Są.
Zobacz na stronach projektów.
Są.
Zobacz na stronach projektów.
A czy w Susełku jak i Mandarnce można zrobić taką aktualizację do nowszego OSa. Przykład : Mam ubuntu 7.04 i chcę zrobić se na 7.10
Tak samo można w Mandarynce i Suseł ??
Tak, można
Jakie środowisko zainstalować na moim kompie(konfig w opisie) ??
GNOME czy XFCE , za KDE nie przepadam
Od 8 lat jade na windowsie i chciał bym zobaczyć jak to jest mieć linuxa , więc mam pytanie czy instalacja programów/gier etc. przeznaczonych dla windowsa jest możliwa czy linux to zupełnie inna bajka?
inna
Mam taki komputer:
Procesor: 2000 MHz
Pamięć RAM: 128mb
Dysk: 40 GB
Karta Graficzna: ATI Radeon 9200SE
Jaki linux działałby na tym starym komputerze? Zależy mi na szybkości działania i łatwej obsłudze. No i polskim interfejsie. Chociaż z tą łatwością obsługi nie mam jakichś super wielkich oczekiwań. Najważniejsza jest szybkość działania.
Przeczytałeś ten wątek? Nie? Przeczytaj.
Ja Ci polecę Ubuntu, a żeby działał system wydajniej to Xubuntu.
Czytałem cały wątek ale nie miałem pewności czy starczy mi ramu na xubuntu. Wszędzie jest napisane, że minimum to 256.
Na Xubuntu wystarczy.
Hmm na 128mb ramu to max XFCE, np Xubuntu czy KateOS. Albo coś lżejszego: cdlinux.pl, Damn Small Linux, Fluxbuntu. Zawsze możesz wybrać Debiana i zainstalować na nim lekkie środowisko graficzne. Drugim rozwiązaniem jest dokupienie ramu, wtedy w zależności od pojemności można zaszaleć nawet z GNOME czy KDE - i drastycznie zwiększa się wybór dystrybucji.
Mam pytanie potrzebuję jakieś szybkiej i stabilnej dystrybucji linux’a, koniecznie takiej na której chodzi kdevelop. Proszę poradźcie mi który linux jest najszybszy, szybko się ładuje i jest stabilny. Widzę tu wielu zwolenników ubuntu, słyszałem ze open suse 10,3 jest też bardzo dobry. Doradźcie mi coś, jest to mój pierwszy kontakt z linuxem.
Nie napisałeś, że ma być łatwa.
Jeśli nie ma być łatwa, to: Arch.
Jeśli ma być user-friendly, to: Kubuntu (bo ma kde), OpenSuse, Mandriva.
Jaka dystrybucja na tego kompa:
Celeron 366 Mhz (będzie później 1.3 Ghz)
96 MB RAM (będzie 128 MB lub więcej)
Karta graficzna nie wiem jaka będzie NVidia GeForce 2 MX400 64MB
Dysk 4,5 GB
Chciałbym na starego kompa zainstalować jakiś system, który nie będzie przycinał tak jak robi to teraz XP, którego mam tam zaisntalowane, a 98 albo millenium odpada, więc pomyślałem o linuxach. Komp będzie głównie do neta:
Pentium II 344 Mhz
288 RAM SDRAMY
Grafika RIVA TNT2 Model 64 16MB
Dysk ok.9,5 GB
Jaki linux mi wejdzie?
Spróbuj CDlinux albo Damn Small linux.
Ale coś do instalacji, bo niechcę czkać godzinę zanim się z płyty uruchomi…
matiit jaka dystrybucja na komputer który podałem powyżej? Debian z kde będzie śmigał? Może coś lżejszego debian z xfce?
Ależ przecież można zainstalować cdlinux.pl - nie ma problemu!
http://wiki.cdlinux.pl/index.php/Instru … nstalatora
Musisz jednak pamiętać, że takie małe dystrybucje nie mają dużo graficznych konfiguratorów, więc coś trzeba wiedzieć o użytkowaniu GNU/Linux.
Aha więc to odpada…chcociaż dla mnie ważne to, żeby uruchomił się tam Mozilla Firefox, gg no i Icy Tower Da rade?
[EDIT]
Aha no i żeby działał livebox no i jak sie podłączy np. MP@ albo pendrive to żeby samo stery wyszukało i było git