Polecam Jolicloud: http://www.jolicloud.com/jolios/downloa … /thank-you
Dzięki. Wersja 1.2 jest po polsku? I czy sprawdzi się na wolnym łączu internetowym (32KB/s).
Nie
Musisz sam sprawdzić
Mam słabego VPSa (512 MiB RAM, 1 GHz, proc, 50 GB HDD, 10 mbps, wirtualizacja VMware). Dotychczas serwer jeździł na Debianie 6.0 x64 z zainstalowanym ISPConfig 3 + MySQL. Niestety - serwer jest bardzo obciążony i nie da się już na nim nic więcej uruchomić.
Tak więc planuję reinstalację serwera: ngnix jako serwer WWW, bez serwera FTP, repo GIT/SVN, maradns i jakaś baza (co lżejsze - pgsql czy mysql? może firebird?). Do tego chciałbym - od czasu do czasu - postawić tam serwer Minecraft (dosłownie na 3 sloty) lub serwer hlds (też na kilka slotów).
Do tego softu poszukuję konkretnego systemu, który będzie zżerał jak najmniej pamięci. Wolałbym aby to był jeden z systemów z panelu (różne wersje CentOS, Debiana, Fedory, Ubuntu, FreeBSD, openSUSE), gdyż moje łącze internetowe nie pozwala na zdalną instalację z pliku ISO.
Jaki OS proponujecie?
Debian albo CentOS.
Witam posiadam Lubuntu który dla mnie jest trochę nudzący, myślałem o Slack’u jako systemie który chciałbym przetestować i tu moje pytanie co myślicie o tym systemie? Jeśli znacie alternatywę to możecie napisać byle się instalowało z USB.
Wolę coś z większym wsparciem od strony użytkowników tzn. popularniejsze, co myślisz o Arch’u i OpenSUSE? Najważniejsze aby dobrze wspierało architektóre Celerona chyba i686 i dobrze działało, najlepiej aby system na czysto po instalacji z środowiskiem graficznym nie brał więcej niż 150mb ram maks 180mb. Wiem że OpenSUSE może tu paść, ale chodzi o wersje z LXDE.
Witam. poszukuje distro na ten sprzęt:
-intel C2D e6550 2,3 Ghz
-ram 2 Gb
-nvidia 8600GT
-hdd 100Gb
Posiadałem już ubuntu 12.04,PCLinuxOS i LMDE.Żadna nie trafiła w moje gusta.Wymagam dużej ilości aktualnego oprogramowania,sporego wsparcia innych userów,dużej responsywności sytemu.Środowisko prawdopodobnie będzie to fork Gnome 3 cinnamon.
Myślałem o fedorze dobry wybór.Może coś innego polecacie.
Skoro interesuje cię bardzo aktualne oprogramowanie, powinieneś zainteresować się którąś dystrybucją z rolling release (po naszemu to będzie chyba wydanie ciągłe), jak Arch, Gentoo albo Debian Unstable. Problemem może być Cinnamon, który wspierany jest głównie na Mincie. Developerzy części innych dystrybucji umożliwiają jego instalację, choć zazwyczaj odcinają się od problemów z nim związanych, więc lepiej żebyś był stosunkowo doświadczonym userem.
no niestety doświadczenia niestety brak.Podoba mi się tez LXDE.Ułatwiło to trochę.I co z tą fedorą ??
Może openSUSE LXDE? Tylko że te aktualizacje które chcesz
Witam, poszukuje linuxa na mojego laptopa. Oto specyfikacja:
Procesor: Intel Celeron 2.8 GHz
RAM: 512MB
ATI Radeon IGP 345M
Systemu potrzebuje głównie do internetu.
już wybrałem debian to jest to
A co byś powiedział na Linux MInt 13 Cinnamon? Po moich nie udanych próbach z Ubuntu, niezadowoleniu z Unity, postanowiłem poszukać alternatwy Kubuntu - jakoś KDE mnie nie przekonało, zbyt bejeramckie dla mnnie, Gnome 3 - gorsze niż unity. Potem postanowiłem powrócić do Win 7 w 100%. Ostatnio trafiłem na Mint 13 i zachwyciłem się tym system. Bardzo szybki, łatwiejszy w obsłudze niż Win 7, Cinnamon równie wygodny co aero w Win7. Każdemu gorąco polecam Mint 13, lub jeśli komuś nie spodoba się Mint to Ubuntu z Cinnamon.
Witam poszukuję stabilnej dystrybucji z lekkim środowiskiem na mój sprzęt.
Czy dobrym wyborem może być Fedora 17 z xfce lub Debian z xfce lub lxde?.
a może Xubuntu lub Lubuntu? Albo Mint 13 z Mate .
Mate jest raczej z kategorii cieższych, Skradacz może arch z xfce/lxde?
Co do MATE, to powiedziałbym waga średnia Jednak jeśli lekkie, łatwe w obsłudze środowisko, to masz rację: na pierwszym miejscu LXDE, na drugim XFCE. A distro… Chyba debian łatwiejszy. Ale za to pacman… to jest TO
Arch jest na tym samym poziomie co Debian, tylko częściej może sypnąć, ale ostatnio tego nie zauważyłem, nawet z repo testing.