Nie jest tak źle. Jak nie Mandriva, to może Mageia.
I tu się zgadzam. Jak żadne się niepodoba to zajrzyj na http://DistroWatch.com
Nie jest tak źle. Jak nie Mandriva, to może Mageia.
I tu się zgadzam. Jak żadne się niepodoba to zajrzyj na http://DistroWatch.com
Witam
Mam pytanie, czym różnią się (w wersji KDE):
Mageia2/3
openSuse
PCLinuxos
po niedługiej przygodzie z ubuntu stwierdziłem że nie ma tego czegoś i wolę KDE, dodatkowo w której z tych dystrybucji nie będę miał problemów ze sterownikami własnościowymi do Radeona 4850HD
Dzięki z góry za info
A może Kubuntu lub doinstalowanie KDE do Ubuntu?
Dla początkującego użytkownika nie różnią się niczym. Polecam PCLinuxOS ze względu na to, że jest dystrybucją ciągłą.
Przede wszystkim repozytoriami.
Jeżeli celujesz w KDE, polecam openSUSE - ma świetny team zajmujący się tylko i wyłącznie KDE. Do wyboru wersja stabilna, świeża (ale wciąż bezproblemowa) i testowa. Ze sterownikami do Radeonów nie ma żadnego problemu (instalacja paroma kliknięciami myszki).
Witam, mam takie małe pytanie dotyczące wyboru Ubuntu (jestem początkujący jeśli chodzi o linuxa)
otóż na Linuxiarze (portal dla początkujących) piszą żeby “pamiętać o wyborze właściwej wersji systemu dla Twojej architektury sprzętowej – niektórzy developerzy Linuksa wydają kilka wersji swojego systemu. Najczęściej spotykane wersje to i386, i586, i686, amd64.”.
Czy ktoś mógłby mi mniej więcej wyjaśnić o co chodzi? Na tym portalu są następujące wersje do pobrania:
Ubuntu 12.04.1 LTS Precise Pangolin i386 CD 701MB
Ubuntu 12.04.1 LTS Precise Pangolin amd64 CD 698MB
Ubuntu 12.04.1 LTS Precise Pangolin amd64+mac CD 694MB
Ubuntu 12.04.1 LTS Precise Pangolin PowerPC CD 637MB
Ubuntu 12.04.1 LTS Precise Pangolin i386 DVD 1.5GB
Ubuntu 12.04.1 LTS Precise Pangolin amd64 DVD 1.6GB
Ubuntu 12.04.1 LTS Precise Pangolin i386 Alternate CD 687MB
Ubuntu 12.04.1 LTS Precise Pangolin amd64 Alternate CD 675MB
Ubuntu 12.04.1 LTS Precise Pangolin amd64+mac Alternate CD 700MB
Ubuntu 12.04.1 LTS Precise Pangolin PowerPC Alternate CD 620MB
ps gdzieś w necie znalazłem taką informację:
i386 - będzie działać na każdym PC od 386 w górę
i586 - Pentium, czyli wszystko poza 386, 486 i klonami
i686 - Pentium2 i nowsze, Duron, Athlon
mam procesor Intel Pentium B960 2.2 GHz, 4GB ramu
czy to będzie jakaś różnica czy zainstaluje wersję i386 czy i686 (o ile w ogóle bym taką znalazł bo nigdzie nie widziałem i686 do pobrania).
pozdrawiam i mam nadzieje że ktoś rozwieje moje wątpliwości
Masz 64-bitowy procesor, więc najlepsza będzie wersja amd64. Dodatkowo - wersja CD zawiera tylko najpotrzebniejsze oprogramowanie, DVD zazwyczaj ma różne mniej lub bardziej przydatne dodatki (języki, tapety, bardziej specyficzne programy).
Najlepiej ściągnij i wypróbuj amd64 DVD.
Proste pytanie: Ubuntu 12 z Unity czy Mint 14 Cinnamon?
Wiem, że Mint to klon Ubuntu, lecz chce jakiś stopień funkcjonalności Ubuntu, w tym prostotę instalacji oprogramowania,
Chyba, że zamiast wersji Ubuntu 12.10 zainstalować 12.04 z czystej instalacji zamiast 12.04 Przyjazny Puchacz?
Czy Mint uruchomiony z pendrive da mi chociaż część funkcjonalności systemu zainstalowanego na dysku?
Jaka jest najprostsza dystrybucja linuxa dla początkującego? Myślę o osobie (mam rodzeństwo, które chcę namówić na korzystanie z linuxa), która zna windowsa i jest do niego przyzwyczajona. Myślałem o Ubuntu, ale chociażby te unity i przyciski mini, maxi są po lewej stronie. Teraz testuję Minta i wydaję mi się, że będzie lepszy niż Ubuntu.
to_juz_koniec ,
Lubuntu, Xubuntu (Ubuntu z bardziej normalnym interfejsem).
Ani jeden, ani drugi. Oba są makabrycznie zmulone, kierowałbym się bardziej w stronę Xubuntu.
Tak i nie. Zależy od sprzętu, szybkości pendrive itd.
To zainstaluj Kubuntu albo doinstaluj GNOME do Ubuntu (można przełączyć w stary widok i bez efektów).
Wiele jest prostych. Mint to raczej dobry wybór jeśli chcesz tradycyjnego desktopu. Można też spróbować Linux Mint Debian edition czy jakiejś wariacji Ubuntu z innym środowiskiem graficznym.
No bez przesady z tymi przyciskami, kwestia przyzwyczajenia
Nie polecałbym używania Gnome przy Ubuntu, lepiej już ściągnąć Ubuntu gnome remix (albo oczywiście Debiana ^^)
GNOME nawet na wirtualce daje kopa, przynajmniej Compiz w Unity się nie wywala.
W najnowszym Ubuntu jest używana np. starsza wersja nautilusa i o nową trzeba samemu zadbać. Przy nowszych wersjach może się zrobić jeszcze większy miszmasz gdzie część pakietów będzie z 3.4 część z 3.6, część z 3.8 itd., no chyba, że Canonical zrezygnuje z Unity w co wątpię. Poza tym z tego co pamiętam dublują się konta online Gnome oraz Unity i nie ma gnome-tweak-tool.
Dlatego moim zdaniem jeśli ktoś chce używać gnome shell lepiej już zainstalować Gnome remix albo inną dystrybucję.
Aż tak nie zagłębiałem się w Ubuntu i inne środowiska, ale da się normalnie pracować, nie widzę specjalnych wysypów na GNOME.
Na innych systemach miałem GNOME, KDE i XFCE (używałem gdy miałem 512MB RAM, potem już tylko z ciekawości) i jakoś nic się nie gryzło jedno z drugim, nie wiem czemu niby tutaj ma się gryźć, tym bardziej że Unity to niby “nakładka” na GNOME (można rzec że się nie różni za dużo od GNOME3)
Posiadam sprzęt:
AMD 1,1GHz
512 RAM SD
Ge Force 2 MX 64Mb
HDD 40Gb
Potrzebuję lekkiego linuxa w tybie graficzynm aby uruchomić serwer do Minecrafta (wiem wiem, powiecie że wiocha ). Miałem najnowsze Ubuntu ale strasznie muliło. Zainstalowałem 9.04 ale niestety nic się nie da zainstalować na nim (żaden kodek nie działa itd.). Prosiłbym o albo rozwiązanie tego problemu z instalacją programów i kodeków albo jakiś bardzo lekki Linux w trybie graficznym żeby był.
Instalujesz najnowszy bez GUI i chodzi jako serwer jak rakieta, jeszcze na WWW mu mocy starczy.
Czyli bez środowisko graficznego ? Nie wiem czy bym sobie poradził… a da radę tam normalnie używać tego serwer z Minecrafta i hamachi ? Minecraft jest na javie i serwer też
Prawdopodobnie serwery i tak będziesz musiał instalować z linii poleceń. Jeśli już koniecznie musisz mieć GUI, to zainstaluj sobie LXDE.
Sprawdź wymagania jakie musi spełniać system oraz sprzęt.