No ten LXDE byłby dobry, a serwer jako tako nie ma minimalnych wymagań tylko chodzi mi o to czy to na pewno pójdzie. Będę musiał doinstalować sobie coś ? Prosty jest w obsłudze ten LXDE czy dużo kombinowania ?
Po za tym dałoby radę jakiegoś Linuxa na jednej płycie CD ? Bo tylko napędem CD dysponuje aktualnie.
Celowo wspomniałem o LXDE, bo to jeden z najlżejszy i gotowych środowisk graficznych, mógłbym Ci polecić Openbox czy Fluxbox, ale to równie dobrze mógłbyś korzystać z samej konsoli, bo je trzeba sobie najpierw skonfigurować. LXDE myślę, że jest dla Ciebie najlepszym wyborem.
Większość dystrybucji mieści się na jednej płycie, są i takie co się mieszczą spokojnie na dyskietce
Ja bym ci polecił Puppy Linuxa. Malutki (160 MB) i ekstremalnie mało obciążający komputer. JRE znajdziesz w repozytoriach, więc z Minecraftem nie będzie problemu.
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Zainstaluje tego Puppy Linuxa bo wydaje się być na prawdę lekki i przyjemny. Jak coś to jeszcze się odezwę.
Pozdrawiam
– Dodane 25.02.2013 (Pn) 21:40 –
EDIT: Zainstalowałem tego Puppiego ale nie chce mi się przez WiFi połączyć… Mam WiFi na USB wpięte, nie posiadam zwykłej sieciówki. CO może być nie tak ?
Mam stary komputer stacjonarny, chciałbym mu dodać jeszcze trochę życia więc poszukuję dla niego jakiegoś lekkiego darmowego systemu. Jestem początkujący więc poszukuję czegoś łatwego w obsłudze.
Debian Fluxbox/Lxde też by poszedł. I wcale nie jest trudny. Najlepiej zainstaluj wersje Stable naprawdę o niebo lepiej chodzi niż Testing szczególnie na takim komputerze.
Dystrybucja nie ma aż takiego znaczenia, większe znaczenie ma środowisko na którym pracuje, lub te które zainstalujesz.
Możesz zainstalować coś, co ma XFCE , LXDE , lub inne lekkie środowiska. Np. gdy instalujesz openSUSE DVD lub wersji sieciowej to masz możliwość wyboru oba środowiska, przy Live CD nie ma takiej możliwości. Myślę że tak jest przy każdej dystrybucji Linuxa które ma ISO DVD.
Nie uruchamiaj Unity, nie uruchamiaj KDE - biorą dość dużo pamięci.
Dość leciwa ta karta - przy startowaniu Linuksa wybierz opcję ‘nomodeset’ - zwykle po zabootowaniu kompa, przy menu z listą systemów op naciska się f6 i można wybierać z listy takie różne dziwne skróty Teoretycznie powinien się wtedy tryb graficzny uruchomić. Rozdzielczość będzie taka trochę ‘znikąd’, więc trzeba będzie doinstalować ostatnie ze sterowników wspierających tę kartę (195.xx?) - w zależności od dystrybucji, znajdziesz je w repo (albo system nawet sam je zaproponuje).
siemka, czy warto instalować ubuntu 10.04 wersję serwerową? Jest ważna do 2015 roku, a chciałbym dłużej korzystać z tej wersji. Pytanie: Czy jest w pełni funkcjonalna jak biurkowa? Czy są jakieś znaczące różnice dla użytkownika lapka?
Wersja serwerowa domyślnie pozbawiona jest środowiska graficznego, tzn. działasz tylko w konsoli. Środowisko graficzne oczywiście możesz doinstalować. Jeśli chcesz dłużej korzystać z systemu, proponuję zainstalować Ubuntu 12.04, które również ma 5-letnie wsparcie również dla wersji desktopowej.
Z 1GB pamięci musisz oszczędzać na systemie - wystarczy, że odpalisz przeglądarkę i 500MB odfrunie przy paru zakładkach - więc oszczędności się liczą.
Z dostępnych środowisk stawiałbym na LXDE lub Xfce. Jeżeli odpalisz akcelerację na karcie graficznej, to dochodzi Cinnamon. A tak wygląda zużycie pamięci przez różne DE świeżo po uruchomieniu:
I to od dawna Lżejsze czy nie, ale działa o wiele szybciej, niż Gnome, przynajmniej na moim laptopie już nie mówią o tym, że jest bardziej funkcjonalne. Jeśli chcesz coś naprawdę lekkiego, to polecam Debian + Fluxbox, ewentualnie jakiś inny menedżer okien.
Tak wyglądało to w czasach, gdy miałem tylko 512MB RAMu. System uruchamiał się 20 sekund.
Która dystrybucja niedebianowa ma obecnie największe i najpełniejsze mniej popularnych pakietów repozytoria? Mogą być nieoficjalne/do samodzielnego odblokowania. Użycie konsoli nie odstrasza, aczkolwiek miły byłby brak konieczności nie wiadomo jak wielkich wygibasów.