Hard Drive: 640 GB Total (na linuxa chce przeznaczyć nie więcej jak 50GB)
Video Card: NVIDIA GeForce 9500 GT (jeśli ma to jakieś znaczenie
Szukam dystrybucji głównie do internetu, zależy mi na szybkim starcie systemu. Dodatkowo w przyszłości, zamierzam przesiąść się na Linuxa bardziej, więc chciałbym się już trochę ze systemem zapoznać.
Zastanawiam się nad Ubuntu, bo jest bardzo popularny. A i jeszcze chce żeby była wersja 64 bitowa, bo chciałbym wykorzystać cały RAM itd.
Żeby linux zajmował więcej niż 50GB to trzeba się naprawdę postarać (jeśli swojego home będziesz miał na innej partycji, może być nawet windowsowa na home nie będziesz stawiał Bóg wie jakich serwerów to 20GB starczy, ja z 20GB mam 10GB wolnego i nie mam koncepcji co jeszcze chce zainstalować)
Szybki start, na debianie chyba najłatwiej do tego dojść, do tego duże wsparcie (w większości przypadków rozwiązania z Ubuntu będą działać), a przy okazji poznasz trochę linuxa, przy Ubuntu wiedza o linuxie chyba nie jest potrzebna jedyny minus to dodawanie repozytoriów przy niektórych pakietach (programach), możesz sprawdzić Sabayona, ale do skrócenia startowania (z około 60s tak obstawiam, ale mogę przesadzić) trochę będziesz musiał się napocić, ale instalacja pakietów jest prostsza i więcej programów masz do dyspozycji bez bawienia się z repo.
Obsługa 4Gb ram’u wydaje mi się, że jest tylko kwestią wbudowania odpowiedniego modułu w jądro (przy 32bitach), wiekszość dystrybucji posiada wersje 64bitową i dlatego o RAM nie zdazyło mi martwić.
A i jeśli to Twój pierwszy linux, to ogarnij jak powinny partycje wyglądać i jak je poprawnie potworzyć bez utraty danych, bo z tego co się orientuje to nie jedna i nie dwie osoby potraciły wszystkie dane z dysku przy pierwszej w życiu instalacji linuxa.
Proponuje Ci środowisko graficzne KDE (sprzęt masz zacny) powinieneś się zmieścić z 400MB-500MB zużytego ram po starcie ze wszystkimi umileniami oka i bajerami (przynajmniej ja się tak mieszczę)
– Dodane 03.03.2012 (So) 18:27 –
512RAM uuu to poponuje coś z Fluxbox’em to w 100MB się powinno zmieścić po starcie, ale jeśli nie ogarniasz terminala to może XFCE, albo jak kolega wspomniał LXDE. Choć i fulxboxa można ładnie przystosować wbar’em, upiększyć tint2’em jako belkę i tak małe (RAM) a może ucieszyć.
Skoro Suse nie, Ubuntu nie, może Mint? (podobne do Ubuntu), proponuje Debiana albo Sabayona, przy Archu trzeba wykazać sie nie małą znajomością linuxa przy instalacji, ale też powinien śmigać.
W Sabayon’ie jest zupełnie inny manager pakietów, który mi bardzo przypadł do gustu.
Nie wiem skąd wyciągnąłeś SUSE 10.1, ale spróbuj jeszcze openSUSE 12.1. W trakcie instalacji, przy wyborze środowiska graficznego oprócz KDE i GNOME są jeszcze XFCE i LXDE.
Mam zainstalowany Windows ale nieprawidłowo działa mi internet. Chcę sprawdzić czy to wina systemu czy karty sieciowej. Router jest OK bo sprawdziłem na innym PC.
Z tego powodu szukam jakiejś wersji Linuxa którego nie trzeba instalować tylko można uruchomić z płyty DVD i miał zainstalowaną przeglądarkę internetową tak by można było oglądać filmy na youtube. A po wyjęciu płyty i ponownym uruchomieniu komputera uruchomił się Windows (czyli żeby ten Linux nic nie namieszał w Windowsie).
Sprzęt laptop Asus K70IO-TY069V (Procesor Core 2 Duo T6600 2,2 Pamięć RAM 4GB Karta graficzna nVidia GeForce GT 120M)
Jaką wersję Linuxa mogę do tego wykorzystać. Proszę o podanie linka do obrazu takiej wersji Linuxa.
Większość popularnych dystrybucji ma taką możliwość. Proponowana przez Ciebie wersja powinna się spisać (jeśli jesteś przyzwyczajony do windy, to KDE wydaje mi się bardziej do Windowsa podobne, Kubuntu możesz więc spróbować [język polski powinien być dostępny do wyboru przy bootowaniu], ale działać będzie i jedno i drugie) jeśli Twój komputer umożliwia bootowanie z pendrive’a to proponuję Ci użyć do tego lili zawsze trochę szybciej będzie działać pendrive niż płyta.
Bardzo bym prosił o to aby zaawansowany użytkownik Linuxa wybrał dla mnie odpowiednią wersję.
Moja specyfikacja komputera:
Procesor: Intel Core 2 Quad CPU Q9400 @ 2,66 GHz
Karta graficzna: ATI Radeon HD 4600 series
RAM: 4 GB
Zasilacz: Modecom Feel 500 W
Jestem kompletnie początkujący. NIe miałem żadnej styczności z Linuxem. Zależy mi na kompletnym spolszczeniu i bardzo łatwym instalowaniu aplikacji, bo słyszałem, że trzeba coś kompilować itp.
I jeszcze chciałbym zainstalować go obok Windows 7 64-bit.
Powtarzasz się już z tym “jestem początkujący”, jakbyś poszukał to byś znalazł odpowiedź bardzo pasującą dla Ciebie, albo w tym wątku, albo na googlach.
Ale do rzeczy:
Quiz jakilinux.pl warto spróbować bo mało wymagań opisałeś, np: co zamierzasz na nim robić.
wg mnie opcje to:
-Ubuntu (lub Kubuntu). Można zainstalować z poziomu windowsa przez Wubi poprzez 4 kliknięcia myszką
-Mint
pozostałe distra wymagają odrobinę więcej kliknięć i czytania ze zrozumieniem komunikatów oraz chęci poznania linuxa:
-openSUSE
-Sabayon
powyższe nie wymagają dużo większych zdolności od Ubuntu, mają bardzo klarowne instalatory, ale sprawdź co piszą o tych linuxach uzytkownicy i czy Ty oczekujesz.
co do kompilowania programów, prędzej czy później czeka to każdego początkującego linuxiarza, po prostu czasem trzeba coś skompilować, nie jest to trudne (jeśli spełnia się zależności programów:P ), zdarza sie to raczej sporadycznie, ale trzeba użyć do tego terminala.
W większości dystrybucji jest program który włączasz i wyszukujesz w nim programu który chcesz zainstalować (nie otwierasz przeglądarki internetowej jak to ma miejsce w windowsie), zaznaczasz, klikasz instaluj i po chwili masz zainstalowany program. Linuxiarze są leniwi i nie chce im się klikać wiele myszką, dlatego można zainstalować aplikacje przez terminal (taki czarny postrach wszystkich początkujących linuxiarzy) z którego możesz zmienić całego swojego linuxa, a powyższe klikanie można zastąpić pojedynczą komendą
Chyba wszystkie dystrybucje przygotowane są na miejsce obok windowsa na dysku
Ja tutaj jak większość proszę o poradę od ekspertów linux’owych
Mam już dość Win 7, za długo się ładuje i jest taki pospolity no i masa wirusów, potrzeba av i innego badziewia do ochrony no i kupe programów aby można było na tym pracować ;p Poszukuję czegoś na laptopa:
Acer aspire timelinex 5830TG
Intel i5-2410M 2,3GHz do 2.9 przy booście
nVidia geforce gt 540m 2gb
8gb ram ddrIII
Głównie zależy mi na szybkości i płynności działania OS, fajnie, ale nie musi być całkowicie spolszczony, potrzebuje go głównie do neta, muzy i filmów oraz pisania and prezentacji, pracowałem kiedyś na ubuntu, mandriwie, opensusie a teraz mam na chwile minta 12 no i mam dylemat co wybrać Nie musze mieć popularnej dystrybucji, lubie sobie sam pokonfigurować parę spraw w nim, ale na prostocie też mi zależy, najbardziej się zastanawiam nad tym minten (chodź trochę za mało opcji ustawień mi się wydaje ;/), openSusem i fedorą i nie wiem co by mi lepiej przypadło do gustu, czytam te recenzje z neta, ale potrzebowałbym streszczenia każdego z tych os.
No jeśli już masz takie doświadczenie, to już chyba sam powinieneś wybrać Na Twoim sprzęcie większość, jeżeli nie wszystkie, dystrybucje będą działać szybko i stabilnie. Ubuntu jest chyba systemem wymagającym najmniej ingerencji po instalacji. Masz tam wszystko po zainstalowaniu potrzebne do tego, do czego chcesz używać swój komputer. Jednak uważaj na LibreOffice. Pakiet MS Office, jeśli chodzi o PP i Excel’a bije o głowe darmowe odpowiedniki. Co do Fedory i openSuse sprawę zostawię do opisania innym użytkownikom, bo nigdy nie miałem styczności z tymi dystrybucjami.
Komputer w stanie “kolekcjonerskim” Na pokładzie jadą:
Pentium II - 350MHz
Ram - 256 MB SD
i jako wisienka na torcie Nvidia GeForce4 MX 420 - 64MB
Co prócz Windows 98 można postawić na tym configu? XP, a może jakąś dystrybucję Linuksa? Najbardziej odpowiadało by mi Xbuntu ale nie wiem czy jest sens instalować? Tylko proszę, nie piszcie “spróbuj tego czy tamtego”. Wiem, że mogę naściągać różnych dystrybucji i bawić się przez tydzień, być może bez efektów, sporo energii kosztowało mnie samo uruchomienie tego blaszaka. Potrzebuję konkretnych informacji od kogoś kto stawiał Linuksy na takich starociach.
AntiX - dystrybucja stworzona dla starych komputerów. Oparta o Debiana, więc baza programów duża. Płyty Live-CD. Nie powinno być większych problemów. Kiedyś postawiłem też “pełnego” Debiana 4 (później 5) na maszynie z 256MiB RAM i Celeronem 433MHz na pokładzie - co ważne działał i dało się z niego korzystać Niestety nowsze już mają wyżyłowane wymagania…
Posiadam laptop ASUS A3000 jest bardzo stary i nie wiem jaki linux właśnie na niego by pasował. System tylko do internetu. Nie chcę po instalacji niczego za bardzo konfigurować, chcę mieć cały system od razu działający. Bardzo proszę o pomoc.
Posiadam Netbooka MSI Wind U100 (Intel Atom 1,6 GHz, 1 MB RAM). Jako że jest to netbook to nie ma napędu CD/DVD ROM, no i nie mam także na nim dostępu do internetu. Pozostaje mi tylko USB.
Nie wiem jaką dystrybucję wybrać. Jedyne do czego ma służyć ten komputer to praca biurowa i i ewentualnie programowanie :-D. Żadnego internetu (z przyczyn oczywistych), żadnych multimediów. Tylko szybki, stabilny, bez żadnych wodotrysków - po prostu estetyczny, podoba mi się shell Gnome i E17.