Jaki Linux - wybór dystrybucji

No to zainstaluj sobie jakąś binarną dystrybucje i ściągnij interesujące Cię pozycje.

Poszukuję małą dystrybucję (im mniejsza tym lepiej) z trybem LiveCD którą będę mógł polecić znajomym do sprawdzenia na szybko komputera. Ważne, żeby miała interfejs graficzny i była w miarę uniwersalna. Czy puppy linux się nada?

Wolfgar

http://www.damnsmalllinux.org/

Puppy jak najbardziej się nadaje, chociaż sam wolałbym chyba PLD Rescue CD.

Z tym, że na tym wydaniu PLD ma tylko i wyłącznie konsole.

polecam SLAXA (ma 200 MB) i jest szybkie

http://www.slax.org/get_slax.php (domyślne)

http://www.slax.org/build.php (możesz też go zbudować)

:wink:

Potrzebuje taką wersje dla “deb… zielonych” :wink: Żeby mogli sobie poklikać popatrzeć czy nawet poprzeglądać internet w czasie gdy im windows nie działa. Czyli ma wyglądać, bezproblemowo odpalać się na liveCD i ma zajmować mało miejsca :]

Witam

Poszukuje linuksa, który będzie w miarę szybko działał na moim sprzęcie:

procek: intel celeron D 331 2,66GHz

grafika: geforce gt8600

pamięć: 2GB DDRII

Miałem już Ubuntu 10,04 i starsze, obecnie mam Fedore 14 KDE 64bit. Zastanawiam się nad openSUSE, tylko nie wiem czy wersja 64 czy 32 bity. Obecnie fedora niekiedy okropnie się przycina przy korzystaniu z internetu i nie mam zielonego pojęcia czym to jest spowodowane. A i bym zapomniał jeżeli chodzi o znajomość linuksa to nie jest jakoś zbyt powalająca.

Sprzęt zasadniczo jest wcale dobry, więc praktycznie każda dystrybucja powinna działać ok. Jeśli obecnie zacina Ci się tylko podczas przeglądania sieci i tylko czasami, to może problem tkwi zupełnie gdzie indziej i zmiana dystrybucji nic nie da? Raczej poszukałbym źródła tych spowolnień.

Natomiast jeśli chcesz zmienić dystrybucję, to z tych dla początkujących/leniwych tu właśnie m.in. Ubuntu ([KXL]ubuntu), Fedora, openSUSE, Debian, Mint itp.

System nie tylko zacina się przy przeglądaniu sieci np. odtwarzając film 480p/720p, otwierając nowe karty w przeglądarce. Po czasie to znika, lecz jest to troszke irytujące. A co z wyborem 64 czy 32 bity?

Może masz jakiś stary powolny dysk?

Posiadam dysk Segate Baraquda ATA 160GB

Zassałem sobie Virtualboxa i chciałbym na nim odpalić jakiegoś linuxa, żeby się podszkolić bo jestem totalnym noobem… Co najlepiej wybrać dla początkującego usera?

Skoro chcesz sie podszkolić i to w wirtualce to tylko Slackware :slight_smile:

Slackware dla noba? Hehe ;). Jak zainstaluje będzie dobrze. Skoro wirtualne to pobaw się z ubuntu, opensuse, fedora, mandriva, ew. typowo serwerowe wersje tych dystrybucji. Zależy czego chcesz się nauczyć.

Napisz dokładniej co chcesz osiągnąć. Chcesz się podszkolić, żeby lepiej poznać Linuksa i radzić sobie z jego konfiguracją, czy może planujesz zostać wymiataczem/guru/administratorem (niepotrzebne skreślić)? Jeśli chcesz poznać lepiej Linuksa, to tu zaproponuję Debiana, który nie jest aż tak skomplikowany w konfiguracji ale przymusza czasami do myślenia ewentualnie Arch Linux (na forum napisałem poradnik na temat jego instalacji i konfiguracji, poszukaj i zdecyduje czy to Ci odpowiada, podpowiem, że poradnik jest w tym dziale). Jeśli chcesz natomiast poznać budowę i wnętrze systemu od podstaw, to tutaj tylko przy Gentoo taką wiedzę uzyskasz, oczywiście pomijam LFS :slight_smile:

Pozdrawiam!

Zastanawiam się nad wyborem pomiędzy FreeBSD a Slackware.

Jestem raczej średnio-zaawansowany.

Tylko pytanie - czy chcesz poznać coś nowego, czy tylko dostosować system do swoich potrzeb? Jeśli pierwsze, to FreeBSD, jest inny, niż Linux. Jeśli to drugie, no to Slackware.

Pozdrawiam!

nieee w żadnym wypadku nie chcę być wymiataczem ale być może będę chciał postawić na nim serwer www.. na razie płacę w az haracz więc może jakoś da się zaoszczędzić w tych trudnych czasach :wink: a znalazłem w sieci ciekawy tutorial jak to zrobić na Debianie i nawet już ściągnąłem obraz płytki więc chyba się wezmę za Debiana.

Jeśli chcesz stawiać serwer w domu, to nie powiedziałbym, że zaoszczędzisz, prąd, łącze to wszystko kosztuje :slight_smile: Firmy hostingowe nawet jeśli mają oferty za te same ceny, co koszt utrzymania serwera w domu, to i tak oferują więcej, lepszy sprzęt, łącze itp. :slight_smile:

Jeśli obecnie korzystasz ze zwykłego hostingu, to może zainteresuj się tanimi serwerami VPS za ok. 15 - 20zł/miesiąc, może znajdziesz coś jeszcze taniej i tak wyjdziesz na tym lepiej, gdyż takie serwery często oferują do 100Mb/s łącze symetryczne, które sporo kosztuje :slight_smile: Na takim VPSie zainstalujesz sobie, np. Debiana i będziesz na nim rządził :wink:

Pozdrawiam!

20zł za miesiąc to jest 240 rocznie a w az płacę 218 za rok i na moje skromne potrzeby to wystarcza więc VPS odpada. Zobaczymy jak mi wyjdzie z tym stawianiem na Debianie…

Wiesz, 22zł różnicy, a masz pełną kontrolę, oczywiście jeśli Ci to faktycznie jest potrzebne. 20zł to podałem górną granicę taniego VPSa, bo są i droższe. Ostatnio widziałem VPSy za mniej, niż 15zł/miesiąc, a w promocji wykupując od razu abonament roczny, wynosił on koło 100zł, więc różnica jest ogromna :slight_smile: To już tak wspominam przy okazji poza tematem, gdybyś kiedyś czegoś takiego szukał. Ale jeśli na hostingu masz ważne rzeczy i nie chcesz eksperymentować, no to myślę, że tego Debiana możesz sobie zawsze postawić albo na wirtualnej maszynie, albo na starym komputerze i jeśli to nie ma być serwer produkcyjny, no to wtedy się opłaca w to bawić :slight_smile: Debian będzie dobrym wyborem, jeśli chcesz tylko nauczyć się zarządzania serwerem, jeśli chcesz poznać Linuksa lepiej, no to jak pisałem wcześniej, Gentoo będzie idealnym wyborem, aby poznać Linuksa od “bebechów” :slight_smile:

Pozdrawiam!