Mam pytanie jaka dystrybucja linuxa będzie dobra na kogoś kto miał już kiedyś styczność z linuxem, a chce żeby dobrze współpracowała z kartą graficzną radeon 9550 xt i miała swój klimat. Swego czasu zainstalowałem fedore 7 i miała fajny klimat
Zastanawiam się nad Debianem a Fedorą 8 chyba że są jakieś nowe fajne dystrybucje które możecie polecić.
Chciałbym się dowiedzieć, który Linux jest lepszy , jakościowo jak i szybkością, stabilnością oraz łatwością… Ma to być prosta dystrybucja, typowa do biurka, słuchanie muzyki, ogladanie filmów itd…
Mój konfing poniżej.
Mam na oku Mandrive 2008 vs Suse 10.3GM vs Fedora 8
Znalazłem takie oferty na allegro, nie wiem od którego kupić (sprzedawcy) po drugie, chciałbym madarynke oraz Susełka w środowisku GNOME , jakoś tak mnie się spodobał :
Powiedzcie mi , czy te dwa ostatnie linki (mandarynka i susełek). Czy to jest tak, że jest to środowisko KDE lub GNOME czy dwa w jednym… Spotkałem się raz tak u kolegi ale to w wersji Susełka 10.2 że podczas instalki (płyta DVD) można było wybrać sobie środowisko… Czy tu tak samo będzie w Mandarynce i Susełku jakbym chciał kupić u tego gościa
Złączono Posta: 03.12.2007 (Pon) 22:11
Lub poprostu u którego polecacie kupić , żeby może bylo wszystko czyli kilka Linuxów oraz tych któych chce… Może być też UBuntu ale jakoś nie mam do niego zaufania…
A na mojego poczciwego staruszka (czyt. Toshiba Satellite Pro 6000 z dyskiem 6gb a nie 20 jak jest w orginale) co byście radzili? [matit w odpowiedzi na moj nowy temat radził mi xubuntu -lecz temacik poleciał do kosza xD- zgadzacie sie z nim?]
1.Mam pytanie czy Madarynke w ktrym srodowisku jest dobra ?? KDE czy GNOME ?? Jeśli okaże się , że KDE to czy można na niej zainstalować np. Mozille bez dodatkowych bibliotek ??