Jaki Linux - wybór dystrybucji

Witam,

potrzebuję lekkiej, szybkiej, prostej i polskiej dystrybucji linuxa do starszego komputerka, dla osoby, która wcześniej nie miała styczności z linuxem.

Potrzeby:

Powinien chodzić zauważalnie szybciej niż zainstalowany na nim XP

Będzie wykorzystywany głównie do internetu, czasem jakaś drobna praca w OpenOffice i wysłanie maila.

Czasem do obejrzenia film

Toschiba NB100

Atom N270 1,6Ghz

1GB RAM (mogę zwiększyć do 2 GB)

HDD 120GB (90GB wolnego miejsca)

Komputer posiada modem opisany jako Toshiba F3507g (jest to prawdopodobnie modem Ericssona) Potrzebne będą sterowniki

Lubuntu

Czy najnowsza wersja Lubuntu PL to 13.04?

I czy nie będzie problemu z modemem, o którym pisałem?

Najnowsza wersja to 13.10

Najlepiej jak pobierzesz i sprawdzisz LiveCD, jeżeli będzie działać, to i po instalacji nie powinno być problemu.

Witam!

Ostatnio pytałem pod wybór linuxa i doradziliście suse jednakże za chiny nie mogę go zainstalować.

Problem polega na tym, że potrzebuję dystrybucji która sprosta niżej wymienionym wymaganiom:

1. Wspólna egzystencja na dysku z Windows 8 oraz możliwość korzystania z windowsowego bootloadera

2. Zamiast BIOS mam UEFI i nie mam opcji BIOS MODE

3. Struktura dysku to GPT zamiast poprzednika MBR. Nie przejdę na MBR ponieważ GPT w połączeniu z UEFI pozwala mi uruchomić windows’a w około 5 sekund.

4. Plusem byłaby możliwość instalacji z pendrive aczkolwiek po wielu bojach nie jest to wymagane.

5. I najważniejsze żeby system był stabilny i nie zepsuł mi laptopa (tak, to Samsung :/), ważne też jest dobre wsparcie i dostępność oprogramowania.

Wiem, że to kosmiczne wymagania ale do tej pory o linuxie nadal tylko marzę :wink:

Mam nadzieję, że pomożecie!

Pozdrawiam, Paweł.

Mała errata - jest problem z ZTE MF636 pod nowym openSUSE 13.1 pod NetworkManagerem z włączonym Modem Managerem. Gdy wyłączymy Modem Managera można się normalnie połączyć przez wvdial, ppdd, czy graficzny KPPP lub inny menadżer połączeń korzystający z komend AT.

Huawei chodzi bez problemu.

Dla mnie LinuxMint 16, Xubuntu 13.10, Elementary OS - dla mnie te trzy to dobry wybór dla mniej lub więcej wymagających, pozdrawiam [CIACH]

1. Czy jest Mint w wersji NetInstall (tak jak Debian?)

2. Jest jakaś dystrybucja oparta o Debiana z wyborem jakie programy mają być zainstalowane tak jak to było kiedyś w polskim Auroxie ? Nie potrzebuję 3/4 programów np. z Minta czy Ubuntu.

Witam

Potrzebuję dystrybucji Lice-CD w którym jest tylko graficzne narzędzie edycji partycji dysku.

GParted

Parted Magic

czy Mint 16 jest już pełną dostępną dystrybucją, czy jeszcze wersją beta

wcześniej próbowałem Ubuntu teraz chcę sprawdzić jak działa Mint…

Robin-Otzi

Linux Mint 16 jest już w wersji stabilnej.

Witam

Posiadam serwer vps. Ram: 512 MB,VSwap: 512MB,Procesor: 1GHz

Jakiego polecacie linuxa aby środowisko LXde żeby nie miało żadnych problemów.

Mogę mieć:

Debian,CentOS,Ubuntu, Fedora, openSuse,slackware

Najważniejsze na moim vps przeglądarka będzie cały czas włączona. I żeby też nie muliła systemu …

I może jak znacie jakąś lekką przeglądarkę. 

No to kicha. Po pewnym czasie przeglądarka pewnie będzie zżerała więcej RAM-u niż środowisko graficzne. Takie serwery są do stawiania systemów bez X-ów.

A przy 1gb ram bedzie ok ??

To zależy, na co będzie nacelowana przeglądarka. Prosta, statyczna strona w czystym HTML-u waży tyle co nic. Dynamiczna aplikacja webowa pełna flasha i JavaScriptu, działając przez pewien czas, potrafi zawalić giga ramu.

Będzie włączony surf. Strona zrobiona w html5 i w niej są usadzone 6 stron które się otwierają w małych okienkach 

Za wielkiego wyboru nie masz (podejrzewam, że VPS działa na OpenVZ?), wybór musisz oprzeć na własnych preferencjach, ja wolę, np. Debiana i jego bym wybrał na tym serwerze i postawił tam nawet nie Lxde, a Fluxbox i przy tych zasobach uruchomił Links2, ewentualnie Arora, Rekonq lub Midori, ale na pewno nie Firefoksa czy Operę.

Zamiast Fluxboksa możesz zainstalować Awesome lub TinyWM, o którym pisał mati75 na swoim blogu :arrow: http://www.dobreprogramy.pl/mati75/Tinywm-najlzejszy-menadzer-okien-na-swiecie.-Czesc-2,22314.html, który, jak wspomina we wpisie, działa właśnie na VPSie.

Jeśli chcesz korzystać z tego VPS jako “desktopu w chmurze” to może zainwestuj w VPS na Xen HVM lub KVM, gdzie będziesz mógł zainstalować dowolny system z obrazu ISO i dostosować go do własnych potrzeb.

Zainwestuj w 2GB ramu.