Jaki Linux - wybór dystrybucji

Lubuntu. Xubuntu przestało być już dawno “lekkie”. Arch to zależy od doświadczenia, nie polecam go początkującym.

Witam!

Chciałbym w poniedziałek włączyć linuxa z płyty CD, ale nie wiem, jaką dystrybucję “palnąć” na płytę?

Mój komp to:

AMD Athlon XP 1,6GhZ

768 MB RAM

ATI RADEON 9550

Taką jak używają Twoi koledzy, jak nie masz kolegów to ubuntu.

Jaka dystrybucja jest bardzo łatwa w partycjonowaniu i instalacji? (Linux obok Windows)

Przeczytaj post nad tobą.

Patryk1023, wiem, już mam jako drugi system ale ja chciałbym więcej takich systemów jak ubuntu

Do wyboru masz jeszcze Sabayon, OpenSUSE, Mandriva, PCLinuxOS, Pardus, Dreamlinux. W takiej kolejności jakiej podałem, proponuję sprawdzić, specjalnie nie wspomniałem o dystrybucjach bazujących na Ubuntu.

Pozdrawiam!

A Fedora? Sprawdź Fedorę, jak nie pasuje, to zostaje jeszcze to, co podał roobal

OK, to i ja poproszę o radę.

Interesuje mnie stabilny, _nie_ wymagający kompilacji Linux/BSD, najchętniej rolling, nie będący pochodną Slacka/Archa oraz Debiana( tu z uwagi na stare jądro i filozofię systemu).

Cel -> Laptop jak w opisie, tak samo szybki jak dobrze skonfigurowana siódemka. Minusem jest niestety karta Broadcoma BCM4312( dell mini wireless 1397 )

Wszystkie jUzerfriendli distra już przerobiłem wiele razy, żadne łubuntu nie daje rady jak potrzeba z tą kartą, stabilność całego systemu jest mierna, a nie instaluję ton różnego niepotrzebnego syfu w myśl zasady jeden cel jeden program.

Interesuje mnie środowisko GNOME, KDE niestety nie przydada mi do gustu totalnie ze względu na totalną cukierkowatość interfejsu i lipne działanie na grafice Intela.

Reasumując, warto pchać się w FreeBSD czy z kolei koncentrować się na Fedorze(problem z wifi, ale większa stabilność od *buntu albo suse)?

Dodam, że interesuje mnie m.in. przetestowanie, jak na innym systemie działa hybrydowy dysk Seagate Momentus XT- 250GB talerz + 4GB SSD na najczęściej odczytywane dane wg wpisów LBA.

Co do karty BCM4312, próbowałeś zamkniętego sterownika od broadcoma “wl”, sam mam ją i śmiga na tym sterowniku bez problemu na arch. Co do innych dystrybucji nie będący archem, debianem itd. a które są roling to słyszałem tylko o crux (z tego co pamiętam jest rolinng, ale jeżeli arch ci nie odpowiada to pewnie crux też nie).

Archa się nie boję, miałem na poprzednim sprzęcie. Jednak jestem leniwy trochę i nie chce mi się naprawiać systemu po jakiejś nieudanej aktualizacji. Zmieniło się coś pod tym względem ostatnio? Stawiać archa i czekać na stery w jajku 2.6.38 ?

Szczerze, używam arch już może ponad rok i ani razu mi się nie zdążyło żeby system padł po aktualizacji (co prawda zdarzało się czasami że jakieś pojedyncze programy nie działy, ale zazwyczaj wystarczyło 15min i problem był rozwiązany). Co do 2.6.38, masz na myśli sterownik brcm80211? Jeżeli tak to powiem ci tyle, mam teraz 2.6.37 i testowałem ten sterownik, sam karta na nim działa, ale sterownik jest strasznie niestabilny np. przy wyłączeniu wi-fi za pomocą przycisku na obudowie, kończy się na kernel panic. Ja korzystam z tego sterownika http://aur.archlinux.org/packages.php?ID=19514 i nie mam problemów żadnych, nawet udostępnić neta po wi-fi w trybie ad-hoc mi się udało.

Co do FreeBSD, to z czipsetami Broadcom nie jest lekko, zresztą pod Linuksem też lepiej nie jest, mam akurat tę samą kartę, na tym samym czipsecie i u mnie na FreeBSD jako tako działa. FreeBSD to bardzo stabilny system, nie trzeba w nim kompilować, można instalować wszystko z pakietów ale jeśli chcesz uruchomić jakiś program pisany pod Linuksa, który nie jest dostępny pod FreeBSD, no to jest już z tym troszkę więcej zabawy, zwłaszcza jeśli nie jest oficjalnie dostępny w repozytorium lub w portach. Jest to jednak zupełnie inny system niż Linux, choć uważam, że warto go poznać.

Jeśli chodzi o Linuksa, to ze swojej strony mogę polecić Ubuntu 10.04, wcześniej używałem Debiana, zainstalowałem Ubuntu zaraz po premierze i od tego czasu mnie jeszcze nie zawiodło, działa stabilnie i w miarę szybko, a i karta od WiFi działa bardzo dobrze i stabilnie, klawisze multimedialne też działają, zresztą nie ma takiej rzeczy, która by nie działa w moim laptopie pod Ubuntu.

Pozdrawiam!

Chciałbym się zapytać co polecicie mi na stary już komputer Pentium II z 128MB RAM, komputerek już stary ale całkiem jary teraz jest na nim Windows 98 SE i chodzi przyjemnie ale jest problem bo na 98 już prawie nic nie ma. Jest tam IE 6.0 gdzie strony co raz to gorzej chodzą nie da się zainstalować ani najnowszego FF ni Chrome. Ten komputer jest dodatkowy i korzystają z niego ludzie tylko aby buszować w internecie. Szukałem coś na temat Chrome OS wydaje mi się że idealnie by się nadawał ale nie wiem skąd ściągnąć jak zainstalować i jak to działa. Może jakiś Linux z odmianą dla netbook.

Za wszelkie propozycję dzięki.

Puppy linux, debian z fluxbox/openbox/jwm, mozesz jeszcze zajrzeć tu: http://distrowatch.com/search.php?categ … tus=Active

poszukuję linuxa który by był łatwy w instalacji, bardzo łatwe partycjonowanie (obok Windows) i KDE. (CD)

Może Kubuntu

to znam, może inne propozycje?

Jako że obecny Mint 10, coraz częsciej mnie irytuje, postanowiłem poszukać czegoś innego. Szukam dystrybucji Linuxa której pierwszeństwo ma zamknięty soft np. zamknięte sterowniki do kart wifi, graficznych itp. Dobrze by było gdyby miała dośc sporo programów w repozytoriach i żeby była dość łatwa w obsłudze. Mój komputer składa się z:

Pentium 4 2.8 GHz

Geforce G210

1,5 GB RAM

WiFi Ralink rt2561

Posiadam w miarę mocny sprzęt

Procek 2.0 Ghz x2

4gb ram

radek 4330

poszukuję dystrybucji która będzie działała jak błyskawica, wszystkie bajery graficzne są zbędne, miałem styczność z opensuse, ubuntu, mint.