp.

Nie wiem co ma wygląd do poważności systemu ale moim zdaniem (nie każdy musi się z tym zgadzać) Linux jest bardziej “poważny” i bardziej zaawansowany niż systemy Apple, który jedynie ładnie wygląda i ma być jedynie wygodny w obsłudze a te same a nawet więcej efektów graficznych oferuje Compiz. Jeśli tak bardzo podoba Ci się system Apple to możesz, np. Ubuntu łudząco do niego upodobnić, na przykład w ten sposób http://www.ubucentrum.net/2010/01/ubunt … ok-po.html

Pozdrawiam!

IHMO Gentoo, to może być za dużo jak na początek. Oczywiście jest dobra dokumentacja, ale nawet ona nie pomoże, jeżeli ma się styczność z materiałem po raz pierwszy.

Ja bym polecił openSuSE. Efekty graficzne w pakiecie. YaST gratis.

Z mojej strony polecam instalacja Debiana z netinstall bez internetu :smiley: Po instalacji masz tylko konsole i sobie instalaujesz wszystko co potrzebne :slight_smile:

Witam. Czy na anarchicznym komputerze o parametrach:

:arrow: Intel pentium III 550MHz/ :arrow: 256MB RAM/ :arrow: NVIDIA RIVA TNT2 Model 64/Model 64 Pro [32MB]/ :arrow: dysk twardy 40GB

będzie spokojnie chodził ubuntu lub jakaś inna dystrybucja?

Jakim? :smiley:

Ubuntu nie, ale powinno się coś znaleźć. Możesz spróbować http://distrowatch.com/table.php?distribution=slitaz

Według minimalnych wymagań Canonnical to spokojnie będzie chodził ale na komfort pracy na Ubuntu raczej nie licz z tą ilością pamięci RAM. Ja, jak zawsze zresztą, polecę Ci Debiana z na przykład Lxde lub Fluxboksem :slight_smile:

Pozdrawiam!

Szukam systemu z domyślnymi czcionkami z windowsa.Jest coś takiego w ogóle? System przyjazny dla początkującego użytkownika.

Jakie odczucia macie również odnośnie Pardusa. Ktoś używa?

Możesz sprawdzić Dreamlinux, który domyślnie ma zainstalowane wtyczki do Flasha czy Javy, być może ma i czcionki MS, niestety dawno temu używałem tej dystrybucji i nie wnikałem za bardzo czy są tam czcionki Microsoftu. Jeszcze ewentualnie Mint powinien mieć.

Pozdrawiam!