Wiem, że można zainstalować na dysku, ale jak dla mnie to jest dystrybucja minimalna
@karton16 Z twoich wywodów wynika, że najodpowiedniejszy dla Ciebie Linux, to chyba Gentoo bez X’ów - przynajmniej jest szybki.
Tak może szybki jest ale trzeba konfigurować i bawić się komendami.
To zastanów się co jest dla Ciebie złotym środkiem. Zacznij najpierw od diagnostyki sprzętu. Zaktualizuj BIOS, dobrze go skonfiguruj itp.
Distro na:
Sempron 140 / 2GB Ram DDR3 1333MHz / Radeon HD5450 / Seagate 160GB Sata II zapis prostopadły
Czy da radę z czymś opartym na Debianie/Ubuntu z GNOME3 ? Np, Mint Cinammon ? elementaryOS ?
Komp dla dziochy - www / film / muzyka / proste gry np. Settlers II / III (WINE) ?
Powinno dać radę. Tylko, czy ta karta zadziała, to nie wiem.
Ja bym jednak spróbował Manjaro - głównie chodzi o to żeby mieć maksymalnie najnowsze jądro i biblioteki Mesa - w przypadku tej karty może to robić dużą różnicę.
Witam
szukam dystrybucji Linuxa która potrafi dobrze zarządzać energią. Obecnie mam zainstalowane Xbuntu ale niestety średnio nadaje się ona do korzystania na laptopie czy notebooku ponieważ z tego co zaobserwowałem na swoim sprzęcie nawet przy dość mocno przyciemnionym podświetleniu i przeglądaniu internetu z czterech godzin które wytrzymywała bateria przy pracy na win 7 zrobiło się nagle około 3 godziny a podczas oglądania filmików jest jęczę gorzej. Podobno Debian lepiej radzi sobie z oszczędzaniem energii ale średnio widzi mi się sprawdzanie po kolei każdej dystrybucji.
Wpływ środowiska graficznego na coś takiego jest raczej marginalny. Zarządzanie energią zależy od bardziej niskopoziomowych mechanizmów i sterowników.
Możesz również wypróbować różne dodatki do dystrybucji, poprawiające pewne ustawienia domyślne. Możesz trochę poczytać o tym w Ubuntu - http://www.ubuntu-pomoc.org/kilka-przydatnych-programow-dla-ubuntu-13-10-saucy-salamander/
Witam!
Poszukuję lekkiej dystrybucji Linuxa na netbooka , rozmyślałem nad Lubuntu. Netbook używany do przeglądania internetu , oraz prac biurowych (czasami stare mało wymagające gry).
Specyfikacje:
Model: Asus Eee PC 1201HA.
Procesor: Intel® Atom™ Z520.
Chipset: Intel® US15W Chipset.
RAM: DDR2 2GB SO-DIMM.
Dysk: 250GB SATA.
Posiada także wejście LAN, oraz odbiornik WiFi.
Dzięki!
@Evenementi, Lubuntu będzie dość dobrym wyborem. Ewentualnie Manjaro XFCE Edition (po zainstalowaniu Manjaro zaktualizuj kernela komendą: pacman -S linux313 ). Manjaro powinno być lepsze i posiada nowsze wersje pakietów.
Siema co będzie dobre pod laptop Lenovo g585 procek AMD e1 1.4 GHz , 4gb ram? Fajnie by było gdyby to było coś miarę Ubuntu podobnego ale nowe wyzwania też biorę pod uwagę
Ten temat jest beznadziejny, każdy sądzi że jego przypadek jest nie wiadomo jak indywidualny. A wszystko zazwyczaj sprowadza się do wyboru środowiska graficznego.
Chcesz Ubuntu to je zainstaluj, twój komputer spokojnie spełnia minimalne wymagania.
Na twój laptop dobre by było Lubuntu x64. Jeśli zależy ci na schludnym wyglądzie to polecam Manjaro z XFCE (też x64) po zainstalowaniu Manjaro zaktualizuj kernela komendą : ,sudo pacman -S linux313".
Potrzebuję dystrybucji na starszy sprzęt, a mianowicie jednordzeniowy Sempron > 2Ghz i 512 MB RAM.
Będzie zainstalowana jako OS na sprzęcie podarowanym dla potrzebujących, więc musi być jak najprostsza w obsłudze do zastosowań typu: Internet, Muzyka, Film, Aplikacje Biurowe. Wcześniej na tych maszynach pracował XP i radził sobie znośnie.
Jakaś starsza dystrybucja Ubuntu, czy może coś innego?
Nigdy nie powinno się używać dystrybucji, której skończyło się wsparcie. Prawie zawsze najlepszym wyborem jest instalacja najnowszego wydania i mało wymagającego środowiska graficznego. Na tym sprzęcie powinna śmigać dowolna dystrybucja okraszona środowiskiem XFCE albo LXDE.
Ok dzięki, zapamiętam. Mógłbym liczyć na jakąś konkretną propozycję jeśli chodzi o dystrybucję?