Roobal dzięki sprawdzę. marcin86s aktualnie działa na takim serwerze na exone.pl. Ale mam zamiar przejść na mintshost.pl i tam wezmę procesor: 3.2 GHz rAM: 3 GB , sWAP: 512 MB. Myślę że tam nie będę miał juz problemów :)
mam laptop Fujitsu-Siemens Amilo Pi 2512 potrzebuje dystrybucji łatwej w obsłudze stabilna praca po polsku, do pracy na:
-gimp
-firefox z flash player i silverlight
-irfanview przez wine
-do słuchania mp3
-libreoffice
+:środowisko graficzne z funkcją zmiany wyglądu
+obsługa karty wifi atheros 5007eg
http://www.agito.pl/laptop-fujitsu-siemens-amilo-pi-2512-2811-330494.html
Na takie coś może być Ubuntu 12.04 z Unity, lub KDE.
Hej,
zastanawiam się nad wybraniem dystrybucji dla siebie, zastanawiam się nad (wszystkie 64bit):
-
elementaryOS
-
Debian Testing z XFCE
-
Linux Mint 16 Cinamon
-
Linux Mint Debian Edition 2013
Konfiguracja:
-
AMD Athlon X4-750K @ 4.4GHz
-
2x4GB 1333MHz@1600MHz
-
HD7850
-
OCZ AGILITY 3 120GB
Zastosowanie:
-
www, muzyka, film
-
gry: STEAM, Urban Terror, QuakeLive
-
projektowanie map do gier (natywne programy jak Radiant itp.)
-
Skype <- bardzo ważne
Nie potrzebuję mega stabilności, lubię swieże wersję programów, zależy mi na minimalnej liczbie programów po zainstalowaniu systemu, wolę sam dobrać stuff. Druga sprawa to dopracowany, ładny i schludny intefrejs. Nie chcę też dystrybucji, która wypuszcza co chwile nową wersję.
Jeżeli zależy Tobie na schludnym interfejsie, osobiście polecam coś z (tu zostanę zjedzony) Gnome 3. Dokładając żadko wydawane nowe wersje, to najlepszym wyborem wydaje się Debian Jessie (obecny testing) lub Arch Linuks - wbrew pozorom używanie jest proste, tylko instalacja może sprawiać kłopoty.
Aktualnie używam Fedory i Debiana. Czy warto przesiadać się na Archa (głównie chodzi mi o wersję z jądrem BSD)?
Może Manjaro ? Rzucanie się na głeboką wodę to średni pomysł.
Czy Steam jest na Archa/Manjaro czy tylko Debiano pochodnych ?
Jeżeli potrafisz go zainstalować i nie przeszkadza ci ciągły model wydawniczy, to jak najbardziej.
Steam jest już wszędzie. Manjaro domyślnie ma nawet na pulpicie/docku aktywator rozpoczynający instalację.
To czy warto musisz sam ocenić i sprawdzić czy jądro BSD obsłuży w pełni twój sprzęt. Jeśli masz jakiś sprzęt, który wymaga własnościowych sterowników, pod BSD może być z tym problem.
Jaka dystrubucja będzie w sam raz na mój komputer?
Intel Pentium CPU 2.80 GHZ
4 GB ram
karta graficzna 256 GB.
Dodam że głównie stosuje do: przeglądania stron internetowych,oglądaniu filmików na You Tube, słuchania radia internetowego i rozmawianiu na Gadu-Gadu.
Zastanawiam się nad Mandrivą, openSUSE i Mint.
Przy takiej specyfikacji każda dystrybucja się nada. Z wymienionych polecam Minta.
Na takie coś to może być nawet Unity!
Odpuściłem sobie Manjaro, jest naprawdę OK, ale jednak elementary OS to jest to czego szukałem, minimalina ilość programów na start, cieszący oko design i łatwość obsługi.
Czyli oprogramowanie z :Linuksa Archa nie będzie działało na wersji z jądrem BSD? Będę musiał wszystko ręcznie kompilować, tak jak w FreeBSD?
Chodzi mi o sterowniki, głównie własnościowe, które mogą być nieobsługiwane przez system, ale to musisz sam przetestować. Same aplikacje otwartoźródłowe zostały na pewno przeportowane, w Debianie GNU/kFreeBSD instalujesz aplikacje tak samo jak w Debian GNU/Linux, czyli Aptem, różnicę zauważysz głównie w nazewnictwie sprzętu, zamiast sda1, będziesz ada0p1, zamiast eth0 będziesz miał em0 itp.
Ja bardzo polecam debiana stable. Ktoś kto pisze, że jest to dystrybucja tylko na serwery jest w błędzie bo spokojnie można sobie zainstalować jądro nawet nowsze niż w ubuntu a przy tym cieszyć się stabilnymi, dobrze przetestwowanymi programami. Jedyna trudność to fakt, że trzeba instalować albo poprzez kabel albo jeśli chcemy poprzez wifi to np. z płyty oraz z podpiętym z firmware pendrivem bo z debiana wyrzucono swego czasu niewolny firmware i trzeba mu podczas instalacji dostarczyć zeby dociągnął. Plik można pobrać stąd, na dole strony (następnie rozpakować i wrzucić na pena i podłączyć podczas instalacji).
http://packages.debian.org/wheezy/firmware-linux-nonfree
Ogólnie bez czytania dokumentacji się nie obejdzie, nawet jak ktoś miał doświadczenie w ubuntu - ale warto
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć jaką wersję linuxa możecie mi polecić. Prawdę powiedziawszy przesiedziałem trochę tylko na ubuntu 12.04 lts oraz openSusie 13.1, ale nie wiele mi to dało. Żaden z tych systemów nie potrafił mnie na dłużej zaciekawić i po paru dniach zabawy wracałem na windowsa. Z dwóch wyżej wymienionych bardziej przypadło mi do gustu ubuntu, z racji wsparcia użytkowników. “Kameleon” w zasadzie niczym nie odstaje od powyższej dystrybucji, a jeszcze pod KDE prezentuję się naprawdę elegancko. Tylko co z tego jak ma małe wsparcie społeczeństwa. Niby jest wiki, ale jakoś mało czytelne, a ponadto przez długi okres nie było dostępne. W ubuntu powstała masa poradników z cyklu “krok po kroku” itp, a w openSuse wieje chłodem I tak niby mamy fajnego Yast’a, ale co z tego, bo jak będę chciał pobrać jakiś program i wyrzuci mi z 10 pakietów do pobrania to nie wiem czy mam wszystko oznaczyć, czy tylko niektóre pobrać. A ściąganie za pomocą jednego kliknięcia traci sens, ponieważ chciałem troszkę się podszkolić. Stąd moje pytanie jaką dystrybucję możecie mi polecić? Sam z siebie miałem jeszcze zamiar przetestować debiana oraz fedorę. Oba systemy, jak już sprawdzałem, posiadają sporą liczbę poradników (szczególnie debian). Aczkolwiek odstrasza mnie w nim dość stare oprogramowanie oraz domyślny pulpit gnome. Niestety, ale z windowsa została mi naleciałość do utrzymywania na kompie najświeższych wersji programów. Trudniejszych dystrybucji do obsługi raczej nie chcę, aby “nie rzucać się z motyką na słońce”
Chociaż jak by były tutoriale i masa informacji… Pozdrawiam.
Debiana możesz zainstalować z KDE “na dzień dobry”. Jeśli chcesz mieć nowe pakietu to testing/unstable i do boju.
I to się nazywa błyskawiczna odp :d Dziękuje, jak będę miał chwilkę czasu przerzucę się na debiana
Manjaro + ArchWiki.