To są wersje pod daną archutekturę procesora, wybierz i386
Wybierasz pomiędzy i386 a amd64 zależnie od tego czy masz procesor 32 czy 64bitowy.
na można tak jak w windzie postawić 32bitową wersje na 64 bitowym procesorze, ale ten procesor jest na 99% 32 bitowy.
Ok to ciągnę tą i386
EDIT: 5 płyt DVD tomi się na dysku nie zmieści. Trzeba ściągać wszystkie czy pierwsza wystarczy? Przypomina dysk tylko ma 20GB
Wystarczy tylko 1CD, bądź netinstall, jeśli masz stały internet, z routera, switcha, itp.
Wystarczy pierwszy CD.
Pod tym linkiem masz Debiana Lenny od razu z KDE jako domyślnym środowiskiem graficznym http://cdimage.debian.org/debian-cd/5.0 … e-CD-1.iso
Pozdrawiam!
Rozmawiałem z znajomym i powiedział, że GNOME jest dość łatwy obsłudze,a więc babcia powinna sobie poradzić. co proponujecie? Czy fedora 5 będzie dobrym rozwiązaniem??
Jeśli dobrze pamiętam to wsparcie techniczne (czytaj aktualizacje już się nie pojawiają) zakończyło się chyba na wersji 10, więc nie ma sensu instalować tak starego systemu. Ogólnie na ten sprzęt to ja bym proponował Xubuntu. Niewiele się rożni i wyglądem i obsługą od Gnome a jest zdecydowanie lżejsze od Gnome czy KDE.
Moja Mama używa Debiana z Xfce na dość nowym laptopie i daje radę, więc twoja Babcia też powinna. Najważniejsze jest żeby miała pod ręką to czego potrzebuje i żebyś jej nie mieszał za dużo, bo jak się przyzwyczai do jednego wyglądu, jednego rozwiązania i działania systemu to się potem pogubi w nowym środowisku, wiem to z doświadczenia My jesteśmy młodzi to szybciej łapiemy takie rzeczy
Osobiście używam Gnome ale czasami odnoszę wrażenie, że KDE3 a nawet KDE4 jest lżejsze i bardziej wydajne niż Gnome. Trzeba będzie zrobić jakieś testy porównawcze Jednak moim zdaniem powinieneś wybrać Xfce.
Pozdrawiam!
Co do mojej babci to jej wystarczy skrót do pasjansa na pulpicie. Dziadkowi natomiast potrzeba Firefox (nk.pl) oraz jakiś tam gierek prostych, a więc w sumie mogło by być. GNOME zdawało mi się za proste,ale to komp dla emerytów. chodzi oto, żeby działało płynnie.
Czy xubuntu w wersji Europe będzie po polsku? (już wygooglowałem że tak)
czym się rożni wersja desktop od Alternate install??(wygooglowane alternate to tryb tekstowy.)
Instalatorem w trybie tekstowym, czyli nie klikanym.
Dobrze to są propozycje następujące:
Debian 5 Lenny
Xubuntu 9.10
Fedora 5.
Najbardziej jestem skłonny do Xubuntu, ale fedora jest najprostsza w obsłudze. Na temat Debiana słyszałem trochę niemiłych opinii (około 3 lata temu), ponoć ma takie zabezpieczenia, że chcąc stworzyć nowy folder trzeba hasło root’a podać.
Czy Xubuntu 9.10 będzie chodził (na tyle by dało się go używać) czy lepiej starszą wersje?
I czy na fedorę 5 wychodzi oprogramowanie, czy jest tak olewana jak winda 98.
A i który z tych systemów będzie najszybciej chodził?
Przypomnę specyfikacje.
Procesor: AMD (althon lub Duron) 950 MHz (na socket A)
RAM: 128mb + 256mb
HDD: 20GB
GRAFIKA (jak ma znaczenie) jakiś maxtron 16mb z DVI.
Stacja dyskietek
nagrywarka CD
nagrywarka DVD
W piątek już tam będę to chce podam dokładnie, ale już wolał bym mieć linux’a, żeby babcia mogła się do nowa uczyć włączania pasjansa.
EDIT:Raczej jestem zdecydowany na xubuntu, ale nie wiem czy lepiej zainstalować 9.10, czy 8.04.1??
EDIT2: czy liveCD można porównywać do prędkości normalnego systemu? (tzn system będzie szybszy czy wolniejszy)
Fedora 5, jak pisałem, jest przestarzała i dawno niewspierana, więc odpada moim zdaniem. Osobiście postawiłbym Debiana Lenny ze względu na stabilność i małe wymagania systemu ale wydaje mi się, że Xubuntu będzie najbardziej idealne dla kogoś kto ma niewielkie pojęcie o Linuksie czy komputerach. Xubuntu jest najbardziej zautomatyzowane, że tak to nazwę.
To masz raczej przestarzałe informacje Nigdy nie było potrzeby tworzyć nowego folderu z uprawnieniami roota. Coś źle musiałeś usłyszeć albo od kogoś kto ma niewielkie pojęcie o Debianie i ogólnie Linuksie. Ja mam jednego znajomego, który twierdzi, że sudo to to samo co KDE a jedyny Linux to Debian, bo tylko z nim miał do czynienia raz w pracy i inne systemy to według niego nie Linux, bo o innych po prostu nigdy nie słyszał
Powinien chodzić sprawnie. Wersja systemu ma niewielki wpływ na jego szybkość o ile przeskok w wersjach pomiędzy środowiskami graficznymi nie jest znaczący
Jak pisałem wcześniej, wsparcie techniczne zakończyło się już na wersji 10, więc Fedora 5 nie będzie już nigdy aktualizowana. Po prostu skończyło się wsparcie dla tak starej wersji i nikt niczego nie olewa. Każdy system ma wyznaczony okres wsparcia technicznego, dla Windows 98 też się już dawno skończyło i Microsoft nie olewa Windows 98, po prostu nie ma sensu aktualizować czegoś co jest już przestarzałe i mało kto tego używa (poza firmami). Gdyby Microsoft wspierał tak stary system to musiałby do dziś aktualizować również Windows 3.11 lub jeszcze starsze jego wersje, bo ktoś kto tego jeszcze używa to powiedziałby, że jest olewany.
Debian i Xubuntu.
Ja bym instalował 8.04, ponieważ ma dłuższe wsparcie techniczne a nie zamierzasz chyba co pół roku albo co rok aktualizować system do nowszej wersji? 8.04 ma wsparcie techniczne do 2011 roku i do tego czasu będą pojawiały się aktualizacje bezpieczeństwa.
LiveCD od AlternateCD różni się tym, że LiveCD to system działający z płyty, który jest w części lub całości ładowany do pamięci RAM z możliwością instalacji systemu na dysku w takim trybie. Inaczej LiveCD to instalacja w trybie graficznym. AlternateCD to, jak nazwa wskazuje, alternatywny sposób instalacji systemu. W tej wersji system można wyłącznie zainstalować, nie ma możliwości uruchomienia systemu bez potrzeby instalacji a sam proces instalacji odbywa się w trybie tekstowym. Alternatywna instalacja kierowana jest głównie na komputery, które nie spełniają zalecanych minimalnych wymagań ilości RAMu na uruchomienie systemu LiveCD - Canonical zaleca w tym wypadku minimum 256MB RAM do uruchomienia systemu w trybie LiveCD.
Zależy od systemu. W przypadku Ubuntu jest ono tylko w części ładowane do RAMu a w części odczytywane z płyty kiedy zachodzi taka potrzeba i z tego powodu system będzie zdecydowanie wolniejszy a na małej ilości RAMu tym bardziej, gdyż w twoim wypadku będzie prawie w całości wypełniony. Natomiast w przypadku małych i lekkich dystrybucji, nie przekraczających 50 - 100MB i działające pod kontrolą menedżerów okien, tj. Damn Small Linux czy Puppy Linux, będą ładowane w całości do pamięci RAM i będą działały szybciej, gdyż nie muszą już przeprowadzać procesu odczytu z płyty CD/HDD lub innego nośnika.
Pozdrawiam!
W takim razie zainstaluje Xubuntu 8.04 ( na virtualboxie jako live cd przy ograniczeniu ramu do 128mb sobie radził w miarę płynnie a 9.10 już nie.) Poprzeglądałem go trochę minimalnie niepełne spolszczenie jest (ale takie że się nawet na logikę da wziąć) i to chyba tyle dzięki za pomoc Debiana też może kiedyś użyje.
Jakiego Linuxa wybrać z środowiskiem graficznym KDE? Testowałem dziś OpenSuSe 11.2 ale niestety nie spełnił moich oczekiwań, problemy z dźwiękiem itp. tak więc poszukuje innej dystrybucji. Dodam że od dłuższego czasu używam Ubuntu 9.10 i mam z niego przyzwyczajenia. Tak więc wolał bym żeby taka dystrybucja była oparta na Debianie.
Tak więc co będzie najlepszym wyborem? Mint z KDE czy może Kubuntu? A może zupełnie coś innego?
Skoro używasz Ubuntu to może zainstaluj sobie KDE w nim i zobacz czy Ci pasuje. Co do instalacji Kubuntu to nie musisz ściągać i instalować od nowa systemu, wystarczy doinstalować KDE do Ubuntu.
sudo apt-get install kubuntu-desktop
Pozdrawiam!
Co powiecie o mandriv’ie ?
Jestem programistą w php, lubię dobrze wyglądający system wizualnie, ale SZYBKOŚĆ I STABILNOŚĆ to dla mnie najważniejsze rzeczy. Byłby dobrym systemem ? a może opensuse ?
To nie mandriva
openSUSE lepiej
A jeszcze lepiej Debian
A najlepiej Arch
Trzeba się wreszcie zabrać za naukę Linuxa…
Jaki najlepiej nadaje się do nauki podstaw?
(Na jednym dysku razem z Windows 7)
Gentoo
Dokładnie, chociażby dlatego że ma świetną dokumentację i co najlepsze napisaną “łopatologicznym” a nie czysto fachowym językiem, więc podręcznik powinien być zrozumiały dla każdego a przynajmniej dla każdego bardziej zainteresowanego jak działa system
Pozdrawiam!