Dla początkującego, chcącego łatwej i estetycznej dystrybucji zawsze będą polecać Minta Oczywiście każdy będzie zachwalał własne podwórko tak jak roobal Debiana, na którym siedzi
Estetyczny jest ubuntu. Mint może przyciągnąć osoby, które pragną mieć wygląd ala windows (zieleń itd)
roobal teraz siedzi na ubuntu jak widać po opisie.
Jak się człowiek uprze, możesz w Mincie mieć takie samo menu jak w Ubuntu, a wygląd zawsze i tu i tam idzie dostosować pod siebie.
Mint to gotowe i skonfigurowane ubuntu, ale jak ubuntu to skonfigurowany debian.
Na taką konfigurację to polecałbym Ubuntu. A jako środowisko to GNOME, bo jest bardziej przejrzyste, łatwiejsze dla początkującego i według mnie wygodniejsze w codziennym użytku.
Więc tak
Posiadam laptopa samsung R522-AS03PL
Do grania mam windows 7.
Zależy mi na super wyglądzie systemu, musi być stabilny, nie chcę by były jakieś problemy ze sterami na tego laptopa.
Wygląd przedewszystkim (schludny), i mocno konfigurowalny
Według mnie Linux Mint.
OpenSUSE z KDE4.
Pozdrawiam!
Mint a Ubuntu to prawie to samo, bez problemu można instalować aplikacje dla Ubuntu na Mint-cie, nawet zazwyczaj ruszają pod Debianem (myślę o *.deb-ach stworzonych z myślą o Ubuntu). Ja na arch-u mam mniejszy problem z dostępność oprogramowania niż na Debianie, wszystko dzięki aur .
Poszukuję dystrybicji (najlepiej na Debianie, z GNOME i w wer. 64bit), która ma tryb zaawansowany instalacji i mogę sam zdecydować co ma być zainstalowane z systemem. Np. w takim Ubuntu nie potrzebuję 3/4 softu. Wystarczy mi przeglądarka, odtwarzacz filmów i muzyki, Gnumeric i koniec
Debian instalowany z netinstall lub business-card?
Dlatego jest mini.iso sam instalator Ubuntu, cały system jest ciągnięty z sieci tak jak w przypadku Debiana instalowanego z business-card (business-card jest właśnie tylko i wyłącznie instalatorem systemu, netinstall instaluje jeszcze powłokę zanim system zostanie pobrany z sieci).
Pozdrawiam!
W openSuSE podczas instalacji (ale jeszcze zanim cokolwiek zostanie zapisane na dysku) z DVD lub netinstall możesz dowolnie wybrać instalowane pakiety.
Gdy dojdziesz do takiego etapu (screen) trzeba kliknąć w napis “Oprogramowanie” i włącza się menadżer pakietów.
Cześć chciałbym dobrać pod siebie linux’a, przedstawiam moje wymagania sprzętowe: AMD Sempron 2800+ 2,00Ghz, 512 MB RAM, ATI Readon 9250 256MB To chyba wszystko.
Na twoim miejscu zainteresował bym się Lubuntu, jeżeli nie miałeś styczność z Linkusem, jeżeli tak to bym ci polecił Debian + LXDE albo jakiś leki *box (Openbox, Fluxbox).
Miałem, nawet mi przyszedł z UK ubuntu i kubuntu. Debian hmm. słyszałem ale Są jeszcze takie systemy jak mind arch a co o nich powiesz?
Mint jest bardzo prosty w obsłudze, ale nie wiem czy jest wersja z jakimś lżejszym środowiskiem graficznym. Arch na pewno jest super , ale kompletnie się nie nadaje dla początkującego. Mówisz że miałeś ubuntu i kubuntu, kubuntu to na pewno na twój sprzęt jest za ciężkie, ubuntu moim zdaniem też, ale Lubuntu ma LXDE, jedno z najlżejszych środowisko graficznych, dlatego powinno śmigać na twoim sprzęcie aż miło .
Jak mówisz że Mint jest prosty to może ten? A ubuntu miałem na poprzednim dysku który był uszkodzony i śmigał też ale ubuntu mi się nie podoba wyglądem.
Wygląd możesz sobie zmienić , http://linux360.pl/forum/showthread.php?tid=12 , co do Minta, możesz spróbować, ale na pewni nie z KDE, ale z Gnome (choć moim zdaniem gnome jest trochę za ciężkie na twój sprzęt, mnie by brakowało komfortu pracy), główną różnicą miedzy ubuntu a mintem jest wygląd i to że ma już kodeki i flash itp. po instalacji.
Tylko nie wiem czy mu karta ruszy, bo to stare ati. Strasznie się ludzie na nie skarżą.
Nie wiem czy to robi różnice, ale ona została kupiona 1,5 roku temu nowa. A co do minda to jaką wersje polecacie?