No to zainstaluj sobie jakąś binarną dystrybucje i ściągnij interesujące Cię pozycje.
Poszukuję małą dystrybucję (im mniejsza tym lepiej) z trybem LiveCD którą będę mógł polecić znajomym do sprawdzenia na szybko komputera. Ważne, żeby miała interfejs graficzny i była w miarę uniwersalna. Czy puppy linux się nada?
Wolfgar
http://www.damnsmalllinux.org/
Puppy jak najbardziej się nadaje, chociaż sam wolałbym chyba PLD Rescue CD.
Z tym, że na tym wydaniu PLD ma tylko i wyłącznie konsole.
polecam SLAXA (ma 200 MB) i jest szybkie
http://www.slax.org/get_slax.php (domyślne)
http://www.slax.org/build.php (możesz też go zbudować)
Potrzebuje taką wersje dla “deb… zielonych” Żeby mogli sobie poklikać popatrzeć czy nawet poprzeglądać internet w czasie gdy im windows nie działa. Czyli ma wyglądać, bezproblemowo odpalać się na liveCD i ma zajmować mało miejsca :]
Witam
Poszukuje linuksa, który będzie w miarę szybko działał na moim sprzęcie:
procek: intel celeron D 331 2,66GHz
grafika: geforce gt8600
pamięć: 2GB DDRII
Miałem już Ubuntu 10,04 i starsze, obecnie mam Fedore 14 KDE 64bit. Zastanawiam się nad openSUSE, tylko nie wiem czy wersja 64 czy 32 bity. Obecnie fedora niekiedy okropnie się przycina przy korzystaniu z internetu i nie mam zielonego pojęcia czym to jest spowodowane. A i bym zapomniał jeżeli chodzi o znajomość linuksa to nie jest jakoś zbyt powalająca.
Sprzęt zasadniczo jest wcale dobry, więc praktycznie każda dystrybucja powinna działać ok. Jeśli obecnie zacina Ci się tylko podczas przeglądania sieci i tylko czasami, to może problem tkwi zupełnie gdzie indziej i zmiana dystrybucji nic nie da? Raczej poszukałbym źródła tych spowolnień.
Natomiast jeśli chcesz zmienić dystrybucję, to z tych dla początkujących/leniwych tu właśnie m.in. Ubuntu ([KXL]ubuntu), Fedora, openSUSE, Debian, Mint itp.
System nie tylko zacina się przy przeglądaniu sieci np. odtwarzając film 480p/720p, otwierając nowe karty w przeglądarce. Po czasie to znika, lecz jest to troszke irytujące. A co z wyborem 64 czy 32 bity?
Może masz jakiś stary powolny dysk?
Posiadam dysk Segate Baraquda ATA 160GB
Zassałem sobie Virtualboxa i chciałbym na nim odpalić jakiegoś linuxa, żeby się podszkolić bo jestem totalnym noobem… Co najlepiej wybrać dla początkującego usera?
Skoro chcesz sie podszkolić i to w wirtualce to tylko Slackware
Slackware dla noba? Hehe ;). Jak zainstaluje będzie dobrze. Skoro wirtualne to pobaw się z ubuntu, opensuse, fedora, mandriva, ew. typowo serwerowe wersje tych dystrybucji. Zależy czego chcesz się nauczyć.
Napisz dokładniej co chcesz osiągnąć. Chcesz się podszkolić, żeby lepiej poznać Linuksa i radzić sobie z jego konfiguracją, czy może planujesz zostać wymiataczem/guru/administratorem (niepotrzebne skreślić)? Jeśli chcesz poznać lepiej Linuksa, to tu zaproponuję Debiana, który nie jest aż tak skomplikowany w konfiguracji ale przymusza czasami do myślenia ewentualnie Arch Linux (na forum napisałem poradnik na temat jego instalacji i konfiguracji, poszukaj i zdecyduje czy to Ci odpowiada, podpowiem, że poradnik jest w tym dziale). Jeśli chcesz natomiast poznać budowę i wnętrze systemu od podstaw, to tutaj tylko przy Gentoo taką wiedzę uzyskasz, oczywiście pomijam LFS
Pozdrawiam!
Zastanawiam się nad wyborem pomiędzy FreeBSD a Slackware.
Jestem raczej średnio-zaawansowany.
Tylko pytanie - czy chcesz poznać coś nowego, czy tylko dostosować system do swoich potrzeb? Jeśli pierwsze, to FreeBSD, jest inny, niż Linux. Jeśli to drugie, no to Slackware.
Pozdrawiam!
nieee w żadnym wypadku nie chcę być wymiataczem ale być może będę chciał postawić na nim serwer www.. na razie płacę w az haracz więc może jakoś da się zaoszczędzić w tych trudnych czasach a znalazłem w sieci ciekawy tutorial jak to zrobić na Debianie i nawet już ściągnąłem obraz płytki więc chyba się wezmę za Debiana.
Jeśli chcesz stawiać serwer w domu, to nie powiedziałbym, że zaoszczędzisz, prąd, łącze to wszystko kosztuje Firmy hostingowe nawet jeśli mają oferty za te same ceny, co koszt utrzymania serwera w domu, to i tak oferują więcej, lepszy sprzęt, łącze itp.
Jeśli obecnie korzystasz ze zwykłego hostingu, to może zainteresuj się tanimi serwerami VPS za ok. 15 - 20zł/miesiąc, może znajdziesz coś jeszcze taniej i tak wyjdziesz na tym lepiej, gdyż takie serwery często oferują do 100Mb/s łącze symetryczne, które sporo kosztuje Na takim VPSie zainstalujesz sobie, np. Debiana i będziesz na nim rządził
Pozdrawiam!
20zł za miesiąc to jest 240 rocznie a w az płacę 218 za rok i na moje skromne potrzeby to wystarcza więc VPS odpada. Zobaczymy jak mi wyjdzie z tym stawianiem na Debianie…
Wiesz, 22zł różnicy, a masz pełną kontrolę, oczywiście jeśli Ci to faktycznie jest potrzebne. 20zł to podałem górną granicę taniego VPSa, bo są i droższe. Ostatnio widziałem VPSy za mniej, niż 15zł/miesiąc, a w promocji wykupując od razu abonament roczny, wynosił on koło 100zł, więc różnica jest ogromna To już tak wspominam przy okazji poza tematem, gdybyś kiedyś czegoś takiego szukał. Ale jeśli na hostingu masz ważne rzeczy i nie chcesz eksperymentować, no to myślę, że tego Debiana możesz sobie zawsze postawić albo na wirtualnej maszynie, albo na starym komputerze i jeśli to nie ma być serwer produkcyjny, no to wtedy się opłaca w to bawić Debian będzie dobrym wyborem, jeśli chcesz tylko nauczyć się zarządzania serwerem, jeśli chcesz poznać Linuksa lepiej, no to jak pisałem wcześniej, Gentoo będzie idealnym wyborem, aby poznać Linuksa od “bebechów”
Pozdrawiam!