Jaki Linux - wybór dystrybucji

Po zainstalowaniu Lubuntu nie mam dźwięku… Czytałem o edycji pliku asoundrc, ale nie znalazłem rozwiązania.

Obecnie mam zainstalowanego Linux Mint i testuję różne środowiska graficzne. Mate, KDE, Gnome, Cinammon nie pracują zachwycająco. Jedynie LXDE radzi sobie tak jak oczekuję. Mam za to problem - brak dźwięku :frowning: Nawet na pasku zadań nie mam ikonki dźwięku. Czegoś mi brakuje?

Alsa albo PulseAudio.

Zresztą wypadałoby sprawdzić, czy system w ogóle wykrywa ci kartę dźwiękową. Te dystrybucje mają jakieś graficzne managery sprzętu.

Mam lapta acer aspire 5720

Aktualnie mam ubuntu 10.10 ale chce zmieni na wersje 64 bit. Zastanawiam się nad zmiana na debiana lub 64-bit ubuntu. Znam już się troche (korzysta z niego od 1 roku) na linuxe i terminalu i nie przeradza mi konfigurowanie przez terminala (ale nie lubi zminiać ważnych plików konfiguracyjny bo się boję że coś namieszam). Chodzi mi głownie o kontatybilność z moim laptem (ubuntu 10.10 sprawdza się dobrze). Ważna jest też stabilność systemu i ilość i aktualność pakietów w repo. To że jest rzadko wydawany to zaleta bo nie lubię aktualizować za często systemu (dlatego mam 10.10 . A jeśli debian to stabilna, testowa czy niestabilna jest najlepsza na deskopa?? A i czy pakiety z ubuntu działają na debianie i odwrotnie (bo słyszałem że mają zrobić stema na ubuntu wie czy na debianie też będzie działał??) i czy stery do ati redeona HD 2300 będą działały?? A Debiana aktualnie jakie środowisko się instaluje standardowo??

Na desktop do typowych zastosowań domowych polecam wersję testową (testing). Gdyby nie udało Ci się zainstalować Debiana testing, ściągnij stable, a następnie zrób upgrade do testing.

To zależy jakie zależności ma dany pakiet (jeżeli uda Ci się je spełnić na innym systemie, to dany program będzie działać poprawnie).

ATI bodajże z wersją 12.4 porzuciło wsparcie dla tej karty. Aktualna najnowsza wersja sterowników ATI/AMD to fglrx o numerze 12.6. Nie wiem jaki numerek jest w testing, ale w unstable i experimental masz 12.6 legacy - te sterowniki działały u mnie poprawnie.

Witam!

Polecono mi przenieść moje zapytanie do tego działu.

Posiadam laptop hp dv5 pavilion 1110 ev z Intel Pentium T3200, 2GB RAM i NVIDIA GeForce 9200M GS. Jak wiadomo pod hp generalnie dedykowany jest windows, jednak chciałbym móc korzystać nań z darmowego linuxa. Pytanie tylko, którego? Jest wiele edycji, a chyba i tak byłby problem z odpowiednimi sterownikami do hp i połączeniem wi-fi?

Zaproponowano jako najoptymalniejsze i najmniej obciążające takie wersje linuxa: Lubuntu z LXDE oraz Xubuntu z XFCE. Czy podczas instalacji wszystkie dedykowane pod mój laptop sterowniki zostaną również automatycznie ściągnięte? Ewentualnie gdzie miałbym je szukać?

Za wszelkie porady i sugestie z góry ogromnie dziękuję i pozdrawiam!

Na tym sprzęcie pójdzie Ci spokojnie nawet coś z KDE, które wbrew pozorom nie jest aż tak wymagające jak się niektórym wydaje, na moim laptopie (Intel Celeron, 2GB RAM) KDE chodzi wydajnie, Gnome zresztą też. Napisz może jakie masz wymagania, oczywiście możesz zainstalować coś z LXDE czy Xfce jeśli jesteś maniakiem szybkości systemu, musisz po prostu zdecydować się, albo szybki, albo funkcjonalny system.

Na początek mogę polecić Ci Ubuntu, system jest dość popularny i z obsługą sprzętu nie jest źle, w późniejszym czasie możesz sobie potestować inne systemy i wybrać to co Tobie najlepiej odpowiada. Co do sterowników, system powinien obsłużyć spokojnie twój sprzęt bez instalacji dodatkowych sterowników, jedyne sterowniki jakie mogą być Ci potrzebne, to do karty graficznej, które możesz pobrać ze strony producenta karty, jeśli chodzi o wifi, to wszystko zależy od czipsetu na jakim działa karta, ale jest duże prawdopodobieństwo, że wifi będzie działać od razu.

Przed Ubuntu przestrzegano mnie, że z wersji na wersję robi się coraz bardziej ociężały, więc kieruję się w stronę Kubuntu bądź Xubuntu. Nie wiem, czy oba mocno się od siebie różnią: potrzebuję szybkiego systemu najmniej obciążającego laptopa, a przy tym swobodnie pozwalającego przede wszystkim na pracę (z dostępem do netu), w wolnej chwili oglądanie online filmów i tv internetowej, słuchanie muzyki, przeszukiwanie sieci, komunikowanie z bliskimi przez skype, tlen. Bez gier. Stabilnego system typu “zainstaluj i zapomnij”. Raczej chciałbym uniknąć testowania różnych systemów i niejako uczenia się od nowa każdego z nich oraz ryzykowania utraty posiadanych danych. Z racji wieku skłaniałbym się ku prostemu, nie wymagającego dodatkowych skomplikowanych konfiguracji ani z czasem pochłaniającego coraz więcej zasobów komputera. Natomiast obawiam się, czy wszystkie porty usb, HDMI, SATA i funkcje dodatkowe laptopa (czytnik kart czy linii papilarnych, bluetooth) będą od razu aktywne, czy też będę musiał szukać do każdego szukać sterowników. Wcześniej mój syn zainstalował mi na próbę Mint, ale nie zadziałało to jak należy i straciłem mnóstwo danych na tej partycji. Stąd moje obecne obawy. Dziękuję i pozdrawiam!

Wybraną dystrybucję przetestuuj w trybie LiveCD. Całość uruchamia się z płyty DVD albo pendrive’a przez USB. System jest w pełni funkcjonalny i w ogóle nie ingeruje w zawartość dysku, więc nie musisz obawiać się utraty danych. Chociaż działa wtedy wolniej niż w przypadku instalacji, możesz spokojnie przetestować kompatybilność dystrybucji z twoim sprzętem.

Sam Mint na początek wydaje się być dobrym wyborem. Mimo wszystko radziłbym przeprowadzić instalację i wstępną konfigurację w oparciu o jakiś w miarę aktualny poradnik. Warto poświęcić godzinkę czy dwie, żeby potem długo cieszyć się funkcjonalnym i stabilnym systemem.

Sporo jest przeciwników Ubuntu, sam używam Linuksa od 7 lat, przetestowałem większość dystrybucji, więc wiem kiedy ktoś wciska kit na temat Ubuntu. Obecnie domyślne środowisko graficzne Ubuntu może nie powala szybkością, ale można w nim zainstalować dowolne inne. Ubuntu ma dobrą obsługę sprzętu, instalowałem ten system na wielu komputerach, które obsługiwał w 100%. Ja sam korzystam z Ubuntu od dłuższego czasu i nie narzekam. Zamiast Kubuntu, moim zdaniem, lepiej doinstalować KDE w Ubuntu i odinstalować Unity, daje Ci to większą kontrolę nad tym co instalujesz. Jak pisałem, z czasem możesz spróbować innej dystrybucji i wybrać tę, która spełni twoje oczekiwania.

Witam.

Znajomy prosił mnie o instalację Linux’a. Chciałbym się dowiedzieć czy Ubuntu 12.04 ruszy na tym sprzęcie:

Grafika: Radeon HD2600 Pro AGP

Procek: Intel Celeron 1,7GHz

RAM: 768 MB

płyty głównej nie jestem w stanie określić.

Czy może lepszym wyborem będzie Linux Mint 13 Mate?

Witam. Jaki Linux będzie najlepszy na laptopa HP Pavilion dv 6000? bo siostra chce żeby jej zainstalować a ja nie wiem który będzie kompatybilny. Od razu mówię, nie znam się za bardzo na komputerach i dobrze byłoby ·żebym nie musiał instalować jakiś dodatkowych sterowników do wifi czy karty graficznej. Chodzi o to żeby pozainstalowaniu systemu wszystko działało

GreenSpirit , uruchom LiveCD Ubuntu i zobacz co działa a co nie.

Mam pytanie czy pclos musi być w wersji minime żeby działał usb jako live?

Nie.

Zainstalowałem Ubuntu 12.04 z Unity i jestem pozytywnie zaskoczony, notebook chodzi lepiej niż na Windowsie i żadnych sterowników nie musiałem doinstalowywać. Postawiłem tylko system z pendrive w pare minut i wszystko jest.

Mój komputer Intel Pentium 1.5GHZ 512MB RAM i Ati 7600 32mb. Jaką dystrybucję byście mi polecili?

Osobiście zainstalowałbym Debiana z LXDE lub OpenBox/FluxBox. LXDE ładnie wygląda, jest minimalistyczne. A Debian też nie jest jakoś strasznie wymagający.

Witam! Na netbooku 2x1,6 Ghz Atom, 512MB ram dalibyście debiana 32 czy 64 bit? I czy bedzie śmigał lepiej niż ubuntu?

Debian 32 bit. Powinien lepiej chodzić, o ile poświęcisz chwile konfigurację. Zależy też, jakie środowisko graficzne chciałbyś mieć na owym netbooku.

A jakbym zainstalował Xubuntu? Jakby się ta dystrybucja sprawowała?